Linkuri accesibilitate

60% dintre români se plîng că aderarea la UE le-a schimbat viața în rău


Cei mai mulți se plâng de cresterea pretțrilor, pierderea slujbelor și corupție.

Înainte de aderarea la Uniunea Europeană, cu greu ai fi găsit un român care să nu fie pentru intrarea în Uniune. Explicabil sau nu, după 2007, anul aderării, entuziasmul a scăzut, astfel că astăzi, potrivit unor sondaje, puţin peste jumătate din români cred că intrarea în Uniunea Europeană le-a schimbat viaţa în rău. De la Bucureşti, Sabina Fati:

Din 1999 cind a avut loc in România primul consens politic privind necesitatea aderarii la Uniunea Europeana, lucrurile s-au schimbat destul de mult. De la aproape unanimitatea celor care-si doreau o Românie europeana, evolutia nu putea fi decit in sens invers. In 1999, cind România a inceput negocierile de aderare, Europa abia incheiase ultimul razboi care a avut loc pe continent, cel dintre Kosovo si Serbia si care a luat sfirsit doar dupa interventia militara a NATO.

România traia atunci spaimele unui conflict aflat la granitele tarii, iar populatia isi punea toate sperantele in aderarea la Uniunea Europeana si NATO, ca formula de asigurare a pacii si bunastarii pe termen lung. Sondajele de opinie din perioada conflictelor de pe fostul teritoriu al Iugoslaviei aratau ca printre principalele temeri ale românilor se afla razboiul.

Intre timp lumea s-a schimbat radical, iar România este inconjurata de state care sint sau vor sa devina membre ale Uniunii Europene. In plus americanii si-au instalat doua baze militarea in România si urmeaza sa aduca si un scut antiracheta. Românii se simt mai siguri avindu-i pe americani alaturi, pentru ca in tara sentimentele anti-rusesti persista, iar simpatia fata de Statele Unite a ramas neschimbata, chiar daca generatiile care au trait sub comunism i-au asteptat in zadar 50 de ani sa vina sa le salveze. Aproape 80% dintre români considera ca scutul antirscheta influenteaza in bine siguranta nationala si tot atitia vad in Statele Unite un prieten.

In paralel, insa, increderea in Uniunea Europeana este in scadere si potrivit unui sondaj facut de Centrul International Antidrog si pentru Drepturile Omului, 58% dintre români sustin ca aderea la Uniunea Europeana le-a schimbat viata in rau. Cei mai multi se pling de cresterea preturilor, pierderea slujbelor si a faptului ca nu a disparut asa numita ‘spaga’, pe care cei mai multi sint nevoiti sa o dea la medic sau in orice alta situatie in care trebuie sa rezolve o problema in care intervin si institutii de stat.

Pe de alta parte un sondaj anterior facut de Institutul Român pentru Evaluare si Strategie (IRES) scotea in evidenta ca doar 55% dintre români mai au incredere in Uniunea Europeana si doar 43% in NATO.

Aceste sondaje fac o fotografie de moment a perceptiilor românilor fata de aceste institutii, pe fondul crizei economice prelungite si a conditiilor aspre negociate de guvernul roman cu FMI si Uniunea Europeana. Numarul euroscepticilor creste de altfel odata cu avintul discursurilor nationaliste, dar si al esecului unor politici promovate de Bruxelles si Fondul Monetar International, cum ar fi privatizarile si politica de austeritate din ultimii ani.

Politigraf

XS
SM
MD
LG