Linkuri accesibilitate

Biblioteca Congresului la ora restricțiilor financiare americane


În anul fiscal 2012 Biblioteca Congresului a cheltuit un milion de dolari pentru digitalizarea cărților vechi și a documentelor, dar acum bugetul va fi redus la jumătate.



Presa americană continuă să scrie despre efectele pe plan cultural ale impasului financiar în care au intrat Statele Unite, consecință a insuccesului congressmenilor de a se pune de acord asupra reglementării deficitului federal. Intrarea automată în acțiune a prevederilor așa-numitului sechestru privează de fonduri un larg spectru de instituții culturale finanțate de stat, între care se află și Biblioteca Congresului.

Cum se nota într-un recent articol în New York Times, sub semnătura lui Jennifer Steinhauer, bugetul Bibliotecii a scăzut la ceva mai mult de 598 de milioane de dolari, o reducere cu 4% ce amenință, între altele, să încetinească substanțial eforturile de digitalizare și implicit de salvare a unor fonduri de carte și documentare.

Biblioteca Congresului de la Washington este una din instituțiile culturale americane cele mai încărcate de simbolism, adăpostind și conservînd mărturii istorice ale evoluției pe toate planurile ale Statelor Unite și ale rolului jucat de americani în istoria umanității. Biblioteca a fost fondată în anul 1800, a suferit distrugeri grave în 1814, ca urmare a incendierii și jefuirii ei de către britanici, pentru ca, ulterior, fondul de carte să fie refăcut grație donației bibliotecii personale a președintelui Thomas Jefferson.

Cum rezumă lucrurile un specialist în istorie: „Biblioteca Congresului este în mod evident un loc critic de cercetare pentru numeroși savanți în această țară. Ea deține mai mult decît cărți, constituie o parte vitală în prezervarea patrimoniului nostru cultural, iar fără conservarea acestor resurse, nu mai există posibilitatea studierii lor și a învățării din ele.”



Ce amploare are procesul de prezervare în activitatea bibliotecii o sugerează cîteva cifre: în decursul unui an circa 250 de mii de volume și un milion de manuscrise trec printr-un proces de înlăturare a acidului din hîrtie care acționează decolorînd cerneala și dezintegrînd-o. Or, reducerile bugetare riscă să scadă în următorii cinci ani cu 40% numărul vechilor cărți și documente ce parcurg procesul de de-acidificare înainte de fi depozitate. În cursul anului fiscal 2012, care se încheiat la 30 septembrie, aproape șase milioane de piese de inventar din colecțiile Bibliotecii au fost legate, reparate, deacidificate, microfilmate sau reformatate în vederea restaurării. Toate aceste proceduri vor fi încetinite substanțiale în lunile care urmează din cauza lipsei fondurilor.

Anul trecut, Biblioteca Congresului a înregistrat peste 511 mii de cereri de copyright, una din funcțiile cele mai vizibile și importante ale instituției și, cum explică șeful operațiunilor Biroului de Copyright, zilnic se primesc în jur de 2000 de noi cereri. În 2012, urmare a procedurii de copyright, colecțiile Bibliotecii au crescut cu peste 636 de mii de copii de cărți, publicații periodice, filme, înregistrări sonore și partituri, a căror valuare anuală este estimată la 30 de milioane de dolari. Dar bugetul Oficiului de Copyright a scăzut din anul fiscal 2010 încoace cu 8,4%.


Din colecțiile Bibliotecii Congresului...

Procesul de digitalizare este considerat și el una din activitățile cele mai importante ale Bibliotecii, care își propune să pună la dispoziția publicului, via Internet, un număr cît mai mare de piese documentare. Anticipînd aniversarea de anul viitor de 100 de ani de la declanșarea Primul Război Mondial, Biblioteca Congresului avea în plan digitalizarea a 18,500 de clișee pe sticlă, fotografii făcute în timpul și imediat după război de Crucea Roșie și circa 12 mii de partituri ale unor cîntece de epocă. Întregul proces este amenințat acum de restricțiile bugetare, la fel ca și digitalizarea planificată a scrisorilor lui John G. Nicolay, secretarul lui Lincoln, în cursul Războiului Civil american. În anul fiscal 2012 Biblioteca Congresului a cheltuit un milion de dolari pentru digitalizare, dar acum bugetul va fi redus la jumătate.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG