Linkuri accesibilitate

Alegerile din Bulgaria sub semnul acuzațiilor de fraudă


La Sofia, în cursul protestelor din martie
La Sofia, în cursul protestelor din martie

Un sondaj neoficial prezentat de agenția BGNes sub forma gradelor Celsius în fața sediilor de partid arată 31,7% în favoare socialiștilor, 28,6% - pentru GHERB.



La alegerile anticipate pentru Parlamentul cu 240 de locuri participă 45 de partide și coaliții. Pragul electoral este de 4% și în cazul coalițiilor. În pofidă seriei de scandaluri în care sunt implicați foștii guvernanți, favorit în sondaje cu un avantaj între 0,5 și 9% în fața Partidului socialist, este partidul GHERB al premierului demisionar Borisov. Urmează etnicii turci, ultranaționaliștii și formațiunea ex-comisarului european Kuneva.

Ziua de reflecție a devenit o zi cu puternică încărcătură politică
după ce procuratura a confiscat 350 000 de buletine ilegale de la compania „Multiprint”, proprietate a unui activist al partidului GHERB. Din opoziție și-au acuzat oponenții că pregăteau fraudarea a 10% din vot.

Astazi, votul se desfașoară normal, fără incidente majore, cu o participare mai mare decît cea din alegerile din 2009. Procuratura verifică un semnal pentru alte 30 000 de buletine ilegale găsite la Kiustendil. Au fost deschise 33 de anchete pentru comerț de voturi.

Un sondaj neoficial prezentat de agenția BGNes sub forma gradelor Celsius în fața sediilor de partid arată 31,7% în favoare socialiștilor, 28,6% - pentru GHERB, 12% pentru partidul turc și 6% în favoarea partidului ex-comisarului Kuneva. În alte sondaje ilegale avantajul socialiștilor este mai mic.
XS
SM
MD
LG