În Bulgaria, după alegerile generale anticipate de duminică, situaţia rămâne incertă pentru că nici un partid nu are majoritatea necesară în parlament pentru a forma singur un guvern. Fostul partid de guvernământ GERB, condus de Boiko Borisov, are un pic peste 30 la sută din voturi, socialiştii 26 la sută. În parlament au mai intrat partidul etnicilor turci şi ultranaţionaliştii de la Atakka. Rivalităţile dintre partide sunt atât de adânci, încât şansele sunt mici să se poată forma o majoritate.
In cadrul unei conferințe de presă transmisă în direct de toate posturile naționale de radio și televiziune, procurorul-șef Sotir Țațarov a respins acuzațiile ex-premierului și lider al partidului GHERB, Boiko Borisov, că „datorită” acțiunilor procuraturii partidul său a pierdut 5-6% în alegerile anticipate de duminică.
Țațarov a dat interesante amănunte despre operațiunea în ajunul anticipatelor în cadrul căreia au fost confiscate 350 000 de buletine ilegale. El a acuzat secretarul general al guvernului interimar că nu a exercitat controlul asupră buletinelor. Au fost depistate automobile cu ascunzișuri destinate transportării acestora. Buletinele ilegale au fost împărțite pe județe. Aceasta a generat suspiciuni că se pregătea fraudarea alegerilor întrucât cantitățile legale au fost deja expediate.
Procurorul-șef a anunțat că ridicarea imunităţii ex-ministrului de interne Țvetanov va fi cerută după constituirea parlamentului, fiind asigurate probele pentru implicarea acestuia în acțiuni de ascultare ilegală.
La o săptămână înainte de constituirea parlamentului se conturează un guvern de experți cu sprijinul a cel puțin două partide – socialiștii și etnicii turci. Și ultranaționaliștii au respins ideea colaborării cu GHERB. Ei au avut probleme cu Borisov în parlamentul precedent - jumătate din deputații lor au devenit independenți, momiți cu 7-8000 de euro pe lună, prin redirecționarea spre buzunarele acestora a subvențiilor legale destinate partidului lor. Ultranaționalistul Siderov promite revizuirea guvernării lui Borisov.
Liderul partidului turc Liutfi Mestan a declarat că preferă să-l vadă în fotoliul de prim-ministru pe expertul financiar Plamen Orșearski, propus de socialiști, şi nu pe încrezutul Borisov.
Nu este exclus să apară disidenți în rândul deputaților GHERB. 3 din cei mai apropiați colaboratori ai lui Borisov l-au trădat și au depus mărturii împotrivă ex-ministrului de interne Țvetanov. Vor putea urma și alții - Borisov a inventat modelul deputaților independenți care se va putea întoarce împotriva sa.
Procuratura a intrat tare în joc. Ea promite că va merge pînă la capăt cu anchetarea ascultărilor ilegale și a fraudelor. După România și Bulgaria va putea avea un prim-ministru întemnițat. De menționat că spre deosebire de premierul interimar Raikov, președintele Plevneliev a adresat laude procuraturii.