Linkuri accesibilitate

Raportul Parlamentului European: în Ungaria are loc „violarea specifică a unor legi europene”


Protestatari în centrul Budapestei, la 17 martie, la o demonstrație antiguvernamentală
Protestatari în centrul Budapestei, la 17 martie, la o demonstrație antiguvernamentală

Rui Tavares, raportor UE : „Afacerea nu are nicio legătura cu dreapta sau stânga, ci privește democrația în întreaga Europă.“


„Modificarile aduse cadrului juridic si constitutional maghiar intr-un timp atât de scurt sînt sistemice si prezintă tendința generală de a îndepărta Ungaria de valorile europene.” Asa suna concluzia raportului Parlamentului European asupra situatiei din Ungaria.

Lungul lant de masuri autoritare ale guvernului lui Viktor Orban era din ce in ce mai criticat chiar si in interiorul instituțiilor europene, așa încât Parlamentul European ceruse încă de anul trecut Comisiei pentru Justiție si Afacerile Interne sa redacteze un raport care sa fie votat in sesiune plenară. Comisia l-a însărcinat cu redactarea raportului pe deputatul portughez Rui Tavares (un independent politic, însă in mod tehnic un membru al grupul verzilor).

Raportul, facut public zilele trecute, este neobisnuit de dur pentru o țară membră a UE. Raportorul cere UE sa actioneze pentru că „credibilitatea întregii Europe este in joc" si vorbește clar de „violarea specifica a unor legi europene”. Raportul se încheie cu o serie de recomandări și cere guvernului Orban să le aplice imediat pentru a restaura statul de drept.

Raportorul caută să pareze și obiecțiile celor care, în interiorul Parlamentului European, îl apără pe Orban și guvernul FIDESZ și caută să acrediteze ideea că majoritatea criticilor ar proveni din partea stângii europene. Trecând in revistă lungul șir de măsuri, modificări ale constitutiei si initiative juridice luate de guvernul lui Viktor Orban, care dispune de o majoritate de două treimi in guvernul de la Budapesta, Tavares spune: „Afacerea nu are nicio legătura cu dreapta sau stânga, ci priveste democratia in intreaga Europă.”

In realitate, cel puțin la fel de critici cum sînt ecologiștii și socialiștii din Parlamentul European au fost și liberalii, care au cerut în permanență Partidului Popular European (PPE) din care face parte FIDESZ să se demarcheze de acesta și să nu mai apere derivele guvernului de la Budapesta.

Raportul intern al Parlamentului European nu e singurul despre situația din Ungaria. Se mai așteaptă in următoarele saptamâni raportul Comisiei Europene, precum și cel al Consiliului Europei (Europa celor 47). Raportul Parlamentului European va fi discutat luna viitoare în reuniunea Comisiei pentru Justiție si Afacerile Interne, urmând apoi să fie supus votului în plenară.

Parlamentul nu poate să facă decât recomandări țărilor membre în cazul derivelor uneia dintre ele în chestiuni ținând de valorile fundamentale ale UE, iar cea mai mare sancțiune ar putea fi suspendarea dreptului de vot al Ungariei. Singurul caz similar cunoscut în istoria UE în care toate țările membre au aplicat sancțiuni formale uneia din ele a fost în 2000, împotriva Austriei, când conservatorii lui Wolfgang Schüssel făcuseră o alianță guvernamentală cu partidul extremist FPÖ al răposatului Jörg Haider.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG