Linkuri accesibilitate

Declaraţiile sunt una, realităţile sunt altele...


Igor Corman: „între ceea ce se declară la Bruxelles, ce declară oficial autorităţile noastre şi ce se întâmplă în realitate în ultimul timp, văd tot mai multă şi mai multă discrepanţă.”



Europa Liberă: Ce mesaj ar putea să aducă, cu această ocazie, când se va marca şi Ziua Europei, la Chişinău, Comisarul European pentru Extindere, Štefan Füle?

Igor Corman: „Vizita domnului Füle este una importantă, este de înţeles care e scopul acestei vizite. Ţinând cont de interesul Uniunii Europene, ca să dezvolte Parteneriatul Estic: cel puţin, până nu demult Moldova era considerată un potenţial caz de succes în cadrul Parteneriatului Estic.”

Europa Liberă: Se mai menţine interesul Bruxelles-ului pentru Republica Moldova?

Igor Corman: „Cu părere de rău, tot ceea ce s-a întâmplat, mai ales, în ultimele luni, în ultimele săptămâni aici, la Chişinău, ridică mari semne de întrebare, în capitalele europene, inclusiv la Bruxelles. Noi cunoaştem aceasta foarte bine. Am văzut tot şirul de declaraţii foarte rele în legătură cu tot ceea ce se întâmplă aici, la Chişinău, toate aceste voturi care s-au produs în Parlament, toate aceste legi antieuropene şi felul în care se votează aici, în Parlament, sigur că comisarul Füle este, dacă pot să mă exprim aşa, responsabilul principal pentru relaţia dintre Bruxelles şi Chişinău şi, prin definiţie, reieşind din funcţia lui, el este cel care trebuie, să spunem aşa, până la urmă, să facă tot ceea ce poate personal.”

Europa Liberă: Dar ce mai poate el să facă? Oricum trebuie să discute cu clasa politică de la Chişinău şi, încă o dată, să le dea de ştire că trebuie să aibă grijă de soarta Republicii Moldova.

Igor Corman: „Da, aceasta, probabil, va face şi de această dată, va încerca, în ceasul al 12-lea să cheme, încă o dată la raţiune clasa politică. Interesul este evident: să fie o majoritate parlamentară pro-europeană, să fie un guvern pro-european, să fie continuate reformele europene. Dar eu personal mă întreb în ce măsură poate comisarul Füle să influenţeze situaţia de aici, din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi în ce măsură ar putea?

Igor Corman: „E o întrebare la care eu nu am răspuns, fiindcă eu am impresia că se fac declaraţii, dar prin acţiuni se face cu totul altceva. Şi eu personal nu sunt convins că inclusiv vizita domnului Füle poate într-adevăr să aducă la raţiune pe cei care trebuie să dea dovadă de voinţă politică şi care trebuie să arate prin acţiuni concrete că sunt pro-europeni şi ţin foarte mult la viitorul european al Moldovei, fiindcă între ceea ce se declară la Bruxelles şi ceea ce declară oficial autorităţile noastre şi ceea ce se întâmplă în realitate eu, cu părere de rău, în ultimul timp, văd tot mai multă şi mai multă discrepanţă.”

Europa Liberă: Domnule Corman, în situaţia aceasta mai poate miza Bruxelles-ul că aici pot să aibă loc reformele pe care le cere comunitatea europeană, pot să fie ajustate legile la standardele europene? Mai poate exista această miză de istorie de succes? Pentru că totul e în mâinile dumneavoastră, ale politicienilor.

Igor Corman: „E în mâinile celora care, la momentul actual, ţin hăţurile în mână, să spunem aşa, cele politice.”

Europa Liberă: Şi cine le ţine azi?

Igor Corman: „La moment, sigur că avem 31 de deputaţi liberal-democraţi, care au fost tot timpul pro-europeni, inclusiv prin primul ministru, ministrul de externe, care sunt reprezentanţii lor, dar, la moment, eu nu observ prin acţiunile pe care le fac într-adevăr ei se menţin pe această linie. Declaraţiile sunt una, cu părere de rău, realităţile sunt altele. Şi acum a început numărătoarea de 15 zile…”

Europa Liberă: …inversă.

Igor Corman: „A fost nominalizat candidatul la funcţia de prim-ministru. S-a vorbit că vor avea loc negocieri. Iată au trecut câteva zile şi este linişte totală şi şedinţa de azi din Parlament, starea de spirit şi a colegilor, cu părere de rău, nu arată că cineva serios se gândeşte la un astfel de proces de negocieri care să aibă ca finalitate votarea unui guvern pro-european. Să dea Domnul eu să nu am dreptate, dar deocamdată nu se observă acest lucru.”

Europa Liberă: Dar mai poate fi creată o majoritate parlamentară pro-europeană?

Igor Corman: „Lucrul acesta trebuie să îl facă liberal-democraţii. Aşa s-a creat situaţia, lor le revine acest rol, ei au cele mai multe mandate. Noi niciodată nu am pus la îndoială faptul că lor le revine dreptul de a înainta candidatul la funcţia de prim-ministru. Dar eu nu văd acţiuni care să ducă la crearea unei majorităţi stabile pro-europene.”

Europa Liberă: Acţiuni ar însemna ce?

Igor Corman: „Aceasta ar însemna întâlniri, discuţii…”

Europa Liberă: …negocieri…

Igor Corman: „…propuneri, să vedem care este oferta lor, cum îşi închipuie ei mai departe să formeze acest guvern, cum văd ei rolul altor potenţiali parteneri, în crearea acestui guvern. Or, repet, chiar şi azi, în şedinţa în plen a Parlamentului văd iarăşi fel de fel de mişcări, jocuri între comunişti, liberal-democraţi, cu anumite proiecte de legi. E un târg: eu îţi votez o lege – tu îmi votezi o altă lege. Deci ceea ce a avut loc la 3 mai eu văd că continuă, de fapt. Poate nu este atât de evident, dar continuă. Şi atunci mă întreb dacă în această atmosferă sunt într-adevăr posibile negocieri serioase şi dacă intenţia lor într-adevăr este serioasă şi dacă nu este doar una de ochii lumii, inclusiv până la venirea lui Füle. Eu mă întreb ce se va întâmpla după plecarea lui Füle. Fiindcă până la venirea lui Füle deja nu se mai întâmplă nimic, este clar. Nu a fost nicio invitaţie la negocieri, nu a avut loc nicio discuţie serioasă. Dar Füle pleacă pe 19, dacă nu greşesc.”

Europa Liberă: Duminică.

Igor Corman: „Şi pe 30 este ziua limită de votare a premierului. Deci logica arată că, după plecarea lui Füle, se va întâmpla ceva, dacă se va întâmpla. Să vedem. Eu nu vreau să fiu foarte pesimist. Eu, personal, îmi doresc foarte mult să folosim ultima şansă pe care o mai avem noi. Fiindcă eu tare mult mă tem că puţini îşi dau seama care este miza în tot ceea ce se întâmplă acuma. Deci prea sunt politicienii închistaţi în vizuina lor, fierb în ceaunul lor, în interesele lor şi nu înţeleg, de fapt, care este miza. Or, miza este foarte mare. Este vorba de ani şi ani înainte, este vorba de cursul strategic de dezvoltare a acestei ţări.”

Europa Liberă: Dar luaţi în calcul că ar putea fi schimbat vectorul politicii externe?

Igor Corman: „Păi sigur. Dacă vom avea alegeri anticipate la toamnă şi, în condiţiile acestea, în care partidele democratice au o mare problemă de imagine, în condiţiile în care cetăţenii care vor fi alegători la alegeri au pierdut practic încrederea, atunci o altă forţă politică vine la guvernare şi ei niciodată nu au ascuns că, de fapt, privesc cu totul spre alte meridiane.”

Europa Liberă: Şi de ce Uniunea Euroasiatică ar putea mai mult ademeni politicianul şi cetăţeanul simplu din Republica Moldova decât Uniunea Europeană?

Igor Corman: „Cetăţeanul simplu din Republica Moldova doreşte o viaţă mai bună într-o societate civilizată, aceasta este ceea ce doreşte cetăţeanul simplu. Dar vedeţi, cetăţeanul simplu nu face politică. El vine o dată la nu ştiu cât timp la alegeri şi îşi dă votul pentru un anumit partid. Cu părere de rău, partidele democratice care s-au declarat pro-europene, prin tot ceea ce au făcut în ultimul timp, cu mare părere de rău, s-au discreditat în aceste jocuri interne.”

Europa Liberă: Şi au compromis şi parcursul european?

Igor Corman: „Şi au compromis, până la acest punct, cel puţin, ideea europeană. Şi atunci când vine alt partid şi încearcă să arate că, de fapt, dividendele reale sunt în cooperarea cu alte spaţii, cu alte comunităţi, nu cred că este atât de greu de manipulat cetăţeanul de rând.”

Europa Liberă: Dar cu ce ar putea fi mai bună Uniunea Euroasiatică pentru Moldova şi cetăţenii ei?

Igor Corman: „Nu mă întrebaţi pe mine, fiindcă eu nu sunt adeptul aderării la Uniunea Euroasiatică. Eu sunt adeptul unor relaţii bune cu Federaţia Rusă, că toate ţările din cadrul CSI. Noi am optat tot timpul ca să fim în cadrul acestei comunităţi. Noi am ratificat aici, în Parlament, şi Acordul de Comerţ Liber în spaţiul CSI. Or, această Uniune Euroasiatică este doar în minţile cuiva, este pe hârtie. Or, noi suntem vecinii unei veritabile Uniuni Europene care, în pofida tuturor greutăţilor prin care trec şi ei, de ordin economic, financiar, au arătat că un model mai bun, de fapt, nu există. Şi vedeţi, noi deja suntem martorii unei competiţii puternice geopolitice aici. Am văzut ce s-a întâmplat la 9 mai, acum iată e Ziua Europei, vine Füle, deci, sigur că Moldova se află între două opţiuni.”

Europa Liberă: Exact. Sunt două mesaje contrar opuse. Mesajul pe care l-a transmis cu voce tare domnul Rogozin, emisarul rus, şi mesajul european pe care îl aduce domnul Füle. Acum această divizare a societăţii devine şi mai pronunţată?

Igor Corman: „Cu părere de rău, toată această luptă politică nu a dus la consolidarea în continuare a societăţii noastre, dar duce la polarizare, la divizare. Dacă vom avea alegeri anticipate, atunci această polarizare va deveni şi mai evidentă. Şi eu nu exclud că rezultatele acestor alegeri, dacă ele vor avea loc acum, în toamnă, dar văd că deocamdată unii actori care pot influenţa aceste lucruri se pare că ne duc cam acolo. Aceste rezultate s-ar putea să aibă şi repercusiuni geopolitice serioase pentru ani înainte, pentru ţărişoara aceasta a noastră.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG