Linkuri accesibilitate

„Banii se duc la «managerii de proiecte» și nu la romi...”


Gheorghe Raducanu: „Haideți să facem ceva concret: infrastructura, drumuri, gradinițe, case, să terminăm cu teoria!”


Activistul Gheorghe Răducanu este una din figurile proeminente la nivel european ale etnicilor romi din România. Face parte din conducerea organizației „European Roma and Travellers Forum” înființată în 2004 sub umbrela și cu susținerea financiară a Consiliului Europei. Într-un interviu cu Iolanda Bădiliță, corespondenta noastră la Strasbourg, prilejuit de ziua internațională a romilor, Gheorghe Răducanu a criticat aspru programele europene de integrare a romilor.

Fost deputat din partea minoritatilor nationale in Parlamentul României, fost consilier in chestiunea romilor in cadrul mai multor guvernari (de la Nastase, la Ponta), Gheorghe Răducanu este, poate, cea mai proeminenta figura de rom-roman la nivel european. Din 2004 este membru fondator al European Roma and Travellers Forum (ERTF), o organizatie cu sediul la Strasbourg, infiintata la indemnul fostului presedinte finlandez, Tarja Halonen, si care functioneaza sub umbrela si cu sustinerea financiara a Consiliului Europei.

In 2010, cand Franta a luat decizia sa repatrieze colectiv etnicii romi de pe teritoriul sau, ERTF a starnit nemultumirea Parisului acuzand Franta ca incalca nu doar Tratatul European, ci si Carta Sociala. Astazi

Gheorge Răducanu este convins ca tocmai acesta este motivul pentru care actualul premier român, Victor Ponta, l-ar fi fortat sa renunte la functia de consilier de stat pe problemele romilor. Palatul Elysée si Palatul Victoria, care gazduiesc actualmente politicieni apartinand aceleiasi familii politice, s-ar fi inteles ca de problemele romilor sa nu se ocupe o persoana care a pricinuit atatea prejudicii Frantei. Si care inca ar putea sa o mai faca.

Integrarea romilor a devenit in ultima vreme nu doar un subiect la moda, dar si o modalitate serioasa de a face bani prin proiecte avand, cel putin pe hartie, acest scop. Insa cati din acesti bani ajung cu adevarat la romi? Cati romi si-au schimbat viata gratie acestor programe? Cine castiga de pe urma acestor programe, de vreme ce romii tot din cersit traiesc?

„Se dau prea multi bani pe teorie. Iar banii se duc la «managerii de proiecte» și nu la romi“, spune Gheorge Răducanu intr-un interviu acordat in exclusivitate, cu ocazia Zilei internationale a romilor.

Sînt politicile UE eficiente pentru romi?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:28:08 0:00

Europa Libera: Dle Răducanu, pe 8 aprilie a fost sarbatorita Ziua internationala a romilor. Cu aceasta ocazie secretarul general al COE, Thorbjorn Jagland a vizitat cateva tabere de romi din Strasbourg. Atat Consiliul Europei cat si Comisia Europeana dar si statele membre au lansat diverse instrumente, strategii, politici de integrare a romilor. Ideea principala ar fi ca de romi sa se ocupe tarile ai caror cetateni sunt. Cum vedeti aceasta abordare? Asadar, cum vedeti Dvs integrarea romilor?

Gheorghe Răducanu: „Esenta integrarii romilor sta in tarile membre ale Uniunii Europene si de acolo trebuie sa porneasca structurarea si coordonarea proiectelor privind imbunatatirea situatiei romilor, dar si controlul acestora. Numai ca trebuie sa existe un organism unitar, de pilda o Agentie Europeana pentru romi, care sa fie coordonat de Comisia Europeana. Insa pana nu voi vedea ca o asemenea structura poate fi coordonata si de catre romi, de catre tigani, eu nu mai cred in bugetele care se pierd degeaba, se irosesc, efectiv, curg ca apa si nu ramane nimic, tocmai din acest motiv.”

Europa Libera: Pentru ca romii nu sunt implicati in aceste programe?

Gheorghe Răducanu: „Exact. Nu numai ca nu exista personalitati din randul romilor care sa vina cu finantare sau cu un suport politic, dar nici cei care sunt pusi sa coordoneze, adica ne-romii, gagiii, care lucreaza pentru noi, nu ne implica direct pe noi. Or trebuie sa ne implice.

De multe ori ma intreb, oare in cei 12 sau, dupa cum spun altii, 15 milioane de romi care exista in Europa, chiar nu au putut fi gasiti 15, 20 de personalitati bine calificate care sa justifice pozitii de conducere, executive in cadrul acestor organisme care desfasoara activitati pentru romi la nivel european?

Eu unul nu cunosc in cadrul Comisiei Europene sau Consiliului Europei o persoana pe o functie de decizie care sa fie de etnie roma. Eu nu vorbesc aici de functionari marunti care s-au declarat romi, ca astfel de functionari mai sunt, eu vorbesc de factori de decizie, directori, sefi de departament, care sa fie romi, tigani.

Deci pana nu pui oamenii care sa gandeasca si sa ia decizii si cu mintea si cu sufletul pentru romi, sa cunoasca bine structura, istoria, traditiile acestui popor, felul in care gandeste si de ce anume are nevoie, nu se face nimic. Sunt proiecte de cate 5 milioane de euro, si mai mult de jumatate, pana la 60 sau chiar 70% merge pe salarii. Nu am facut nimic!”

Europa Libera: Salariile expertilor ne-romi care se ocupa de programele romilor.

Gheorghe Răducanu: „Intotdeauna e vorba de experti ne-romi care au salarii intre 3000 si 7000 de euro. Vorbim de asa-numita „echipa de management”. Deci banii se duc in buzunarele echipei de management.”

Europa Libera: Asta sa fie explicatia pentru care comunitatile de romi raman sarace?

Gheorghe Răducanu: „Asta este una dintre explicatii si cea mai importanta. Multi spun, ca si mine: gata, sa terminam cu seminarii si alte programe de acest fel. Sa trecem la treaba! Haideti sa facem ceva concret: infrastructura, drumuri, gradinite, case, sa terminam cu teoria!”

Europa Libera: Sunteti multumiti de aceste programe ale Consiliului Europei, finantate de Uniunea Europeana, prin care se formeaza mediatori?

Gheorghe Răducanu: „Pot sa spun ca nu.”

Europa Libera: De ce?

Gheorghe Răducanu: „Pentru ca ne-a dus in urma cu 20 de ani. Este tot aceeasi poveste pe care v-am mai spus-o, cu teoria. Consiliul Europei a pregatit cam 200 de mediatori. România are cateva mii. Si din acestia, cel mult 10% sunt platiti si au activitate. Restul stau pentru ca nu are cine sa ii plateasca. Stiti cum trebuie sa fie cel mai bun expert pe problematica romilor? Sa fie tanar, sa vorbeasca engleza si sa nu fie tigan. Aceasta este definitia expertului model al Uniunii Europene pentru romi.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG