Linkuri accesibilitate

Președintele Nicolae Timofti a recunoscut implicarea sa în cazul dizidentului Gheorghe David


Nicolae Timofti.
Nicolae Timofti.

Interviu cu Maria Vulpe, sora lui Gheorghe David.



Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a recunoscut că el a fost judecătorul care l-a trimis la tratament psihiatric forțat pe dizidentul Gheorghe David în 1987. „Președintele spune că regretă acel episod și că va da explicații publice cel mai probabil luni”, a declarat Europei Libere purtătorul de cuvânt zl președiiției de la Chișinău Vlad Țurcanu. Gheorghe David decedat în 2007, la două decenii de la trimiterea sa la spitalul de psihiatrie „de tip special”, la Dnepropetrovsk, în Ucraina. Actualul președinte Timofti îl găsea vinovat atunci pe David de „propagandă sistematică, în scris și oral, a ideilor cu caracter naţionalist, urmărind scopul de a provoca duşmănie naţională faţă de persoanele de naţionalitate rusă, de a discredita politica naţională leninistă a PCUS”. Lui David i s-a mai imputat că ar fi „răspândit născociri vădit false care compromit orânduirea sovietică de stat şi obştească” - cum scrie din decizia luată de judecătorul Timofti în plină perioadă perestroika, la 12 ianuarie 1987, decizie publicată în facsimil săptămâna trecută de ziarul online „Panorama”. După prăbușirea Uniunii Sovietice, Gheorghe David a cerut compensații în Republica Moldova pentru condamnarea din epoca sovietică. Dar a fost internat iarăși la psihiatrie, pentru 25 de zile, în aprilie 2005. După eliberare, s-a plâns, în același an, la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Gheorghe David a decedat în 2007, iar dosarul la CEDO a fost preluat de sora lui, Maria Vulpe, care a obținut câștig de cauză și o compensație de 4.000 de euro în 2008. Republica Moldova a fost condamnată pentru îngrădirea libertății și securității. Maria Vulpe, care locuiește în satul Pepeni, raionul Sângerei, a declarat Europei Libere, într-un interviu cu Alla Ceapai, că nu a știut până de curând că judecătorul care l-a condamnat pe fratele său în epoca sovietică e una și aceeași persoană cu președintele Republicii Moldova.

Europa Liberă: Doamna Vulpe, ştiţi că acum presa, ziarele scriu că de fapt cel care a judecat cazul fratelui dvs. este actualul preşedinte Nicolae Timofti, care pe atunci era judecător?

Maria Vulpe:
„Şi acum ce să-i fac eu omului? De ce să-l caut pe omul acesta vinovat că eu nici nu îl ştiu? Am fost la judecată, dar eu ce credeţi că ştiu cine a fost judecătorul, atâţia ani în urmă? Timofti am văzut, dar ce, eu ştiam care şi cine era? Ar fi fost el, dar acum Dumnezeul să-l ierte. Dumnezeu că cei care l-au distrus. El a fost fratele cel mai mic. De la doi ani l-am crescut, am căzut atunci pe foame, pe nevoie, numai Dumnezeu ştie prin ce am trecut. Şi până la urmă l-au distrus. Că nu era comunist, dar român. L-au luat la judecată, l-au distrus cu tablete, cu nebunii, cu bătăi, cine ştie ce a tras el acolo. Acum toţi sunt români, dar el era considerat atunci bandit. L-au dus la Dnepropetrovsk şi l-au calicit, l-au distrus. A ieşit la pensie cu 250 de lei, măcar nu le este ruşine.”

Europa Liberă: Dar când aţi aflat vestea că judecătorul de atunci este actualul preşedinte ce aţi simţit?

Maria Vulpe:
„Dar ce pot să zic eu? Eu nici nu am ştiut până acum cine e Timofti. Că e judecător, dar câţi judecători sunt, dar eu nu am ştiut. Chiar şi să-l văd, că eu nici atunci nu l-am văzut. Nu am văzut judecătorul. Ştiu că era un avocat cu nişte musteţe mari şi ne-a hotărât să nu căscăm gura. Şi noi am tăcut toţi, doar am ascultat, nici nu înţelegeam ce grăiau, că ei grăiau ruseşte, dar noi ruseşte nu ştim. Deja Timofti poate să spună singur că el a fost, dar eu dacă nu l-am văzut, nu-l ştiu.”

Europa Liberă: Dar acum e preşedintele ţării.

Maria Vulpe:
„Ei şi dacă e preşedinte, să fie sănătos şi să lucreze. Eu nu pot să zic nimic. Că pentru mine ori să fie Filat, ori ceilalţi totuna nu-mi dau nimic. Eu trăiesc cu sărăcia mea. Lor li trebuie mult, dar mie nu îmi trebuie. Aştept şi eu moartea.”

Europa Liberă: Doamna Vulpe, dar dacă aţi avea ocazia să vorbiţi cu domnul preşedinte, ce i-aţi spune?

Maria Vulpe:
„Nu am ce-i spune. Ce să-i spun eu omului dacă nu-l ştiu, îl văd doar la televizor. Atunci şi el era tânăr şi eu eram mai tânără. Dar acum ce? Omul se schimbă. Treaba lui ce a făcut, că aşa era cred că conducerea atunci. Dacă ar fi fost altă conducere atunci nu erau stricate biserici, nu distrugeau lumea, nu duceau în Siberia. Dar deja ce puteam să facem? Ce numai pe al nostru l-a distrus? Câtă lume a distrus? Ce să-i zic eu lui Timofti, ce să-i zic omului, dacă nu îl ştiu? ”

Europa Liberă: Dar ştiţi că l-a judecat pe fratele dvs. şi l-a trimis în psihiatrie.

Maria Vulpe:
„Şi ce dacă. Ce pot să zic dacă aşa era zaconul îndrăcit. Aşa era, aşa am tras. Ce numai el a tras, toţi am tras. Nu pot să zic nimic de om, lasă să lucreze sănătos. Va vrea să fie om cu credinţă s-a uita şi la cei care rămân, dar cred că eu nu voi mai trăi mult. Zice lumea că e bun. Lasă-l să fie bun. Va zice lumea că e rău, lasă-l să fie şi rău. Mie îmi e totuna. El ce a fost vinovat dacă toţi săreau că fratele vrea cu românii. Iată acum toţi vor cu românii. Dar atunci l-au distrus pe el, pe fratele lui Ghimpu. Toţi strigau şi scriau că Gheorghe David aşa şi Gheorghe David aşa, că vrea cu românii. Dar acum de ce toţi vreau cu românii? Nu sunt răi deam românii? Atunci erau răi românii, dar ei acum sunt buni. Mâncăi, sunt toţi mâncăi că ne distrug.”
XS
SM
MD
LG