Linkuri accesibilitate

„E prea mult haos în jurul nostru, orice în afară de voie bună și umor”.


O expoziție de caricaturi la Strasbourg, semnate de Alexandru Plăcintă (Pie).


Pictorul și caricaturistul moldovean Alexandru Placintă a vernisat la Strasbourg o expoziție de caricaturi, sub patronajul reprezentanței Moldovei la Consiliul Europei. Subiect al caricaturilor sunt toți șefii de delegații ale țărilor din Consiliul Europei. Corespondenta noastră, Iolanda Bădiliță, relatează că expoziția s-a bucurat de succes la public.

Nu mica i-a fost surpriza lui John Warmisham, seful delegatiei Marii Britanii la Congresul Puterilor Locale si Regionale de pe langa Consiliul Europei, cand si-a vazut chipul caricaturizat si zambindu-le ghidus trecatorilor din holul interior al asa numitului Palais de l'Europe, de la Strasbourg. S-a privit critic, a fost pentru o clipa descumpanit, l-a felicitat pe artist si a plecat zambind. Iar prin asta au trebuit sa treaca inca 47 de politicieni europeni, inchipuiti pe carton de artistul moldovean Alexandru Placinta sau Alexander Pie, cum mai este cunoscut in mediile artistice europene.

La expoziția artistului Alexandru Plăcintă
La expoziția artistului Alexandru Plăcintă
„Sunt sefii delegatiilor a 48 de tari. Au fost cautate foarte multe poze pe internet pe YouTube. Am facut apoi o baza de date si am ales o singura fotografie. Apoi am ales un simbol pentru fiecare tara si personalitate in parte. […] A fost o idee foarte indrazneata si eu am fost surprins ca a existat posibilitatea de a expune aceste lucrari aici, la Consiliul Europei”.

Alexandru adauga, asadar, inca 47 de lucrari, celor peste 200 care se afla deja in colectia sa. Pentru caricaturile expuse la Consiliul Europei a lucrat cam două luni, programul zilnic depasind uneori si zece ore.

„Prin caricatura pot arata un pic de emotie, altceva fata e poti arata printr-un simplu portret. Si inca ceva. In majoritatea cazurilor, oamenii de stat sunt sobri. Eu incerc sa aduc un pic de umor si sa arat ca orice om, indiferent de statutul sau, este fix ca noi si are simtul umorului”.

Ideea de a expune la Consiliul Europei si in acest fel sa treaca de la caricaturizarea politicienilor moldoveni la cei europeni, are doi nasi: delegatia Republicii Moldova la Consiliul Europei si primarul orasului Ungheni, orasul sau de bastina.

Toate caricaturile semnate de Alexandru Placinta sunt pozitive. L-am intrebat de ce nu e de gasit nici urma de ironie sau sarcasm in lucrarile sale: „Pur si simplu e prea mult haos in jurul nostru. Orice in afara de voie buna si umor”.

Alexandru Placinta lucreaza acum la un proiect de amploare: o expozitie intineranta, ce va fi prezentata in mai multe capitale europene, si in care lucrarile, chiar daca vor fi tot caricaturi, vor fi piese lucrate in ulei cu o tehnica speciala.
Previous Next

XS
SM
MD
LG