Linkuri accesibilitate

Atacurile teroriste de la Boston – versiuni şi speculaţii


Măsuri de securitate sporite şi la Capitoliul de la Washington
Măsuri de securitate sporite şi la Capitoliul de la Washington

Cel puţin trei morţi şi peste 150 de răniţi: este bilanţul la zi al atacului asupra maratonului de la Boston. Reacţii în Statele Unite şi pe plan internaţional.


Cel puţin trei morţi şi peste 150 de răniţi, unii în stare gravă: acesta este pentru moment bilanţul atacului care avut loc luni la Boston, în timpul maratonului. Iar astăzi, într-o scurtă declaraţie de presă, preşedintele Barack Obama a calificat pentru prima dată atacurile drept „teroriste”, confirmând şi faptul că ancheta deschisă de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) este o „investigaţie în acte de terorism”. Nu se ştie încă cine poartă responsabilitatea pentru atacuri, a mai declarat preşedintele Obama.

Luni, două bombe, se speculează artizanale, au explodat în apropiere de linia de sosire a cursei. Iar numărul mare al victimelor s-ar explica prin faptul că acestea erau umplute cu fragmente de metal – multe găsite ulterior de doctori în pacienţii pe care i-au tratat. Dar pentru moment, se speculează mult şi se ştie încă destul de puţin.

Guvernatorului statului Massachusetts, Deval Patrick a declarat, la o conferinţă de presă, că nu au fost decât două bombe. Cele care au explodat în apropierea liniei de sosire.

Guvernatorul a precizat că alte pachete despre care iniţial se credea că ar fi bombe neexplodate, s-au dovedit a fi numai obiecte irelevante.

Reprezentanţii FBI, care conduc acum ancheta, au promis, la aceeaşi conferinţă de presă, că ancheta va fi una internaţională şi se va încheia numai cu „prinderea vinovaţilor”. Biroul Federal de Investigaţii a respins speculaţiile că ar fi existat avertismente înainte de maraton sau că alte oraşe americane ar fi acum în pericol.

Imediat după atacurile de la Boston, nivelul securităţii a fost însă ridicat în multe mari oraşe americane.

Cele două explozii de la maratonul din Boston
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00


Cum era de aşteptat, reacţia internaţională a fost puternică, plină de sprijin pentru Statele Unite şi compasiune pentru victimele atacurilor.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a spus că atacurile sunt cu atât mai groaznice „cu cât au avut loc la un eveniment renumit pentru că adună oameni din lumea întreagă”.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a descris cele întâmplate drept „crimă barbară” și a oferit sprijin autorităților americane. Şocaţi de atacurile de la Boston s-au declarat şi liderii europeni, în timp ce preşedintele afgan Hamid Karzai a spus că țara sa cunoaște „durerea și suferința provocate de asemenea incidente”.

La Chişinău, ministerul de externe a dat publicităţii un comunicat în care se afirmă că potrivit informaţiilor deţinute în acest moment, nici un cetăţean moldovean nu s-ar afla printre victimele atacului cu bombe de la Boston, de luni seară.

Ministerul de externe precizează că ambasada Republicii Moldova la Washington se află în legătură permanentă cu autorităţile americane.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG