Linkuri accesibilitate

Time-out parlamentar cerut de Vladimir Voronin


Mihai Godea: „Comuniştii îi joacă pe [parlamentarii] PD şi PLDM precum o pisică se joacă cu şoarecii.”


Deputații au avut astăzi o ședință scurtă, dar bogată în inițiative, de la ideea măririi pragului intrării în Parlament la trecerea Centrului Anticorupție în subordinea Guvernului. Cele șase propuneri de modificare a legilor au fost lansate de două partide: al lui Vladimir Voronin și al lui Vlad Filat. Detalii are Liliana Barbăroșie.

Parlamentul şi-a anulat şedinţa după ce liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a cerut o pauză pentru găsirea unui speaker în locul democratului Marian Lupu. Săptămâna trecută acesta fusese înlocuit cu un interimar, liberal-democrata Liliana Palihovici, prin votul comun al PCRM şi PLDM.

Lăudat de democraţi, anunţul de astăzi a lui Voronin i-a luat prin surprindere pe liberal-democraţi: „Îmi vine greu să intuiesc ce propun comuniştii. Ei au participat la amendarea regulamentului. Astăzi e o surpriză această propunere. Am luat act de ea şi ne vom consulta cu fracţiunile să vedem ce facem,” a spus Valeriu Streleţ, şeful grupului parlamentar al PLDM.

După ce Curtea Constituţională îi interzisese lui Vlad Filat, demis prin contribuţia democraţilor, să mai candideze pentru funcţia de premier, cele două partide, PLDM şi PCRM, păreau să fi convenit asupra unei agende comune de modificări şi reglementări legislative.

Comuniştii iniţiaseră, bunăoară, un proiect de majorare de la 4 la 7 procente a pragului electoral, anularea votului mixt pentru alegerea deputaţilor, întoarcerea dreptului de vot pentru deţinătorii paşapoartelor sovietice şi anularea inamovibilităţii în cazul magistraţilor de la Curtea Constituţională.

Liberal-democraţii, la rândul lor, trimiseseră în Parlament mai multe iniţiative prin care cereau competențe suplimentare pentru premierul lor interimar Iurie Leancă la demiterea miniştrilor, demiterea procurorului general şi trecerea CNA in subordinea Guvernului. Niciunul din cele două grupuri parlamentare aflate, aparent, într-o coaliţie neformală, nu a mai anunţat astăzi dacă au convenit sau nu asupra unui candidat comun la funcţia de speaker, aşa că nu este limpede dacă acesta va fi mâine votat sau nu, la fel ca şi iniţiativele sus-pomenite.

Iată cum au comentat pentru Europa Liberă devierea comuniştilor de la înţelegerea cu liberal-democraţii deputaţii neafiliaţi Igor Dodon şi Mihai Godea:

Mihai Godea
Mihai Godea
„Eu cred că comuniştii îşi fac propriul joc. Aceste înţelegeri unilaterale cu comuniştii nu fac altceva decât să le transmită iniţiativa politică. Comuniştii îi joacă pe PD şi PLDM precum o pisică se joacă cu şoarecii. Scopul lor este slăbirea acestor componente parlamentare,” comentează Mihai Godea.

„Ştiu că toate aceste proiecte urmau să fie votate azi şi mâine – era agenda comună a PCRM şi PLDM. Acum Voronin vrea mai mult şi cred că PCRM va încerca să-şi pună speakerul lor,” susţine la rândul său Igor Dodon.

Consilierul municipal comunist Victor Gurău, citat şi în calitate
Victor Gurău
Victor Gurău
de comentator politic, spune că prin aceste acţiuni, PLDM şi PCRM testează o formulă tehnică, capabilă să guverneze Moldova până la alegerile anticipate care s-ar putea produce în toamnă:

„Avem un preşedinte ineficient, avem un interimat la Parlament, avem un interimat la guvern. Cred că este nevoie ca domnul Voronin, liderul celui mai mare partid din R. Moldova, să-şi asume responsabilitatea pentru situaţia din ţară, împreună cu domnul Filat sau cu altcineva... Să le spunem lucrurilor pe nume – alegerile anticipate nu pot fi evitate, dar e nevoie de un preşedinte de Parlament, care să aibă capacitatea de a organiza coerent activitatea legislativului pentru o perioadă anume. Totodată, e necesar un guvern, fie şi pentru o perioadă, ca lucrurile să intre într-un făgaş normal, iar mai apoi să se declanşeze într-un regim normal anticipatele.”

Bogdan Țîrdea
Bogdan Țîrdea
Analistul Bogdan Ţârdea are două ipoteze asupra celor ce se întâmplă pe scena politică: „Era o înţelegere ad-hoc între PLDM şi PCRM pentru anumite acţiuni comune pe o anumită perioadă de timp. Prima ipoteză ar fi că Voronin îşi ridică miza în negocieri şi încearcă să obţină de la PLDM cât mai multe concesii, inclusiv funcţia de speaker. Alta, mai plauzibilă, ar fi că Voronin a cerut un răgaz ca să negocieze pe la spatele PLDM cu domnul Plahotniuc. Pentru că el a votat funcţia de speaker interimar, iar astăzi a pus la îndoială această funcţie. A avut cinci zile de negocieri, iar astăzi mai cere o zi…”, crede analistul Bogdan Ţârdea.
Previous Next

XS
SM
MD
LG