Linkuri accesibilitate

În ajunul termenului limită de depunere a declarațiilor de venit...


Veronica Vragaleva: „cei care obţin venituri din mai multe surse şi acest venit cumulativ depăşeşte suma de 25 200 lei pe an, trebuie să-şi declare veniturile”.


Au mai rămas câteva zile până la data limită de depunere a declaraţiilor pe venit – 31 martie. Declaraţiile cetăţenilor pot fi depuse la oficiile fiscale teritoriale conform vizei de reşedinţă, dar şi în formă electronică. Tamara Grejdeanu a discutat cu Veronica Vragaleva, şefa direcţiei Administrarea Impozitelor Directe, Serviciul Fiscal de Stat, pe care a întrebat-o ce trebuie să ştie cetăţenii despre impozitul pe venit şi ce risca dacă nu vor prezenta la timp declaraţia.

Veronica Vragaleva: „Sunt de fapt câteva precondiţii care îi obligă pe cei care obţin venituri din mai multe surse şi acest venit cumulativ depăşeşte suma de 25 200 lei pe an, trebuie să-şi declare veniturile. Sau a obţinut venituri altele decât salariul, sau dacă îşi schimbă domiciliul permanent, sau în cazul în care nu a avut venit impozabil pe parcursul anului dar solicită să i se restituie impozitul pe venit achitat în plus.

Acest impozit pe venit se declară şi se achită după sediul de reşedinţă. Un alt moment important este că această declarare poate fi făcută fie la oficiul fiscal teritorial prin prezentarea nemijlocită a declaraţiei, fie prin expedierea informaţiei prin poşta recomandată sau poate fi făcută prin intermediul portalului fisc.md.

Pentru ca să facilităm declararea impozitului pe venit de către persoanele fizice şi anume să facilităm calculul, noi am creat o posibilitate specială şi anume fişierul Excel al declaraţiei CET08. Acest fişier după introducerea informaţiilor iniţiale calculează automat care-i obligaţia, el este accesibil pe site şi de asemenea este absolut gratuit.”

Europa Liberă: Dar pentru cei care nu vor depune declaraţiile de venit în termenii stabiliţi de lege, vor exista penalităţi?

Veronica Vragaleva: „Sunt o serie de măsuri respective, cu toate că noi mergem de la prezumţia că persoanele totuşi au tendinţa să se conformeze benevol. Dacă totuşi o să ajungem în situaţia în care respectivele persoane nu o să se conforme, Titlul 5 al Codului Fiscal prevede o serie de sancţiuni. Aceste sancţiuni ţin nu doar de întârzierea în prezentarea declaraţiei dar şi în calcularea unei penalităţi şi unei amenzi pentru neprezentarea în timp a acesteia.”

Europa Liberă: Îmi spuneţi şi mai devreme că este posibilă declaraţia electronică. Să îmi spuneţi pe cât de deschişi sunt oamenii să o facă, sau totuşi preferă să vină personal să îşi prezinte declaraţia?

Veronica Vragaleva: „Să ştiţi că statisticile care au fost chiar la zi, din 25 martie arată că lumea este destul de activă în prezentarea declaraţiilor. Ca termen de comparație, declaraţii electronice în anul trecut la data de 25 martie au fost prezentate 658 de bucăţi, anul acesta au fost deja prezentate 1200 de bucăţi, adică dublu comparativ cu anul precedent. Normal că lumea încă este obişnuită să opteze pentru opţiunea pe hârtie deoarece percepe posibilitatea electronică ca fiind una complicată sau costisitoare. Dar ea nu este nici complicată, nici costisitoare. Nu este costisitoare deoarece obţinerea cheii este absolut gratuită şi nu este complicată deoarece odată cu introducerea datelor iniţiale, declaraţia calculează de sine-stătător obligaţia sau posibilitatea de obţinere a venitului achitat în plus.”

Europa liberă: Sunt suficient de informaţi oamenii în acest sens, adică apar solicitări de a-i lămuri?

Veronica Vragaleva: „Atât prin intermediul site-ului cât şi prin intermediul mass-media am încercat să popularizăm această posibilitate de declarare electronică. Desigur că publicul ţintă la moment este format din locuitorii urbelor. Adică locuitorii zonelor rurale sunt mai puţin predispuşi şi chiar mai puţin dornici să activeze aceste servicii electronice. La moment, mai mult orientarea este în Chişinău şi Bălţi, şi Cahul.”

Europa Liberă: Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost depuse mai multe declaraţii, sau din contra?

Veronica Vragaleva: „Dublu, comparativ cu anul precedent. Sper că această grabă pe care au manifestat-o oamenii se datorează şi promovării în masă care a fost făcută. Chiar pe unele facturi de plată regulate, a serviciilor comunale, pe verso a fost tipărită informaţia vizavi de declarare şi posibilităţile de a face declaraţia.”

Europa liberă: Eventual, cei care vor încerca să se abată de la obligaţiile fiscale, pot fi ei verificaţi?

Veronica Vragaleva: „Da, Inspectoratul Fiscal pe an ce trece dispune de mai multe surse de informare. Anul trecut a fost promovată o vastă campanie de semnarea unor acorduri cu furnizori de informaţie importanţi din ţară şi ulterior aceste informaţii sunt folosite pentru contrapunere. Adică, în momentul în care unei persoane i s-a reţinut impozitul pe venit, sau urma să i se reţină impozitul pe venit.

Această informaţie este declarată şi la inspectoratul fiscal şi dacă această persoană nu a depus la timp declaraţia, persoana este trasă la răspundere pentru acest fapt. Eu aş atrage atenţia asupra acelui fapt că în scopul identificării sau poate chiar clarificării unor întrebări care apar, populaţia să nu ezite să contacteze site-ul, persoanele de contact din cadrul instituţiilor teritoriale a inspectoratelor de stat teritoriale.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG