Linkuri accesibilitate

Dmitri Rogozin la Tiraspol și Chișinău


Dmitri Rogozin pe scenă la Chișinău
Dmitri Rogozin pe scenă la Chișinău

O ciudată vizită „privată și neoficială”.


La Chisinau s-a aflat astazi vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, care a participat la unele din manifestările prilejuite de aniversarea Zilei Victoriei impotriva Germaniei naziste. Occidentul, cum se ştie aniversează sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial pe 8 mai, iar astazi celebrează Ziua Europei.

Mai întâi, în dimineaţa zilei de astăzi, Dmitri Rogozin a sărbătorit ziua de 9 mai la Tiraspol. Ulterior, spre seară, el a ieşit pe scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău şi a felicitat mulţimea cu ocazia acestei „sărbători”.

Dmitri Rogozin: „Vreau să vă spun un singur lucru: de azi înainte, Moldova, în fiecare an, să sărbătorească aşa această zi importantă care leagă Rusia şi Republica Moldova, dar şi întreaga fostă Uniune Sovietică. Trăiască „Ziua Victoriei”!

„Ministerul de Externe de la Chişinău a fost anunţat cu câteva zile în urma că este o vizită privată, interacţiunea cu el a fost minimă”, a precizat premierul în exerciţiu Iurie Leancă.

Liderul comunist Vladimir Voronin a spus însă că Rogozin este binevenit în Republica Moldova, părere împărtăşită şi de deputatul socialist Igor Dodon.

Igor Dodon: „Vizita lui Rogozin nu este una întâmplătoare. Este un semnal foarte clar care vine pentru Republica Moldova şi pentru cetăţenii Republicii Moldova referitor la poziţia Rusiei vizavi de sărbătoarea de 9 mai. Faptul că vizita a fost privată şi neoficială denotă încă o dată o neîncredere totală faţă de actuala guvernare de la Chişinău.”

Europa Liberă: Acest mesaj al lui Rogozin că totuşi locul Moldovei este în Uniunea Euroasiatică cum trebuie să fie înţeles de cetăţeni şi clasa politică?

Igor Dodon: „Eu am spus tot timpul că viitorul Republicii Moldova este în această direcţie. Mai mult de jumătate din populaţie, mai mult de 50% are aceeaşi opinie.”

Liderul fracţiunii democrate, deputatul Dumitru Diacov, nu crede ca vizita lui Dmitri Rogozin are legătură cu criza politică de la Chişinău.

Dumitru Diacov: „Dar ce pot să vă spun despre Rogozin? E o deplasare privată, fără împuterniciri oarecare, îşi spune punctul său de vedere personal, nu angajează careva structuri ale statului vecin. Aş privi foarte liniştit: a venit, a plecat, s-a terminat şi noi ne căutăm de treabă.”

Deputatul liberal democrat Valeriu Ghileţchi e de părere că emisarul rus ar fi trebuit să se abţină de la această vizită.

Valeriu Ghileţchi: „Pe de o parte, vizita domnului Rogozin la Chişinău poate fi înţeleasă, deoarece domnia sa reprezintă Kremlinul în soluţionarea problemei transnistrene. Pe de altă parte, afirmaţiile domniei sale sunt regretabile. El ar fi trebuit să ţină cont de uzanţele diplomatice, să recunoască: politica pe care o promovează la ora actuală Republica Moldova, e politică de integrare europeană.

De aceea afirmaţiile făcute vizavi de integrarea în spaţiul euroasiatic sunt o ingerinţă în politica externă a Republicii Moldova. În acelaşi timp, noi nu avem astăzi o Uniune Euroasiatică. Presupun că aceste afirmaţii aduc tensiuni sau aduc un nou val în contextul crizei politice. Republica Moldova trece la ora actuală prin aceste probleme. În funcţie de soluţionarea acestei crize, vom putea vorbi despre continuitatea parcursului nostru european. Şi evident că Federaţia Rusă profită de aceste circumstanţe prin care trecem astăzi.”

Viceprim-ministrul Federaţiei Ruse şi reprezentantul special al preşedintelui rus la Tiraspol, Dmitri Rogozin, a fost în vizită oficială la Chişinău în noiembrie anul trecut, atunci când a cerut deschiderea unui consulat al Rusiei la Tiraspol.
Previous Next

XS
SM
MD
LG