Linkuri accesibilitate

Careul perfect


O victorie a lui Bayern n-ar mai fi o surpriză, dar Barcelona în zi de graţie poate învinge orice adversar.


Semifinalele Ligii Campionilor sînt, după multă vreme, un careu fără cusur. E greu de susţinut că ultimele patru echipe rămase în cursă nu sînt, cu adevărat, cele mai bune patru echipe ale competiţiei. Real Madrid, Borussia Dortmund, Barcelona şi Bayern Munchen au plecat în cursă printre favorite şi au demonstrat pe parcurs că nu au rivali.

Repartiţia pe campionate ar putea părea, în schimb, nedreaptă. Prezenţa a două echipe din campionatul spaniol şi a două echipe din campionatul german sugerează că restul campionatelor europene au rămas în urmă. E adevărat? În aparenţă, nu, în realitate, da.

Principala obiecţie ar fi reputaţia şi audienţa formidabilă ale fotbalului jucat în campionatul englez. Numai că aici lucrurile trebuie bine înţelese. Spectacolul dat de meciurile din campionatul englez e remarcabil. Jocul deschis, de atac şi angajament, sînt o plăcere pentru un public enorm care caută un anume gen de divertisment, de la Beijing la Frankfurt şi de la San Francisco la Cairo.

Însă popularitatea nu trebuie confundată cu nivelul. Campionatul englez e o plăcere de urmărit dar spectacolul e posibil, printre altele, şi datorită naivităţii tactice sau precarităţii tehnice. Din acest punct de vedere, campionatele spaniol şi german stau mult mai bine. În al doilea rînd, campionatul german care e, probabil, în acest moment, cel mai compact şi puternic în Europa, e handicapat de impopularitatea care urmăreşte în mod tradiţional şi pe nedrept stilul de joc german. Cine se poate lepăda de prejudecăţi, va observa imediat că forţa medie de joc şi moralul echipleor de club germane sînt superioare mediei europene. În rest, campionatul italian e în criză de mai bine de 20 de ani şi numele mari ca Milan, Inter sau Juventus nu pot ţine pasul cu fotbalul jucat în Germania şi Spania. Franţa nu reuşeşte să dea mai mult de una sau două echipe notabile iar Olanda e fixată într-o zonă seundă. Semifinalele Ligii nu au favoriţi.

Chiar dacă pleacă din poziţia a doua, Borussia Dortmund e demult cunoscută pentru capacitatea de a forţa orice meci şi orice adversar. Real Madrid cunoaşte cu siguranţă capacitatea de reacţie a Borussiei şi nu va porni de la ideea unui succes garantat. De la mijloc în sus, Borussia e o maşină de contra-atac iar cine mizează pe lipsa de imaginaţie tipic germană a unor jucători ca Gotz şi Reuss face o eroare gravă.

Real are avantajul unui lot superior, încoronat de fenomenul Ronaldo. O semifinală care aduce în teren două echipe de contre va fi decisă, sigur, de forţa de atac din ziua meciului.

Barcelona-Bayern e o semifinală mult mai echilibrată şi un meci care poate fi considerat adevărata finală. Bayern are imaginea unei echipe care ar trebui să cîştige Liga în acest an. Într-adevăr, Bayern e o echipă perfect echilibrată cu trei compartimente de valoare egală. Apărarea e masivă şi flexibilă, mijlocul are o enormă capacitate de pressing şi distribuţie, iar atacul o forţă de pătrundere remarcabilă. Singurele puncte în dubiu sînt rata de reuşită a atacului şi, poate, o uşoară instabilitate morală. Bayern a arătat în finala de anul trecut că poate cădea psihic, dacă jocul îi merge împotrivă.

Barcelona nu mai e favorita fără dezbatere. Lipsa unui antrenor de mare nivel şi rutina au tăiat procente din inspiraţie şi din încredere. Echipa nu mai reuşeşte breşa, deşi reuşeşte întotdeuna posesia. Messi e, în continuare, un atu formidabil dar apărarea imediată ezită şi va avea mult de pătimit în faţa atacurilor lui Bayern. O victorie a lui Bayern n-ar mai fi o surpriză, dar Barcelona în zi de graţie poate învinge orice adversar.
XS
SM
MD
LG