Linkuri accesibilitate

Green Card: o poartă deschisă spre o altă viață


Un interviu cu Anatol Cibotărică despre felul în care permisul de ședere în Statele Unite i-a schimbat viața.



Anatol Cibotărică: „Am obţinut permisul de şedere în SUA în anul 2007, dar am venit aici în 2008, la 13 august.”

Europa Liberă: Dar, cum aţi decis să vă încercaţi norocul în programul „Loteria Vizelor”?

Anatol Cibotărică:
„Dacă sincer, personal, nu am decis să îmi încerc norocul, mama a fost cea care a decis pentru mine. Ea a depus dosarul pentru toţi membrii familiei, dar dintre toţi patru am fost selectat eu şi am aflat despre asta când eram la o tabără de taekwondo. Mama m-a sunat şi mi-a spus că plec în Statele Unite. A fost un şoc, nu mi-a fost uşor, dar asta e, Dumnezeu a deschis o uşă.”

Europa Liberă: Ce înseamna, de fapt, să obţii o viza prin intermediul acestui program? Care sunt facilităţile?

Anatol Cibotărică:
„Dacă câştigi Green Cardul, aceasta îţi dă dreptul la reşedinţă în SUA, de asemenea îţi dă dreptul la muncă, la educaţie, unde poţi să aplici la ajutor financiar de la Guvern. Unicele două lucruri pe care nu poţi să le faci cu Green Card-ul este să votezi şi să lucrezi pentru Guvern, dar după cinci ani de reşedinţă în SUA, deja poţi să aplici pentru cetăţenie.”

Europa Liberă: Dar cum a fost când a trebuit să vă lăsaţi viaţa din Moldova şi să o luaţi de la zero peste ocean?

Anatol Cibotărică:
„A fost foarte greu, a fost şoc la început, dar am avut parte de susţinere din partea unchiului şi a mătuşii care m-au sfătuit şi m-au ajutat să trec peste aşa numitul şoc cultural.”

Europa Liberă: Dar cum ţineţi legătura cu prietenii şi rudele de aici, din Republica Moldova?

Anatol Cibotărică:
„Mulţumim lui Dumnezeu că există Skype-ul care ne dă posibilitatea să-i auzim, dar şi să-i vedem. ”

Europa Liberă: Dar, cum s-a schimbat viaţa Dvs dupa ce aţi ajuns în SUA?

Anatol Cibotărică:
„Cred că am devenit mai independent, de asemenea, m-am căsătorit, am devenit mai bun în engleză...; dar asta e, faptul că am devenit mult mai independent a fost cea mai mare schimbare în viaţa mea de când am venit în Statele Unite.”

Europa Liberă: Se vorbeşte tot mai des despre stoparea programului „Loteria Vizelor”. Este acesta un subiect actual în SUA?

Anatol Cibotărică:
„Am auzit şi am citit în ziar despre aceasta, dar după câte înţeleg eu se vor oferi oportunităţi pentru studenţii internaţionali care sunt în Statele Unite şi care vor putea aplica pentru viză de şedere. Pentru Guvern nu are sens să aducă studenţi internaţionali aici, pentru acei care beneficiată de assistanship, adică ajutor de la Guvern, să le plătească studiile, să-i educe şi apoi să îi trimită înapoi în ţara lor.”
XS
SM
MD
LG