Linkuri accesibilitate

Corneliu Gurin: Procuratura trebuie depolitizată


Moldova - Parliament, the new General Attorney/Prosecutor, Corneliu Gurin, Chisinau, 18Apr2013
Moldova - Parliament, the new General Attorney/Prosecutor, Corneliu Gurin, Chisinau, 18Apr2013

După repunerea în funcție a procurorului general.




Curtea Constituțională a decis luni că procurorul general, Corneliu Gurin, care fusese demis la 3 mai cu votul liberal-democraților și comuniștilor din Parlament, trebuie să revină în funcţia avută. Gurin a declarat marți la o conferinţă de presă că odiseea cu demiterea sa si reintoarcerea sa in fucţie l-au convins ca procuratura trebuie să fie neintîrziat depolitizată. Gurin a fost cel care a condus comisia de selectare a candidaților la funcția de procuror general și tot el a fost selectat, iar apoi nominalizat de fostul speaker democrat Marian Lupu. Despre declaratiile sale odata repus in functie, Tamara Grajdeanu.


Chiar daca a revenit victorios în fotoliul de procuror general, Corneliu Gurin a evitat orice declarații de jubilare și a spus că îşi doreşte ca procuratura să nu fie implicată în nici un fel de negocieri politice. Procurorul general a constatat totuși existența unor tentative de a influenţa activitatea procurorilor întreprinse de unii actori politici dar a refuzat să dea nume. Gurin și-a reiterat angajamentul ca pe durata mandatului său să se abţină de la comentarii pe marginea subiectelor politice şi a promis repetat că va insista pe reformarea procuraturii astfel încât aceasta să devină o instituţie independentă:

„Eu am acceptat această funcţie în condiţii care nu aveau legătură cu nici o negociere politică. În perioada recentă, din păcate procuratura a fost prea des pusă în situaţii delicate și cred că asra este foarte grav. O instituție de o asemenea importanță nu trebuie să fie folosită de nimeni ca monedă de schimb pentru diferite negocieri politice.”

Corneliu Gurin a mai spus că deşi procuratura generală ar părea o instituţie închisă şi reticentă la schimbări există premisele necesare pentru a demara procesul de reformă, la care este nevoie şi de intervenţia societăţii civile:

„Este nevoie de un management modern, de obiective transparente şi de crearea unor mecanisme eficiente de stopare a presiunilor politice asupra instituţiei. Am constatatat faptul că există tentative reale de influențare politică, de la procurorii implicați nemijlocit în anchete, până la cel mai înalșt nivel, de aceea am constatat că este nevoie de mecanisme care să asigure scoaterea procurorilor de sub orice influență și să asigure protecția activității lor.

După conferința de presă susținută de Gurin am solicitat părerea câtorva experți despre reinstalarea sa.

Independenţa procuraturii, la părerea analistului Arcadie Barbăroşie depinde de verticalitatea procurorului general. Iar o dovadă în acest sens vor fi numărul de dosare pe care le va instrumenta această instituţie:

„Eu aş pleda pentru transparentizarea acestei instituţii, pentru depolitizare, dar aici scoaterea de sub influenţă a politicului depinde de procurorul general. Eu vreau să văd dosare instrumentate până la capăt, duse în instanță, de acum dup aia o să batem în instanță.”

La părerea expertului în drept, Vladislav Gribincea, pentru a face reformă, procuratura trebuie să colaboreze cu toate instituţiile statului, dar să nu accepte nici un compromis care ar ţine de statul de drept şi integritatea procurorilor. L-am întrebat asupra căror momente ar trebui să se focuseze procuror pentru a începe schimbările la această instituţie:

„Prima este structura procuraturii care în opinia mea nu este cea mai reusită, avem prea mulți procurori care de fapt nu fac cauză. Doi, sunt ompetențele procuraturii, în multe dintre competențele actuale fiind încă din era sovietică și nu știu în ce măsură ele mai sunt justificate. Și trei, este rolul procuraturii în sistemul judecătoresc, în sistemul de drept în general.”

Mai mulți experti sprijină opțiunea lui Gurin pentru acordarea statutului de magistrat tuturor procurorilor, care le-ar da mai multă autonomie şi posibilități sigure de a riposta în cazul presiunilor exercitate de politicieni.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG