Linkuri accesibilitate

O criză ce reliefează cu mai multă claritate imaginea adevărată a societății


Gheorghe Cojocaru: „Criza a reliefat profilul unei clase politice împotmolite în meschinării mărunte și scandaluri interminabile, oportunistă”.


În vizita lui săptămânală în studioul Europei Libere de la Chișinău, istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru a discutat despre criza de guvern și impacul ei asupra societății.

Gheorghe Cojocaru: „În faza de criză politică se reliefează cu mai
multă claritate imaginea adevărată a societății, în toate dimensiunile sale.

În aceste momente se acutizează percepția publică asupra stării de fapt a societății și au loc confruntări încinse și pe scena socială, și pe cea politică, din care se pot degaja noi soluții și oportunități de dezvoltare sau, dimpotrivă, totul poate degrada rapid și irevocabil”.

Europa Liberă: Aş face apel la calităţile Dvs. cu experienţă şi v-aş întreba ce a scos la suprafață criza politică din Republica Moldova?

Gheorghe Cojocaru:
„Înainte de toate, criza a dat drumul ostilităților neînfrânate din cadrul alianței celor trei partide liberale și democratice, a reliefat profilul unei clase politice împotmolite în meschinării mărunte și scandaluri interminabile, oportunistă, care trăiește într-o lume a ei, paralelă cu viața reală și cu grijile omului simplu”.

Europa Liberă: După această constatare pe care o auzim tot mai frecvent, vă întreb dacă îşi mai făcea cineva iluzii în privința acestei clase politice guvernatoare?

Gheorghe Cojocaru:
„În momentele de criză multe din realizările unei guvernări, și nu se poate spune că Alianța pentru Integrare Europeană nu ar avea și realizări frumoase, mai ales în plan extern, dar în aceste momente de maximă tensiune toate acestea nu mai contează. Iluziile se risipesc rapid, iar nemulțumirea crește vertiginos. Criza politică poate juca rolul de detonator, care să arunce în aer tot ce s-a realizat sub mandatul guvernării celor trei partide”.

Europa Liberă: Judecând după dezbaterile din mass media, lumea se arată intresată de subiectul relaţiilor la vârf, de aspectul strict politic al crizei. Număi că, spun unii analişti, criza pare mult mai profundă...

Gheorghe Cojocaru:
„Criza politică poate contura nu numai imaginea fidelă a guvernării și a actualei clase politice, dar scoate la iveală toate problemele nodale interne și toate flagelurile care macină societatea. Sărăcia și inegalitatea veniturilor, corupția și venalitatea unei administrații centrale și locale, dezordinea din instituțiile de bază ale statului, abuzul în serviciu și traficul de influență, criminalitatea și insecuritate vieții și domiciliului cetățeanului simplu – toate acestea sunt moștenite de la fostele guvernări, dar sunt, practic, cultivate și de guvernarea actuală”.

Europa Liberă: Aţi fi de acord cu constatarea unui coleg care zice că guvernare a fost învinsă de sărăcie, corupție și criminalitate?

Gheorghe Cojocaru:
„Da, se poate spune; și vina nu este a guvernărilor anterioare, dar a celor care guvernează astăzi. Nenorocirea este că înfrângerea lor este o pierdere pentru întreaga societate. Luptele interioare din cadrul Alianței celor trei partide au consumat în van energia și au sustras adeseori atenția factorilor de decizie de la responsabilitatea pentru actul guvernării. Iată de ce, depășirea acestei crize politice își va pierde sensul dacă nu se va reveni asupra problemelor reale cu care se confruntă societatea”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG