Linkuri accesibilitate

„Taxa de solidaritate”


În România premierul social-democrat Victor Ponta vrea să introducă un impozit de solidaritate, aplicat bugetarilor care câștigă peste medie.


Unul dintre subiectele neintelegerii coalitiei de guvernare din Romania este „taxa de solidaritate”, pe care premierul socialist Victor Ponta ar vrea sa o aplice salariilor bugetare mai mari de 1000 de euro. Liberalii se opun insa acestei masuri pe care o considera neconstitutionala, de vreme ce se aplica doar unei categorii de bugetari. Crin Antonescu, liderul roman al liberalilor crede pe de alta parte ca nu toti bugetarii vor fi impozitati la fel si ca, de pilda, magistratii ar putea fi exceptati.

Exponentii celor doua partide aflate la putere au argumente diferite: în vreme ce premierul socialist invoca nevoia de echitate in societate prin impunerea unei taxe pe salariile mari din domeniul public, care sa se intoarca la cei cu venituri mici, presedintele liberalilor se foloseste de instrumente juridice pentru a-l combate pe aliatul sau. In lupta a intervenit si arbitrul, adica presedintele Romaniei, Traian Basescu precizind ca va sustine oricind o taxa de solidaritate fiindca „echitatea o propovaduiesc si popularii si socialistii in Uniunea Europeana”.

Ar fi vorba despre o taxa de 10 la suta, care ar urma sa se aplice salariilor din mediul public mai mari de 1000 de euro. Nici premierul, nici presedintele nu s-au gindit sa extinda impozitul in sectorul privat, pentru ca amindoi inteleg ca in ultimii 4 ani de criza, cele mai mari sacrificii au fost facute de catre investitori si angajatii lor si nu de catre stat, desi bugetarilor li s-a taiat 25 la suta din salarii in 2010. Totusi lefurile lor le-au fost reintregite in doua etape anul trecut si anul acesta.

Premierul Victor Ponta a readus pe tapet aceasta idee, pe care a vinturat-o si anul trecut inainte de campania electorala, in acelasi timp in care a scos la suprafata lista directorilor din companiile publice care cistiga pina la 40 de mii de euro pe luna, in cazul unora din domeniul energetic. Seful guvernului de la Bucuresti a avut mai multe discursuri in care a invocat lefurile foarte mari, dind exemple concrete de persoane care cistiga la societati in care statul este principalul actionari sume de peste 15 mii de euro. Pe fondul acestor descoperiri premierul socialist al Romaniei s-a intors la ideologia socialista. Taxa pentru solidaritate ar putea deveni din acest punct de vedere piatra de temelie a guvernarii sale, dar si trambulina viitorului sau politic. Victor Ponta vrea sa le arate romanilor ca il deranjeaza discrepantele mari dintre cei care cistiga sub 200 de euro pe luna si cei care au de zece ori mai mult sau chiar de 100 de ori mai mult. Impozitul e singura solutie, subliniaza seful guvernului de la Bucuresti, explicind ca reducerea salariilor este imposibila din cauza contractelor existente.

Premierul roman stie ca nu va aduce multi bani la buget in acest fel: cel mult 2,3 milioane de euro potrivit calculelor de pina acum. Totusi Victor Ponta insista asupra acestei masuri explicind ca banii obtinuti prin taxarea veniturilor mari vor putea fi folositi pentru programe sociale, dar si pentru crestere prensiilor militare ramase in urma. Primul ministru a indexat deja toate pensiile cu 5%, cit a fost inflatia pe anul trecut.

Pe de alta parte prin „taxa de solidaritate”, Victor Ponta incearca sa cistige teren in fata aliatilor liberali, dar si sa forteze pe viitor o eventuala rupere a coalitiei de guvernare, din cauza unui motiv social, care sa-i avantajeze pe socialisti. Este un proiect de comunicare coerent in care Victor Ponta devine, in aprecierea colectiva, aparatorul celor saraci in fata celor bogati, in vreme ce aliatul sau liberal Crin Antonescu ar putea fi perceput, prin ricoseu, ca cel care ii apara pe angajatii cu salarii uriase. Este un joc politic si psihologic, bazat nu doar pe propaganda, ci si pe manipulare, iar Victor Ponta are toate sansele sa iasa invingator din aceasta confruntare, indiferent daca „taxa de solidaritate” va fi adoptata sau nu. Traian Basescu a inteles la rindul sau necesitatea pozitionarii sale alaturi de premierul socialist, desi masura contravine principiilor de dreapta cu care se lauda presedintele roman.

Politigraf

XS
SM
MD
LG