Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.


După decizia de simbata a Curtii Constitutionale, care a hotărît că guvernul interimar nu are aceleasi puteri precum un guvern aprobat in Parlament şi după reactiile preşedintelui Nicolae Timofte si ale Partidului Democrat Liberal, saptamina aceasta urmează să se vadă ce se poate face mai departe pentru a se intra in legalitate. Oricum, simbata seara, la conferinta de presă comuna cu comisarul Uniunii Europene, Stefan Füle, preşedintele Timofti a spus ca va cere sprijinul Comisiei de la Veneţia pentru a putea rezolva situaţia.

La fel, desi a criticat decizia Curtii, suspectind-o de partizanat politic, si PLDM, partidul premierului desemnat, Iurie Leancă, a spus că va căuta să găseasca o soluţie pentru a reglementa situaţia. Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul președintelui Nicolae Timfoti privind revocarea din funcție a vice-premierului Mihai Moldovanu și ministrului Transporturilor Anatol Șalaru, precum și hotărârii Guvernului privind eliberarea din funcție a șefului „Moldsilva”, Ion Cebanu.

Premierul desemnat mai are zece zile pină cind ar trebui să vină în Parlament cu o propunere de guvern.

Astazi, Curtea Constituţionala ar trebui să se pronunţe dacă a fost constituţionala sau nu demiterea procurorului general. Sesizarea a fost adusa de deputatul Sergiu Sarbu, de la Partidul Comunist.

Ambasadorul Statelor Unite William Moser şi premierul desemnat vor merge astazi pe şantierul de constructii Sărăţeni-Soroca, traseu reabilitat cu fonduri din partea guvernului american prin programul Provocarile Mileniului.

Pe plan internațional, ministrul azer de externe se va afla astazi la Moscova, pentru convorbiri cu omologul spu Serghei Lavrov.

La Kirov continuă procesul intentat bloggerului si activistului opoziţiei Aleksei Navalnîi.

La Doha, in Quatar, începe un forum economic si politic, la care participă si o delegatie a guvernului de la Chisinau, condusa de vicepremierul în exerciţiu Eugen Carpov.

La Strasbourg, Parlamentul european se intruneşte in sesiune plenara.
Previous Next

XS
SM
MD
LG