Linkuri accesibilitate

În Rusia s-a deschis procesul împotriva bloggerului Alexei Navalnîi


Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi

„Scopul principal al acestui dosar este răzbunarea politică pentru campania de prevenire a alegerii ilegale a președintelui Vladimir Putin.”


Un tribunal din orașul rusesc Kirov a respins astăzi toate obiecțiile și moțiunile apărătorilor bloggerului de opoziție Alexei Navalnîi, care încercaseră printre altele să amâne procesul intentat sub acuzații de fraudă. Detalii are Mircea Țicudean.

Judecătorul Serghei Blinov a respins astăzi cererea apărării de a se recuza pentru că ar fi imparțial, apoi cererea de a trimite dosarul înapoi la anchetă din cauza unor încălcări de procedură și în sfârșit de a amâna procesul pentru a da avocaților apărării mai mult timp să studieze materialul.

Avocatul apărării Serghei Kobelev a explicat judecătorului de ce el și colegii lui au nevoie de răgaz mai lung:

Kobelev a spus că acuzatul a avut la dispoziție patru zile pentru a se familiariza cu un dosar penal cuprinzând 31 de volume în total cu 7500 de pagini, adică un timp – în opinia avocatului – insuficient. Kobelev ar fi vrut ca procesul să se reia la 20 mai.

După ce tribunalul a respins aceste cereri, a purces la audierea primelor declarații. După ce au vorbit procurorii, s-a adresat curții Alexei Navalnîi, care a spus că pentru el dosarul este ”de neînțeles” și motivat în mod limpede politic.

”Scopul principal al acestui dosar este răzbunarea politică pentru campania noastră (a opoziției) de prevenire a alegerii ilegale a președintelui Vladimir Putin care a preluat puterea în Rusia în mod nelegiuit”, a spus acuzatul.

Navalnîi este acuzat de fraudă în cazul dispariției unei mari cantități de cherestea, în valoare de jumătate de milion de dolari, pe vremea când lucra în biroul guvernatorului regiunii Kirov.

El ar putea fi condamnat la zece ani de închisoare.

Adresându-se reporterilor înaintea începerii audierilor de azi, Navalnîi a spus că este convins că își va găsi dreptatea cel puțin în ceea ce a numit ”tribunalul opiniei publice”.

Navalnîi a spus că este cu totul nevinovat și că dacă tribunalul va ajunge la altă concluzie, inocența lui va fi limpede măcar în ochii celor prezenți în sala de judecată.

Următoarea înfățișare la procesul lui Navalnîi va avea loc mâine, 25 aprilie.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG