Linkuri accesibilitate

România: criza politica a fost depăşită. Cu ce preţ?


Dezgheţ politic pe malurile Dâmboviţei, Bucureşti
Dezgheţ politic pe malurile Dâmboviţei, Bucureşti

Marii rivali politici din România, președintele și premierul, par să se împace tot mai bine după un an de coabitare

În România principalii rivali politici, președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, dau tot mai des semnale că nu se mai detestă chiar așa de mult ca vara trecută, când doar UE a reușit să-i împace. Relatează de la București Sabina Fati.

Criza politica a fost depasita in Romania dupa ce premierul de stinga al tarii si presedintele de dreapta au negociat numirile de procurori in functiile cheie ale Parchetului General si ale Departamentului National Anticoruptie, DNA. Aceasta negociere contravine recomandarilor Comisiei Europene, care cere concurs de dosare pentru a evita posibilele influente politice. Tocmai aceasta incalcare a regulilor i-a apropiat pe premierul socialist al Romaniei, Victor Ponta si pe presedintele Traian Basescu. Asa ca cei doi au ales impreuna si numele ministrului Justitiei, fiindca portofoliul ramasese vacant dupa trimiterea fostei ministre la Curtea Constitutionala. Potrivit algoritmului, fotoliul trebuia sa revina liberalilor, dar acestia s-au suparat de intelegerea lui Ponta cu Basescu si l-au cedat socialistilor. Acum le pare rau, mai ales ca Robert Cazanciuc, învestit aseara ca titular al Justitiei este un apropiat al premierului, dar a fost si purtatorul de cuvint al Laurei Codruta Kovesi, fosta procuroare generala, pe care acum Traian Basescu a propupsat-o la DNA.

Incet-incet, intre Traian Basescu si Victor Ponta se creaza tot mai multe punti de trecere, unele in interes personal, altele, posibil si in interes national. Presedintele vrea sa-si incheie mandatul in glorie, fara sa mai treca printr-o suspendare pina la sfirsitul anului viitor, iar premierul si-ar putea dori sa-i ia locul. Intre timp, Traian Basescu vrea sa-si consolideze principalele realizari: lupta anticoruptie si bunele relatii euro-atlantice, in vreme ce Victor Ponta ar vrea sa preia stafeta din mers. Deocamdata sint aliati, fiindca amindoi sint interesati de aderarea la Schengen si de note bune la monitorizarea Justitiei. In plus, presedintele ii sulfa vint in pinze premierului si lauda de cite ori are ocazia cresterile economice din ultimul an. Propaganda functioneaza in dublu sens si este folositoare pentru ambii parteneri, mai ales ca presedintele Traian Basescu s-a hotarit sa se inhame la o noua constructie politica intitulata Miscarea Populara si deci are la rindul lui nevoie sa-si refaca imaginea. In spatele acestor beneficii bilaterale exista si alte strategii: pe de o parte, presedintele Basescu incearca in acest fel sa dezbine alianta de guvernare, care acum are o majoritate de 70 la suta, iar pe de alta parte primul ministru Ponta se foloseste pe moment de autoritatea si influenta lui Basescu.

Cei doi au semnat un pact de neagresiune la inceputul anului, dar au continuat sa se sicaneze, pina acum doua saptamini, cind au decis numirile procurorilor. Istoria ultimului an de coabitare arata oscilatiile majore parcurse de premierul Victor Ponta care la doua luni dupa ce a fost numit in fruntea guvernului (27 aprilie 2012) a decis impreuna cu liberalii suspendarea lui Traian Basescu, actiune interpretata in cancelariile vestice drept o incercare de puci. Totusi, dupa intimplarile din vara trecuta cind primul ministru a fost izolat pe plan international si aspru criticat chiar de Partidul Socialist European, Victor Pona a inteles unde a gresit si incearca sa recupereze. Apropierea de Traian Basescu il reconciliaza in fata multor lideri europeni, desi ar putea avea pierderi pe plan intern, pentru ca presedintele a devenit antipatic pentru multi romani, dupa ce in 2010 a anuntat taierea salariilor cu 25 la suta din cauza crizei.

Trecerea premierului roman de la adversitate la amicitie in raporturile sale cu presedintele Traian Basescu asigura stabilitatea interna a tarii intr-o perioada complicata, in care pozitiile celor doi se echilibreaza reciproc. O apropiere prea mare ar putea, insa, degenera in traditiile trocului politic facut sub umbrela intelegerilor transpartinice.
XS
SM
MD
LG