Linkuri accesibilitate

Studiu UNICEF despre bunăstarea copiilor


Relația dintre bogăția unei țări și bunăstarea copiilor ei nu este întotdeauna direct proporțională.



Fondul pentru copii al Națiunilor Unite, UNICEF, a publicat un studiu despre starea celei mai tinere generații în 29 de țări bogate sau relativ bogate, din Canada până în România. Reșlatează Mircea Țicudean.


Autorul raportului UNICEF, Peter Adamson, spune că bunăstarea copiilor din Cehia este mai mare decât în vecina ei mai bogată Austria, în Slovenia mai mare decât în Canada sau în Portugalia mai mare decât în Statele Unite.

„Nu este doar o chestiune de bani, ci și de interes, de stabilire a priorităților”, a spus Adamson, salutând faptul că fostele țări comuniste din Europa centrală și de răsărit se apropie tot mai mult de standardele democrațiilor mai vechi și mai bogate din occident în privința grijei pentru copii.

Raportul UNICEF spune că dintre cele 29 de țări industrializate cercetate, țara care are cea mai mare grijă de copii este ca și la ediția trecută Olanda, urmată de patru țări scandinave. La coada clasamentului se află Statele Unite, Letonia, Lituania și România.

Raportul ia în considerare criterii ca accesul la îngrijre medicală, educație, comportamente sociale, condiții de locuit, condiții de mediu și așa mai departe.

UNICEF atrage atenția printre altele asupra politicilor de austeritate introduse în ultimii ani mai ales în țările europene și anticipează că ele ar putea avea efecte negative pentru tânăra generație.

”Pentru fiecare politică sau măsură nouă pe care o discută, guvernele trebuie să țină seama de impactul și efectul asupra copiilor, familiilor cu copii, adolescenților și tinerilor”, se spune într-o declarație a șefului cercetării de la UNICEF, Gordon Alexander.

Raportul UNICEF enumeră printre multe alte date rata înaltă a nașterilor la adolescente din Statele Unite, Marea Britanie și România, faptul că peste 10% din copii fumează în Austria, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, România și Slovacia, sau că numai jumătate din copii au asigurat zilnic micul dejun în România și Slovenia.

Una din ciudățeniile constatate de raportul UNICEF este cât de nemulțimiți de propria lor viață sunt copiii din unele din cele mai bogate țări cercetate. Germania, de pildă, clasată pe locul șase în clasamentul bunăstării copiilor, se află pe un loc codaș când copiii înșiși sunt întrebați dacă o duc bine - în vreme ce copiii din țări lovite de criza datoriilor ca Grecia și Spania par mult mai fericiți. Analizând acest aspect agenția de știri DPA scrie, citând un expert UNICEF german, că de vină pentru nemulțumirea micuților germani ar putea fi cruzimea cu care sunt tratate neîmplinirile și eșecul personal într-o societate ”obsedată de succes”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG