Linkuri accesibilitate

Privatizarea companiilor românești ineficiente cerută de FMI


Lista convenită de guvernul de la Bucuresti cu FMI cuprinde peste 100 de întreprinderi, majoritatea aflate în dificultate.


Abia ieșită dintr-o recesiune adâncă, România încearcă să prevină reîntoarcerea la minus printr-un program masiv de privatizare recomandat de creditorii internaționali. Relatează de la București Sabina Fati.

Fondul Monetar International face presiuni pentru privatizarea companiilor românesti ineficiente, dar si pentru vinzarea unor pachete minoritare de la societatile energetice care se descurca bine. Intentia institutiilor financiare internationale este de face economia romaneasca mai eficienta prin scoaterea pe cit posibil a statului din ecuatie. Astfel, lista convenita de guvernul de la Bucuresti cu FMI cuprinde peste 100 de intreprinderi, majoritatea aflate in dificultate.

Nu este, insa, cazul Transgaz, compania care detine conductele prin care se transporta gazul pe teritoriul Romaniei, desi oferta prin care statul vrea sa vind 15% din actiunile sale a fost lansata astazi. Statul român spera sa cistige in urma acestei tranzactii, care se face prin Bursa de Valori Bucuresti, in jur de 90 de milioane de euro.

Totusi prioritare ar trebui sa fie societatile aflate in insolventa sau si mai rau in faliment, numai ca acestea nu-si gasesc cumparatori seriosi, care sa le repuna in funcite, ci doar profitori care ar putea cistiga din dezmembrarea si vinzarea lor la fier vechi mai mult decit ar plati pentru ele. De pilda pentru CFR Marfa, România cauta un investitor strategic de mai multa vreme, dar anuntul de privatizare va fi facut miine. Compania estimeaza ca va avea la sfirsitul acestui an pierderi de circa 50 de milioane de euro, dublu fata de anul trecut, din aceasta cauza probabil, Ministerul Transporturilor a facut o evaluare a CFR Marfa care sugereaza ca aceasta societate ar putea fi vinduta in cele din urma la pret de fier vechi. Statul român pleaca de la premiza ca ar putea incasa 61 de milioane de euro din vinzarea pachetului de 51% din actiunile CFR Marfa potrivit datelor de pina acum. Cu toate acestea cele 39 de mii de vagoane si cele 900 de locomotive ale CFR Marfa ar putea fi vindute la fier vechi cu 150 de milioane de euro. Expertii in domeniu considera ca CFR Marfa valoreaza in jur de 500 de milioane. Asadar, e posibil ca statul român sa vinda o companie care are toate datele sa fie profitabila cu o suma de zece ori mai mica decit valoarea ei.

In discutie pentru privatizare se afla si Combinatul Chimic Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, care a fost profitabil inainte de criza economica, dar care acum este blocat. Din peisajul economic romanesc din aceste zile n-ar trebui excluse, pe de alta, parte nemultumirile muncitorilor care au fost disponibilizati de la cele patru combinate siderurgice privatizate de firma ruseasca Mechel, care brusc a hotarit sa-si restringa activitatea.

Asadar in vreme ce FMI considera ca privatizarea este singura solutie pentru remedierea defiecientelor economice, ministrul roman al Economiei, Varujan Vosganian vorbeste despre strategia reindustrializarii Romaniei pina in 2020, fara sa aiba la indemina niciun fel de propuneri practice.

Privatizarile din România au esuat in proportie de 80%, spunea ieri fostul premier Nicolae Vacaroiu, fara sa intre in amanuntele cauzelor care au dus la aceste esecuri si care de multe ori au fost legate de interesele directe ale unor grupuri de interese sub patronaj politic. România a pierdut in perioada post-comunista aproape 4 milioane de locuri de munca pe fondul inchiderii marilor intreprinderi industriale care sustineau economia autohtona, dar decidentii politici nu au avut niciodata planuri clare de revenire.

Totusi situatia precara a intreprinderilor industriale din România a declansata in ultima perioada, cel putin in rindul specialistilor o dezbatere legata de posibilitatile revenirii tarii pe linia de plutire. Argumentele celor care mizeaza pe reindustrializarea tarii se intilnesc cu cele prezentate de Fondul Monetar International, care cere curatarea mediului economic de societatile ineficiente si vinderea celor care pot fi salvate unor investitori seriosi.

In ultimii 20 de ani, de fapt, aceasta a fost principla problema: gasirea investitorilor seriosi pentru industrii care pot prospera sau disparea in functie de bunele intentii ale patronului. In conditiile in care statele neafectate de criza si-au bazat economia pe industrializare (Turcia, Brazilia, China, India, dar si Cehia, Polonia sau Germania) expertii români incearca sa-I convinga pe guvernanti ca aceasta ar trebui sa fie calea si pentru România.
XS
SM
MD
LG