Linkuri accesibilitate

„Naţionalismul şi intoleranţa religioasă nu au faţă umană...”


Vlad Filat, premierul în exercițiu, la ceremoniile în amintirea victimelor Pogromului din 1903 de la Chișinău
Vlad Filat, premierul în exercițiu, la ceremoniile în amintirea victimelor Pogromului din 1903 de la Chișinău

La aniversarea de la Chișinău a pogromului din 1903.


Comunitatea evreiască și simpatizanții ei au comemorat astăzi la un miting 110 ani de la Pogromul de la Chișinău din 6-7 aprilie 1903, când zeci de evrei au fost uciși, sute au fost răniți și sute de case au fost jefuite și distruse. Mitingul de comemorare a avut loc cu o întârziere de patru zile. Explicația o aflăm chiar din debutul reportajului care urmează, realizat de Alla Ceapai:

Unul din motivele că mitingul de comemorare a avut loc astăzi este că data în care se consemnează Pogromul din 1903 se suprapunea în acest an cu zilele de odihnă. Iar mulţi dintre demnitari, în special, ambasadorii altor state acreditaţi la Chişinău nu ar fi avut ocazia să participe la eveniment, ne-a explicat preşedintele Comunităţii evreieşti din Moldova, Alexandr Bilinkis:

„Un alt motiv este că pe data de 7 aprilie în Israel este marcată ziua naţională de amintire a victimelor Catastrofei, sau cum i se mai spune ziua amintirii Holocaustului. Şi noi nu am vrut să suprapunem aceste două evenimente.”

Mitingul de comemorare a avut loc în parcul Alunelul din Capitală la complexul memorial care a fost inaugurat acum 10 ani, când s-a împlinit un secol de la Pogromul din 1903. Câteva zeci de persoane de toate vârstele care reprezintă comunitatea evreiască au venit să depună flori în memoria celor circa 50 de asasinaţi şi a sutelor de evrei răniţi în urma pogromului.

La miting au participat şi ambasadori acreditaţi la Chişinău din partea, României, Ucrainei SUA şi a Statului Israel.
Ambasadorul Oren David
Ambasadorul Oren David
„Astăzi îi comemoram pe cei 49 de copii, bătrâni, femei şi bărbaţi care au fost omorâţi doar pentru că erau evrei. Dar cel mai de groază moment pentru evreii din Chişinău a urmat după 40 de ani de la Pogrom, în timpul Catastrofei în care au murit a treia parte din evrei” a spus Oren David, ambasadorul statului Israel în Moldova.

Preşedintele Comunităţii evreieşti din Moldova, Alexandr Bilinkis, a spus că anume Pogromul din 1903 de la Chişinău a fost tragicul precursor al celui mai sângeros secol pentru evreii de pe glob, a mişcării antisemite care a culminat cu Holocaustul.

În 2009...
În 2009...
Alexandr Bilinkis a ţinut să amintească şi de incidentul antisemit de la Chişinău de acum 4 ani, când un grup de creştini ortodocşi au scandat lozinci antisemite şi au doborât la pământ Menora, instalată în centrul capitalei cu prilejul sărbătorii Hanuka:

„Noi cu toţi ţinem minte evenimentele din 2009 când o grupare organizată a distrus Hanuka şi au batjocorit sentimentele noastre religioase. Din păcate nimeni nu a fost pedepsit, deşi organizatorii erau cunoscuţi. Naţionalismul şi intoleranţa religioasă nu au faţă umană, dar periodic se manifestă şi fiecare stat democratic trebuie să le combată. Sarcina noastră este să ne opunem acestor presiuni. Eu sunt sigur că Moldova poate deveni parte a comunităţii europene, membru a UE a cărei motto este unitate prin diversitate.”


Incidentul din 2009 cu Menora evreiască a fost amintit şi de Ambasadorul SUA la Chişinău. William Moser şi-a exprimat
Ambasadorul William Moser
Ambasadorul William Moser
convingerea că legea anti-discriminare intrată în vigoare la începutul acestui an va asigura drepturile evreilor şi celorlalte minorităţi naţionale, dar şi a minorităţilor sexuale şi îi va apăra de discriminare.

„Îndemnul nostru către guvernul Republicii Moldova este ca acest Consiliu anti-discriminare, care trebuie creat drept urmare a adoptării legii, să fie funcţional şi să aibă resurse şi suficiente instrumente pentru a asigura respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. iar pogromul din 1903 este un exemplu tragic a ceea ce se poate întâmpla când în societate bântuie discriminarea şi intoleranţa.”

La mitingul de comemorare au vorbit şi premierul în exerciţiu Vlad Filat, deputatul comunist Oleg Reidman, evreu de origine, şi consilierul prezidenţial Mihail Şleahtiţchi care a citit un mesaj din partea şefului statului Nicolae Timofti.
Previous Next

XS
SM
MD
LG