Linkuri accesibilitate

Ziua internațională a libertății presei


Poster Reporteri fără frontiere care-l înfățișează pe președintele rus marcînd Ziua mondială a libertății presei, atelierul Brâncuși, Paris 3 mai 2013.
Poster Reporteri fără frontiere care-l înfățișează pe președintele rus marcînd Ziua mondială a libertății presei, atelierul Brâncuși, Paris 3 mai 2013.

Topul Freedom House: Moldova (presă parțial liberă) pe locul 112, România (presă parțial liberă) pe locul 86, dintr-un total de 196.



Proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993, ziua e menită să atragă atenția asupra încălcării acestui drept fundamental care e proclamat de articolul 19 al Declarației universale a drepturilor omului.

În raportul său dat publicității cu această ocazie, Amnesty International spune că rebelii sirieni dar și forțele guvernamentale se vac vinovate de uciderea și torturarea a zeci de jurnaliști.

Potrivit Raportului privind libertatea presei în lume al lui Freedom House, Moldova se află pe locul 112, cu presă parțial liberă, dintr-un total de 196 de țări. România, și ea cu presă parțial liberă ocupă locul 86.

Președintele Moldovei Nicolae Timofti a dat publicității o declarație în care se spune că în calitatea sa de șef al statul el va veghea ca libertatea de exprimnare să fie respectată în Moldova.

Cu aceeași ocazie, președintele României Traian Basescu a transmis un mesaj în care spune între altele că dezincriminarea, ca faptă penală, a insultei și calomniei a contribuit la consolidarea libertății presei din țara sa.

Recent, Curtea Constituţională din România a luat o decizie prin care insulta şi calomnia ar putea redeveni fapte penale.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG