Linkuri accesibilitate

Ion Iliescu, cvorumul si lovitura de stat


Fostul președinte al României se opune micșorarii cvorumului necesar privind validarea unui referendum.





Premierul român a anunțat deja ca va aviza pozitiv proiectul legislativ privind reducerea participarii la referendum de la 50% la 30%, o incercare pe care socialistii si liberalii români au mai facut-o si in urma cu 10 luni atunci cind au incercat sa-l demita pe Traian Băsescu.

În România pentru ca un referendum sa fie valid e nevoie de o participare minima de 50% din populatia cu drept de vot.

Aceasta problema a devenit sensibila fiindca in vara trecuta schimbarea regulilor referendumului a avut loc in timp jocului, adica dupa ce presedintele român fusese suspendat.

La presiunea Bruxellesului lucrurile au ramas totusi pe loc, dar acum multi vor sa-si ia revansa sub pretextul ca schimbarea Constitutiei are nevoie de conditii mai usoare de adoptare.

In subsidiar, mai ales oamenii apropiati de Dan Voiculescu, fondatorul trustului de televisiune Antena, s-au grabit sa sustina proiectul de lege prin care validarea referendumului ar trebui sa aiba un prag mai mic (30 la suta, in loc de 50 la suta) si in schimb ar introduce un cvorum de aprobare (adica doar daca minimum 25 la suta dintre cei care vin la urne sunt de acord cu problema care se supune referendumului, atunci acesta sa poata fi valid).

Sustinatorii acestei variante aduc ca argument exemplele din celelalte state europene, fara sa aiba la indemina studii.

Practic sase state din UE (Cehia, Letonia, Lituania, Portugalia, Romania, Slovacia) plus Rusia au praguri minime de 50 la suta pentru validarea unui referendum.

Este vorba de state care au cunoscut experienta dictaturii si care prin cvorumuri atit de ridicate incearca sa se protejeze de repetarea unor abuzuri de putere.

Exemplul de asta vara din România poate fi elocvent in acest sens, fiindca o majoritate parlamentara (socialistii si liberalii) a incercat sa preia intreaga putere in stat prin incalcarea legilor si a Constitutiei, iar fara acest prag minim de 50 la suta necesar pentru validarea unui referendum, Traian Băsescu ar fi fost rasturnat imediat, iar interventiile UE ar fi fost zadarnice.

Pragul de 50 la suta este pe de alta parte foarte greu de atins, astfel incit la modificarea Constitutiei României din 2003 au fost necesare doua zile pentru a-i convinge pe oameni sa vina la vot.

Fostul presedinte Ion Iliescu, acum seful onorific al socialistilor a precizat zilele acestea ca varianta prelungirii referendumului este mai buna decit cea a coboririi cvorumului:

„Pentru forta democratiei e bine sa existe peste cincizeci la suta, dar sa acorzi si timpul necesar pentru ca oamenii sa participle”.

Liderul socialist mai adauga ca referendumul de vara trecuta pentru demiterea lui Traian Basescu ar fi avut succes, daca ar fi durat doua zile.

Comisia de la Venetia considera in schimb in avizul său din 17 decembrie 2012 că pragul de participare ar fi mai degraba o exceptie in Europa si că cele mai multe state ar practica un prag de aprobare.

De fapt, practică cvorumuri de aprobare doar Danemarca (40%), Germania (25%), Polonia (50%), Portugalia (50%) si Ungaria (25%).

6 state din UE prefera pragul de prezenta, 5 mizeaza pe pragul de aprobare, iar dintre ele Portugalia le are pe amindoua, tocmai pentru evita posibilele derapaje in cazul in care o grupare sau o persoana acumuleaza prea multa putere.

România are nevoie la rindul ei mai degraba de legi restrictive, care sa o apere de abuzuri, decit de relaxari inutile legiferate in favoarea celor care au vrut sa dea o lovitură de stat în vara anului trecut.

Politigraf

XS
SM
MD
LG