Linkuri accesibilitate

Comuniștii și Legea egalității șanselor


Vladimir Voronin a cerut iniţierea dezbaterilor pentru eliminarea minorităților sexuale din categoriile apărate de acest act normativ.


Fracțiunea comuniștilor a încercat fără succes astăzi în Parlament să elimine din Legea pentru asigurarea egalității articolul care interzice discriminarea pe criteriul orientării sexuale la angajarea în câmpul muncii. Comuniștii nu au reușit să repete combinația din săptămânile și lunile recente, când li s-au alăturat ba democrații, ba liberal democrații la adoptarea unor legi.

După ce au votat cu liberal-democraţii lui Vlad Filat mai multe legi ce au anulat decizii anterioare luate de partidele din fosta deja coaliţie, comuniştii au decis să revină şi la Legea egalităţii şanselor. Adoptată în 2012 în cadrul măsurilor cerute de UE pentru liberalizarea vizelor, legea apără minoritățile, inclusiv cele sexuale, împotriva discriminării.

În debutul şedinţei de astăzi a legislativului, liderul opoziției
Vladimir Voronin
Vladimir Voronin
comuniste, Vladimir Voronin, a cerut iniţierea dezbaterilor pe marginea eliminării minorităților sexuale din categoriile apărate de acest act normativ, invocând argumente din arsenalul exploatat cu insistenta de adversarii eurointegrarii. Intrucât niciunul din grupurile parlamentare cu mandate suficiente pentru a promova propunerea nu au sprijinit-o, comuniştii au părăsit în semn de protest sala de şedinţe. Nu înainte ca Voronin să le arunce colegilor deputaţi câteva expresii licenţioase.

Întrebat de Europa Liberă de ce ar fi nevoie să se revină tocmai acum la acest subiect care părea să se fi consumat cu un an în urmă, deputatul comunist Anatolie Zagorodnâi ne-a spus că gestul partidului său a fost determinat de ultimele evenimente publice organizate de comunitatea LGBT:

„Aţi văzut cum a reacţionat societatea la acea paradă care a avut loc pe 18 mai, cine a participat la ea, cine i-a susţinut şi cine a fost împotrivă. Cei care au participat şi care i-au susţinut au fost în minoritate absolută faţă de cei care au fost împotrivă. De ce noi să nu fim alături de poporul nostru şi de societate, să ascultăm ceea ce spune poporul şi societatea?”

Deputaţii care au făcut, în 2012, posibilă adoptarea actului
Tudor Deliu
Tudor Deliu
normativ, cred însă că nu e nevoie de niciun fel de decupari şi califica demersul comuniştilor drept unul eminamente electoral. Deputatul liberal-democrat Tudor Deliu:

„Legea în cauză nu se referă la problemele pe care le ridică comuniştii. Prin această lege, dimpotrivă, s-a făcut dreptate, pentru că ea a dat şanse egale tuturor cetăţenilor, indiferent de etnie, convingere religioasă etc. Dacă există un bun specialist în IT de altă orientare sexuală decât cea obişnuită, păi ce să nu-l angajăm? Ţine de campania electorală. Comuniştii vor să bulverseze din nou opinia publică, să arate că ei sunt apărătorii celor ce nu acceptă minorităţile.”

După parada comunităţilor LGBT de duminică, partidul socialiştilor condus de fostul comunist Igor Dodon, cu patru voturi în legislativ, a cerut abrogarea acestei legi. Un îndemn similar formulase mai devreme şi Mitropolia Moldovei. Apărătorii legii din societatea civilă cred însă că subiectul a fost readus pe agendă publică în mod artificial, pe fondul crizei politice din Parlament.
Previous Next

XS
SM
MD
LG