Linkuri accesibilitate

Gospodărie pe lîngă bloc


Şi uite aşa ne sluţim blocurile şi le transformăm într-un soi de tutti-frutti dizgraţios.



Dinspre primăria Chişinăului au ajuns recent pînă la noi nişte voci ritoase ale edililor care susţineau că de acum încolo construcţiile neautorizate nu vor mai fi tolerate. Timpul va arăta cît adevăr conţineau declaraţiile acestea.

Acum însă aş vrea să pun o întrebare: dar nu ar trebui oare să facem ceva şi cu construcţiile aiuritoare existente, fie ele autorizate sau neautorizate? Mai contează oare că o anumită construcţie are autorizaţie dacă ea se încadrează în arhitectura oraşului ca nuca în perete? Sînt aici o sumedenie de anexe şi construcţii care sluţesc urbea şi care sfidează bunul-simţ? Ce facem cu ele? Le lăsăm în pace ca să nu-i supărăm pe proprietarii cu preferinţe bizare? E doar o întrebare asta, dar cred că ea are dreptul să fie formulată.

Deunăzi am zărit în sectorul Botanica o gospodărie ciudată apărută pe lîngă un bloc de locuinţe. Vasăzică, un locatar de la parter şi-a delimitat în faţa balconului o parcelă măricică pe care a îngrădit-o cu un gard solid din piatră. Iar gardul acela avea o poartă mare de metal. Era ca şi cum de blocul de locuinţe se lipise o gospodărie de la ţară. Ascultătorii pot să vadă gospodăria asta pe site-ul Europei Libere. Nu ştiu ce vor zice alţii, dar mie mi se pare că aşa ceva nu ar trebui să apară lîngă pereţii blocurilor.

Fireşte, regretabil e că edilii nu au împiedicat construcţia acelui gard de piatră. Dar şi mai regretabil e că locatarul de la parter nu a fost oprit de vecinii săi. Pesemne celor care locuiesc deasupra parcelei îngrădite temeinic le place să vadă ceea ce a făurit vecinul lor de jos. Şi uite aşa ne sluţim blocurile şi le transformăm într-un soi de tutti-frutti dizgraţios.

Şi asta e doar una din sutele de dovezi că aici nu prea există apartenenţa la o comunitate. Fiecare face ce vrea muşchii lui!
XS
SM
MD
LG