Linkuri accesibilitate

Congresul Mondial Evreiesc la Budapesta


Ronald Lauder: „Antisemitismul în Ungaria este în ascensiune și s-au înmulțit dramatic atacurile împotriva altor minorități, cum este minoritatea romă”.



Reuniunea anuală a Congresului Mondial Evreiesc, care se ține de obicei la Ierusalim, va avea loc duminică la Budapesta. Liderii organizației au spus că au ales pentru întrunire tocmai capitala Ungariei ca să-și demonstreze solidaritatea cu comunitatea evreiască ungară, dar și cu cea a romilor, pe fondul escaladării extremismului de dreapta. Detalii de la Mircea Țicudean.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, are puține șanse de a fi aplaudat cu ovații după discursul pe care-l va ține duminică la reuniunea Congresului Mondial Evreiesc, la Budapesta, scrie agenția France Presse, amintind că Orban este acuzat de mulți că tolerează antisemitismul în creștere în Ungaria.

Un studiu recent al sociologului Andras Kovacs, de la Universitatea Central-Europeană, arată că în 2011 procentul ungurilor cu prejudecăți antisemite a ajuns la 24%, față de 10 până la 15%, cât era mereu în ultimii 20 de ani. Kovacs și alții dau vina în primul rând pe partidul de extremă-dreapta Jobbik, care a obținut 17% din voturi la alegerile din 2010.

Recent, un deputat Jobbik a cerut în Parlament să fie alcătuită o „listă a evreilor”, din motive de securitate națională. Asemenea liste figurează pe multe site-uri de internet ale organizațiilor de extremă-dreapta ungare.

Printre alte incidente antisemite recente se numără agresarea verbală a unui rabin pe o stradă din Budapesta, scandarea de slogane anti-semite la un meci de fotbal cu Israelul și profanarea statuii din capitala ungară a lui Raoul Wallenberg, diplomatul suedez care a salvat mii de evrei din Budapesta în cel de-al doilea război mondial.

„Antisemitismul în Ungaria este în ascensiune și s-au înmulțit dramatic atacurile împotriva altor minorități, cum este minoritatea romă”, a spus într-un interviu prin email cu Reuter președintele Congresului Mondial Evreiesc, Ronald Lauder, adăugând că este datoria guvernului ungar să ia măsuri mai hotărâte pentru combaterea delictelor motivate de ură. „Asta înseamnă nu doar să reacționeze la asemenea delicte, ci să elaboreze o strategie pe termen lung pentru îmbunătățirea situației”, a spus Lauder.

Guvernul premierului Orban insistă mereu că nu tolerează rasismul și antisemitismul. Autoritățile ungare au anunțat zilele trecute că au interzis un marș al simpatizanților extremei-drepte programat pentru sâmbătă, în ajunul reuniunii Consiliului Mondial Evreiesc. Marșul anunțat drept „anti-bolșevic și anti-sionist” fusese convocat de Lorant Hegedus jr., preot calvinist, membru al partidului Jobbik.

Dar criticii lui Orban spun că în ciuda unor asemenea interdicții și a declarațiilor sale liberale, el însuși, cu politica lui naționalistă, a creat un climat în care antisemitismul înflorește.
„Nu cred că guvernul (ungar) este antisemit, dar el a permis antisemitismului să intre în domeniul public”, a spus AFP rabinul Ferenc Raj. Un alt rabin, Zsolt Radnoti, a spus aceleiași agenții că guvernul a aprobat tacit nostalgia după Miklos Horthy, autocratul care a condus Ungaria în al doilea război mondial în alianță cu Germania lui Hitler.

În Ungaria trăiește a treia cea mai mare comunitate evreiască din Uniunea Europeană, care a renăscut mai ales după căderea Cortinei de Fier, numărând aproximativ 100.000 de membri. Ea este mai vizibilă decât în oricare alt oraș dintr-o fostă țară comunistă, organizând frecvent manifestări culturale mai ales într-un cartier care se numește din nou „evreiesc”.

Reuters scrie însă că ascensiunea grupărilor antisemite, în frunte cu partidul parlamentar Jobbik, este un motiv de îngrijorare crescândă pentru evreimea ungară și în special pentru membrii ei mai vârstnici, care își amintesc ororile celui de-al doilea război mondial și persecuțiile din anii terorii staliniste.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG