Linkuri accesibilitate

„Regele este gol, de fapt, cu toate că cei de la Chişinău s-au străduit să-l îmbrace şi să-l facă cât mai frumos”


O declarație comună a liderilor AIE din 15 ianuarie 2012.
O declarație comună a liderilor AIE din 15 ianuarie 2012.

Cronica unei alte săptămâni din tranziția spre o nouă guvernare.



Directorul executiv al agenţiei de presă Infotag Anatolie Golea e de părere că chiar dacă componentele fostei alianţe vor semna un nou Acord AIE şi chiar dacă vor identifica o candidatură de compromis la postul de premier, funcţionalitatea Alianţei poate fi pusă la îndoială şi iată de ce:

„Liderii alianţei sunt ghidaţi de ură reciprocă şi de dorinţa de a se răzbuna. Şi chiar dacă de această dată vor reuşi să se înţeleagă, nu va dura mult. Cel mult până la summitul de la Vilnius ca să le facă pe plac partenerilor europeni care s-au dezamăgit. Partenerii europeni au văzut că povestea de succes nu există şi regele este gol, de fapt, cu toate că cei de la Chişinău s-au străduit să-l îmbrace şi să-l facă cât mai frumos. Nu ştiu dacă negociatorii fostei alianţe vor reuşi să convină asupra funcţiilor . este absolut clar că PLDM va insista până-n pânzele albe asupra candidaturii lui Vlad Filat. Celelalte două formaţiuni nu-l acceptă. Poate că vor ajunge la compromisuri acceptându-l, de exemplu, pe Victor Popa la Curtea Constituţională, sau pe reprezentantul PD la funcţia de Procuror General, nu ştiu cine ar fi acesta. Şi atunci ne întrebăm care a fost rostul acestor remanieri dacă iarăşi este repartizare, partajare pe criterii politice. În concluzie, chiar dacă se va reuşi semnarea unui nou acord şi chiar dacă, ceea ce este foarte complicat, se va conveni asupra candidaturii primului ministru şi unui viitor Guvern, aceasta nu va fi de durată. AIE2, sau AIE3, sau nu ştiu care la număr este sortită să accepte alegeri anticipate. De fapt vedem că partidele prin legile adoptate inclusiv în Parlament deja au început pregătirile pentru aceste alegeri. ”

După ce a purtat săptămâna aceasta discuţii separate cu partidele pro-europene preşedintele Nicolae Timofti a spus că intenţionează să desemneze noul premier până la sfârşitul acestei luni. În opinia redactorului şef al cotidianului „Adevărul” Alina Ţurcanu şeful statului este în expectativa unui compromis din partea partidelor din fosta AIE:

Alina Ţurcanu
Alina Ţurcanu
„Preşedintele Nicolae Timofti încearcă să-şi exercite rolul de mediator pe care trebuie să-l aibă un şef de stat în condiţiile unei ţări guvernate de o coaliţie. Nu ştiu în ce măsură va reuşi domnul Timofti să-i facă pe aceşti lideri ai partidelor să ajungă la un numitor comun. În mod normal, eu cred că, domnul Timofti ar trebui să vină şi cu propriile viziuni, propriile propuneri şi să ne demonstreze că nu e un preşedinte pus de formă acolo. Dar există partea cealaltă. Avem trei partide care nu se înţeleg într-un lucru esenţial - propunerea candidaturii primului ministru. şi atunci domnul Timofti poate veni cu propuneri, dar în ce măsură vor fi acceptate de aceste partide, dacă ele între ele nu vor ajunge la un numitor comun.”

O comisie specială formată de speaker-ul parlamentului a început săptămâna aceasta selecţia candidatului pentru postul de procuror-general. Şi la Curtea Constituţională se caută doi magistraţi care urmează să fie înaintaţi de Legislativ. Candidatura lui Victor Popa înaintată de liberali şi susţinută de democraţi nu este agreată de liberal-democraţi. Iar Curtea Constituțională rămâne nefuncţională pentru că nu-şi poate convoca plenul din lipsa de cvorum. Între timp, jurnaliştii de la Ziarul de Gardă continuă şirul de investigaţii despre averile şi casele de milioane ale unor procurori şi judecători. În cel mai recent articol jurnalistul Victor Moşneag se referă la casa de 1 milion de dolari şi un teren ilegal acaparat de fostul magistrat a Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere. L-am întrebat pe Victor Moşneag de ce este important ca societatea să cunoască despre averile celor care sunt chemaţi să lupte cu corupţia:

„De cele mai dese ori oamenii care au asemenea case şi averi ei nu se mulţumesc cu ce au şi aspiră în continuare la mai multe funcţii. Noi am scris despre diferite persoane care fie au fost numite recent în funcţii importante sau care candidează la funcţii, sau au candidat la anumite posturi. Şi este important să ştim cu ce vin Aceşti oameni în funcţiile respective şi cu ce averi au ajuns după ce au lăsat unele funcţii importante. Noi nu încercăm să spune că oamenii respectivi au făcut averi necinstit , necurat sau dubios. Fiecare are explicaţiile lui pe care oamenii simpli, cetăţenii le califică aşa cum vor ei. dar este evident că un om simplu care lucrează cinstit toată viaţa nu îşi va putea cumpăra o casă măcar de 1 milion de lei sau o casă cu două etaje în Chişinău. Dar judecătorii sau procurorii despre care noi am scris deţin asemenea averi şi e clar că aceste averi nu au fost obţinute în cel mai cinstit mod” a fost opinia jurnalistului de la Ziarul de Gardă, Victor Moşneag.
Previous Next

XS
SM
MD
LG