Linkuri accesibilitate

Negocieri sau război politic de poziții


Gheorghe Cojocaru: „Tensiunile reliefează profilul unei clase politice împotmolite în reglări politicianiste de conturi”.


În vizita sa săptămânală la studioul din Chișinău al Europei Libere, istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru a stat de vorbă cu Vasile Botnaru despre negocierile dintre partidele guvernării demisionare.

Gheorghe Cojocaru: „Negocierile între partenerii fostei Alianţe pentru Integrare Europeană au intrat astăzi într-o fază a incertitudinilor, dacă nu a pesimismului tot mai generalizat. După fiecare rundă de negocieri, fiecare în parte dintre cei trei actori aflaţi la guvernare îşi enunţă punctul de vedere, cu pretenţia categorică de a fi singurul care are dreptul să se impună în faţa celorlalţi parteneri de dialog. Tensiunile, care domină cadrul acestor discuţii, reliefează profilul unei clase politice împotmolite în reglări politicianiste de conturi şi, până la urmă, inconştiente de gravitatea momentului traversat de întreaga societate”.

Europa Liberă: Fiecare rundă de negocieri se încheie cu declaraţii din care rezultă, de fapt, că toate şi fiecare din cele trei partide are dreptate – este absolut convins fiecare partid. Fiecare vede relansarea actualei guvernări în modul său. Şi atunci e logic să vă întreb cum s-ar putea şi se va ajunge eventual la un numitor comun?

Gheorghe Cojocaru: „Teoretic, nu se poate asigura legitimitatea acestei guvernări, dacă nu se va ajunge la un compromis, care să dea satisfacţie pretenţiilor de fond ale celor trei partide şi să asigure continuitatea unui mandat politic consolidat. Dar compromisul nu poate fi realizat, dacă liderii formaţiunilor respective – care au rolul decisiv şi întreaga responsabilitate – nu-şi vor modera discursul şi nu-şi vor corobora pretenţiile cu disponibilitatea de dialog a partenerilor. Deocamdată cei trei lideri nu numai că nu reduc din stridenţa declaraţiilor publice, ci, dimpotrivă, le amplifică, cu orice prilej, îndepărtând tot mai mult momentul depăşirii acestui impas.”

Europa Liberă: Dacă sunt atât de incompatibili, cel puţin, la masa de negocieri, de ce se mai adună? În consecinţă, se compromite formatul negocierilor şi tot mai multă lume se întreabă dacă îşi mai are rostul această negociere între PLDM, PD şi PL?

Gheorghe Cojocaru: „Nu se poate spune că negocierile nu mai au niciun sens, deoarece încă nu au fost epuizate toate argumentele şi nu au fost accesate toate resursele aflate la dispoziţia celor trei partide. Nu şi-a spus încă cuvântul şeful statului care poartă responsabilitatea desemnării primului ministru.

Ceea ce se poate spune este că, pentru moment, discuţiile în formatul celor trei partide au intrat într-un blocaj, când partenerii stau faţă în faţă, purtând un „război” politic poziţional şi riscând să compară în postura ridicolă a unor beligeranţi care nu realizează că marea bătălie strategică se duce în altă parte. În contextul în care negocierile dintre cele trei partide nu dau rezultate, opoziţia comunistă iată iese în stradă, exercită presiuni şi cere tot mai tare alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, coaliţia de guvernare există, chiar dacă participanţii la guvernare o contestă, din interior. Toate cele trei partide de la guvernare votează împreună hotărâri şi acte legislative importante, ca să nu mai spunem că deputaţii bine merci îşi ridică salariile, iar şefii se plimbă cu maşinile plătite de la buget.

Gheorghe Cojocaru: „Într-adevăr, aşa este, Parlamentul îşi urmează activitatea legislativă, s-a votat, între altele, şi alegerea membrilor Curţii Constituţionale, fapt care confirmă că nu există drum fără întoarcere, dacă există voinţa politică respectivă. Este evident că alegerea unor membri ai Curţii Constituţionale s-a făcut în baza unui interes comun, dar şi unui compromis între cele trei partide liberale şi democratice, fiind un semnal bun pentru reclădirea contextului de ansamblu în care se desfăşoară aceste negocieri, în ipoteza că acest vot din Parlament nu este doar un episod trecător.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG