Linkuri accesibilitate

Partidul conservator al lui Boiko Borisov a obținut cele mai multe voturi la alegerile anticipate din Bulgaria...


Boiko Borisov.
Boiko Borisov.

...dar nu are majoritatea în Parlament.


Partidul conservator al fostului premier Boiko Borisov a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare anticipate de duminică. Dar șansele să formeze un nou guvern în locul celui înlăturat de proteste sunt incerte după ce un potențial partener a exclus posibilitatea vreunei înțelegeri.

Agenția Reuters notează că prezența la urne de 53% a fost cea mai mică în istoria postcomunistă a Bulgariei, reflectând nemulțumirea populației față de elita politică a țării unde șomajul a atins cel mai înalt nivel în opt ani.

France Presse trage concluzia că în fața Bulgariei se așterne o nouă perioadă de incertitudine politică după protestele față de sărăcie, corupție și prețurile mari la energie, care au forțat guvernul Borisov să demisioneze cu trei luni în urmă.

Potrivit exit polurilor efectuate unul de agenția Alpha Research și altul de Sova Harris, formațiunea fostului premier, Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, GERB, ar fi acumulat 29,6-32%. Pe locul doi s-au situat socialiștii din partidul PSB care ar fi obținut între 25,6 și 26,2 % procente, urmați de formațiunea minorității turce MRF cu 9,9 - 13,4 % și naționaliștii din formațiunea Ataka, cu 7,0-8,5%. Rezultatele acestor sondaje la ieșirea de la urne dădeau drept nesigură situația unui al cincilea partid, formațiunea pro-business Bulgaria pentru Cetățeni. Dacă intră și acesta în Parlament, depășind pragul de 4%, scade numărul de locuri al celorlalte.

Liderul adjunct al GERB, Tsvetan Tsvetanov a spus că partidul său poate examina posibilitatea să formeze un guvern minoritar împreună cu alții. Vorbind la televiziunea națională pe un ton descris de Reuters drept umil, Tsvetanov a spus că „GERB va fi responsabil în fața țării” și că liderul partidului „este capabil să propună și să formeze un guvern care poate fi un guvern minoritar”.

Dar cel mai probabil aliat, Ataka, a spus că nu va sprijini o asemenea idee. „Nu putem sprijini pe cineva care a declarat politici ani-statale și anti-bulgărești”, a spus liderul Ataka, Volen Siderov. Dar analiștii consideră că aceasta poate fi o simplă poziționare la început de negocieri.

Întârzierea formării unui nou guvern poate ridica semne de întrebare în privința politicilor economice.

Campania electorală a fost marcată de un scandal al unor presupuse interceptări ilegale, care s-ar fi făcut la ordinul fostului ministru de interne, adică Tsvetan Tsvetanov.

Dar în afară de aceasta, campania a avut turații reduse. Partidele au renunțat le mitingurile post-electorale obișnuite. În jur de 200 de oameni s-au adunat pe străzi la Sofia după închiderea secțiilor de vot, purtând drapelul Bulgariei și lozinci îndreptate împotriva GERB și elitei politice în general.

S-a produs și o mică altercație cu poliția. Dar protestul nu se compară nici pe departe cu amplele demonstrații de la începutul anului, când opt oameni și-au dat foc din disperare din cauza corupției, crimei organizate și nivelului de trai într-o țară unde un om din patru se mai află sub pragul sărăciei, la șase ani de la aderarea la Uniunea Europeană.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG