Linkuri accesibilitate

Consiliul Europei avertizează Moldova


Thorbjorn Jagland
Thorbjorn Jagland

Thorbjorn Jagland: „Credibilitatea strategiei europene a țării este în joc.”


„Consecvenţa şi credibilitatea strategiei europene a ţării sunt în joc” se arată într-o declaraţie a secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, referitoare la ultimele amendamente legislative, adoptate vineri de Parlamentul Republicii Moldova.

Jagland se declară îngrijorat de ultimele evoluţii din Moldova și mai ales de faptul că o serie de legi „fundamentale au fost amendate, în unele cazuri de mai multe ori…, fără consultări prealabile”.

Secretarul general al Consiliului Europei se declară în special îngrijorat de modificările aduse la legea privind Curtea Constituţională, care par să fie „în contradicţie cu Constituţia Moldovei şi standardele europene privind legislaţia în domeniul constituţional”.

Sunt menţionate şi celelalte măsuri luate vineri de Parlamentul de la Chișinău, legate de ridicarea pragului electoral, de prerogativele premierului în exercițiu de a demite miniștri și șefi de instituții, și de schimbarea statutului Centrului Național Anticorupție.

Thorbjorn Jagland avertizează că „amendamentele şi modul în care au fost adoptate riscă să pună în pericol independenţa şi echilibrul instituţiilor”.

Seria de amendamente, adoptate vineri de deputaţii liberali democraţi şi comunişti, a fost deja criticată de Comisia de la Veneţia şi de Comisia Europeană într-o rară declarație comună a șefei politicii externe Catherine Ashton și a comisarului pentru extindere, Štefan Füle.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG