Linkuri accesibilitate

Înlesniri la obținerea vizelor UE pentru cetățenii moldoveni


Parlamentul European a recomandat joi în unanimitate avizarea Acordul dintre UE și R. Moldova privind facilitarea eliberării vizelor.


Parlamentul European a votat astăzi o serie de măsuri menite să faciliteze acordarea de vize pentru anumite categorii de moldoveni, amendamente propuse de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne. De asemenea, pentru şederi scurte în ţările Uniunii Europene, unele categorii de cetățeni vor fi scutite de obligaţia de a obţine o viză. De la Strasbourg relatează Iolanda Bădiliţă:

Incepand din toamna acestui an cetatenii moldoveni care dețin pașapoarte de serviciu biometrice vor fi scutiți de obligația de a obține o viză pentru șederile de scurtă durată- 90 de zile in cadrul unei perioada de 180 de zile, pe parcursul unui an. Parlamentul European a recomandat astazi in unanimitate Consiliului sa avizeze Acordul dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova privind facilitarea eliberării vizelor.

De fapt, Acordul de facilitare a eliberării vizelor dintre Comunitatea Europeană și Republica Moldova a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2008, ceea ce Parlamentul European a votat astazi fiind o modificare a documentului din 2008, in sensul relaxarii si, in anumite cazuri eliminarii vizelor.

Acordul modificat opereaza o serie de inlesniri pentru obtinerea vizei pentru soții, copiii și părinții care vizitează cetățeni ai Republicii Moldova care își au reședința legală în Uniunea Europeană.

În plus, cetățenii moldoveni vor avea posibilitatea să solicite eliberarea unei vize contra unei taxe de până la 30 EUR, fara a mai fi necesar sa se prezinte personal la depunerea cererii.

O categorie mai largă de solicitanți va beneficia de anularea integrală a taxei de viză. Este vorba de rudele apropiate ale cetățenilor Uniunii Europene, personalul de însoțire al jurnaliștilor, participanții tineri evenimente culturale sau educative organizate de ONG-uri, reprezentanții societății civile, participanții la programe de cooperare transfrontalieră oficiale ale UE.

Votul din Parlamentul European este penultima etapa formala pana la intrarea, de facto, a Acordului in vigoare, cel mai probabil in aceasta toamna. Dupa ce autoritatile de la Chisinau au incheiat la 15 martie 2013 negocierile cu Comisia Europeana, Parlamentul European a desemnat un raportor, in persoana eurodeputatului roman Marian Jean Marinescu (PDL), care sa verifice in ce masura procedura a fost indeplinita si toate criteriile solicitate de Uniunea Europeana respecta termenii conveniti. Parlamentul va instiinta, asadar, Consiliul Uniunii Europene ca formalitatile au fost indeplinite, iar acesta va lua act de decizia Parlamentului.

Ramane apoi ca hotararea Consiliului sa fie publicata in Monitorul Oficial al Uniunii Europene, moment de la care in maxim 20 de de zile documentul isi va produce efectele.

Potrivit EUROSTAT, serviciul de statistica al Uniunii Europene, între 2006 și 2011 numărul de șederi ilegale și de treceri ilegale ale frontierelor s-a stabilizat sau a prezentat doar o tendință de creștere moderată în termeni de deplasări migratorii ale cetățenilor moldoveni către UE.

Desi Institutul Universitar European – Centrul pentru politici în domeniul migrației prevede o creștere temporară și fluxuri pe termen scurt dinspre Republica Moldova spre UE, pentru vizitatorii bona fide sau angajații pe termen scurt, experiența liberalizarii vizelor pentru pentru cetățenii statelor din Europa Centrala si de Est (1990, sau la aderarea lor la UE în 2004), ridicarea restricțiilor privind circulația implică o creștere a migrației, dar care se stabilizează în timp.
Previous Next

XS
SM
MD
LG