Linkuri accesibilitate

Premierul român Victor Ponta se teme că relația României cu FMI ar putea fi afectată de nerespectarea condițiilor


Șeful guvernului român știe că economia nu stă pe roze.



Acordul cu FMI expira peste o luna. Primul ministru de la Bucuresti este mai putin optimist decit seful finantelor, Daniel Chitoiu, cel care a dat garantii ca la reuniunea conducerii Fondului România nu va avea niciun fel de probleme.

Pe de alta parte seful misiunii FMI pentru România Erik de Vrijer a vorbit chiar de la inceputul acestui an despre preconditiile pe care trebuie sa le indeplineasca tara inainte de incheierea unui nou acord.

Este vorba despre restante vechi între care reducerea arieratelor la nivel central si local, dar si despre reformarea companiilor de stat, privatizarea CFR Marfa, listarea pe bursa a unor pachete minoritare de actiuni de la Transgaz si de la compania energetica Oltenia.

De la instalarea sa in functie, acum un an, guvernul condus de socialistul Victor Ponta nu a reusit sa miste economia.

Redresarea obtinuta prin cresterea PIB, Produsului Intern Brut pe primul trimestru al acestui an cu 0,5 la suta fata de anul trecut, a avut loc pe seama importurilor, nu a deciziilor guvernamentale. In schimb privatizarile aflate pe agenda au esuat, cel putin pina acum.

Combinatul Oltchim din Rimnicu Vilcea este pe cale sa intre in faliment, dupa ce guvernarea de centru-stinga din România l-a inchis asta vara si a incercat un experiment periculos: privatizarea cu un investitor persoana particulara, nu cu o companie. Personajul central al incercarii a fost Dan Diaconescu, ziarist si fondator al Partidului Poporului, o formatiune antisistem care a intrat in parlament cu 15 procente.

Apoi, privatizarea CFR Marfa este deasemenea complicata, iar prima etapa a acestei privatizari este deocamdata un esec, fiindca niciunul dintre cei trei investitori care s-au inscris in cursa nu a fost acceptat de Comisia de privatizare.

Ministerul Transporturilor a reluat procesul si a relaxat conditiile impuse ofertantilor. Astfel de pilda nivelul cifrei de afaceri solicitat a fost micsorat de 5 ori, de la 100 de milioane de euro la doar 20 de milioane.

Pretul de pornire a ramas acelasi 180 de milioane de euro, destul de mic, daca luam in calcul numai baza materiala a CFR Marfa.

Emotiile premierului roman par mai degraba legate de incapacitatea Romaniei de reducere a arieratele, adica a datoriilor pe care institutiile statului le au unele fata de celelalte.

Ministrul român de finante a anuntat ca arieratele autoritatilor locale sint de circa 180 de milioane de euro si ca acestea vor scadea pina sub 70 de milioane de euro in urmatoarele doua luni.

Premierul Victor Ponta considera ca problema arieratelor nu este rezolvata si ca de fapt nimeni nu are garantia ca scrisoarea de intentie privind incheierea unui nou acord va trece de boardul FMI.

Șeful guvernului român stie că economia nu sta pe roze, mai ales ca pentru prima data datoria externa a tarii depasit 100 de miliarde de euro, fata de 72 de miliarde in 2008 si 21 de miliarde in 2004, pe vremea ultimului guvern socialist. Din cei 100 de miliarde, statul este dator strainilor cu 37 de miliarde de euro, iar companiile private cu 64 de miliarde.

In orice caz datele arata ca de la instalarea guvernului Victor Ponta, bancile straine si-au redus finantarile locale, in vreme ce statul a continuat sa se imprumute masiv in strainatate, astfel incit datoria publica externa a crescut din martie anul trecut pina acum cu 3 miliarde de euro, fara ca guvernul sa fi continuat programul de investitii.
XS
SM
MD
LG