Linkuri accesibilitate

Zarva mare care nu schimbă nimic


Evenimentul adevărat se va produce doar cînd un oarecare vameş sau cinovnic va ajunge după gratii.



Am întîlnit deunăzi un coleg de breaslă niţel speriat de arestările recente ale unor cinovnici şi vameşi. „Ai văzut ce se întîmplă? E un adevărat război! Au fost arestaţi tocmai patru vameşi care, zice-se, au potenţat contrabanda cu ţigări! Oare ce va mai fi?” m-a întrebat colegul din cale-afară de tulburat.

Spre deosebire de acesta, eu sînt calm, liniştit, şi nici nu cred că merită să băgăm în seamă arestările recente. Să mă explic.

În anii dificili ai tranziţiei, am văzut o sumedenie de arestări ale cinovnicilor, vameşilor, poliţiştilor. Însă de cele mai multe ori, arestările astea se dovedeau a fi un balon de săpun. Un soi de zarvă care nu schimbă nimic. Peste o vreme, cei arestaţi erau eliberaţi, ei reapăreau la locurile lor de muncă sau la alte locuri de muncă, ca şi cum nimeni nu-i învinuise şi nu-i arestase. La început, arestările astea, făcute cu surle şi trîmbiţe şi soldate cu nimic, provocau multă nedumerire şi multe discuţii. Acum le bagă în seamă tot mai puţini oameni. Şi asta pentru că după arestările şi învinuirile anterioare zgomotoase nu au fost băgaţi în închisoare mari politicieni, cinovnici, vameşi şi funcţionari. Într-o ţară în care corupţia face ravagii, în care mişmaşul e la el acasă, aproape că nu există politicieni, cinovnici, poliţişti şi vameşi vinovaţi, care să ajungă în puşcărie.

De aceea, pe mine nici nu mă mai interesează de la o vreme toate arestările astea răsunătoare. E puţin probabil ca cineva să fie declarat vinovat şi băgat în închisoare. Iar peste o vreme cine îşi va mai aminti de arestările astea?

Cred că avem de-a face cu nişte pseudoevenimente, iar evenimentul adevărat se va produce doar cînd un oarecare vameş sau cinovnic va ajunge după gratii. Abia atunci ar merita să ne impacientăm şi să vedem cum stau lucrurile. Pînă atunci, toate arestările şi dosarele astea mi se par un fel de spectacol grotesc.

În final, aş vrea să vă amintesc iată ce, stimaţi ascultători. Acum cîteva luni în Pădurea Domnească a murit un om. Dar a fost oare identificat şi judecat cel care l-a ucis, fie şi din greşeală? Se pare că nu. Şi se pare că nici nu va exista un asemenea vinovat. Cam asta e situaţia.
XS
SM
MD
LG