Linkuri accesibilitate

Cum își alege NATO secretarul general?


Anders Fogh Rasmussen, actualul secretar general al Alianței Nord-Atlantice.
Anders Fogh Rasmussen, actualul secretar general al Alianței Nord-Atlantice.

Nu există reguli precise pentru alegerea unui Secretar General al Alianței Nord-Atlantice (NATO).



Nici măcar celebra cutumă potrivit căreia Secretarul General - șeful civil al NATO - trebuie să fie un european, iar comandantul suprem al forțelor NATO, șeful militar al Alianței, trebuie să fie un american nu e o regulă scrisă.

Nimic nu ar împiedica așadar numirea unui diplomat american în funcția de Secretar General. Pur și simplu, asta a fost dintotdeauna doar convenția tacită.

Cei 12 secretori generali ai NATO, de la fondare pînă astăzi, au fost: 3 britanici, 3 olandezi, 2 belgieni, un german, un italian, un spaniol și actualul danez Anders Fogh Rasmussen.

Este însă total eronat ceea ce s-a repetat recent în România, anume că NATO își alege liderul civil printre foștii șefi de stat sau de guvern. Realitatea este exact inversă:

Dintre cei 12, jumătate (6) serviseră anterior ca miniștri de externe, 4 fuseseră miniștri ai apărării și doar doi conduseseră guverne: belgianul Paul-Henri Spaak, în anii 1950, și actualul secretar general, danezul Rasmussen.

NATO nu a avut așadar niciodată în fruntea sa un fost șef de stat, un fost președinte, ci cel mai adesea miniștri de extern (jumătate pînă acum) sau ai apărării. E limpede că se consideră că un politician din aceste două categorii, cu experiență diplomatică sau militară, e preferabil unui fost președinte, care în țări precum Germania sau Italia nu are decât o funcție protocolară, lipsită de experiența diplomatică necesară într-o asemenea funcție.

Mandatul actualului secretar general Rasmussen se încheie in august 2014, dar guvernele au început deja sa-si plaseze candidații.

Două nume foarte vizibile au fost vehiculate pînă acum. Unul e Franco Frattini, fostul ministru italian de externe si fost Comisar European pentru Justitie. Celălalt e actualul ministru polonez de externe si fost ministru al apărării Radoslaw Sikorski.

Polonezul Sikorski, fin diplomat si fost jurnalist, are multe atuuri de partea lui, unul fiind, chiar simplul fapt ca e polonez si ca, având ca șef un politician din țara unde a fost semnat Pactul de la Varșovia ar indica, pentru NATO, o îngropare definitiva a trecutului Razboiului Rece.

În contextul relatiilor cu Rusia, Sikorski ar fi de asemenea omul nimerit, in măsura in care el înțelege situația si mentalitatea vecinilor foști comuniști, ceea ce ar fi un avantaj și pentru relațiile NATO cu o țară cum e Moldova.

Nu exista așadar reguli precise pentru numirea secretarului general NATO si nici un algoritm al succesiunii, ci doar negocieri in culise intre statele membre, combinate cu necesitatea obținerii unui consens.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG