Linkuri accesibilitate

O viitoare guvernare „cu pistoalele pe masă”?


Petru Bogatu: „Situaţia rămâne incertă, în ciuda unor afirmaţii optimiste. Singurul jucător care poate încă îndrepta lucrurile sînt partenerii noștri străini”.


Ce șanse au actualele negocieri pentru formarea unei noi coaliții de guvernare, și cum va fi această posibilă viitoare guvernare - acestea sînt temele dialogului dintre editorialistul Petru Bogatu și Vasile Botnaru.


Europa Liberă: Suntem într-o criză latentă. Unora li se pare că este fără luminiş. Alţii spun că, în săptămâna care a trecut, a apărut acest luminiş sau, cum obişnuim noi să folosim clişeul, luminiţa din capătul tunelului, însemnând negocierile pentru formarea eventualei coaliţii de guvernare pentru ce a mai rămas din mandatul iniţial. Ce se poate spune: se întâmplă ceva relevant, ca să dea senzaţia de împăcare?

Petru Bogatu:
„Nu cred că mai putem vorbi vreodată de împăcare, cel puţin, până la finalul acestui mandat. Şi nu cred că putem spune cu siguranţă cum se vor încheia aceste negocieri. Situaţia şi experienţa ultimelor săptămâni, ultimelor luni demonstrează că actorii noştri politici, dacă putem să îi numim aşa, sunt absolut imprevizibili. S-au bătut ca orbii, ca, până la urmă, principalii jucători politici, pur şi simplu, să dispară din prim-planul scenei politice, mă refer la Filat, la Lupu, la Plahotniuc. Deci situaţia rămâne incertă, în ciuda unor afirmaţii optimiste. Singurul jucător care poate încă îndrepta lucrurile sunt partenerii noştri străini.”

Europa Liberă: Moaşele, la care faceţi trimitere, nu s-au plictisit?

Petru Bogatu:
„Nu cred că au această şansă să se plictisească. Că se enervează, dar nu dau pe faţă aceste sentimente – aceasta e clar, dar zic: acest efort european se datorează nu faptului că…”

Europa Liberă: Viitorului Făt-Frumos?

Petru Bogatu:
„Da, că nutresc nişte sentimente cu totul deosebite faţă de actuala guvernare de la Chişinău. Este conjunctura geopolitică de o natură mai specială. Ucrainei deja i s-a promis că va putea semna actele cu Uniunea Europeană. În aceste condiţii, noi, care ne aflăm în spatele Ucrainei şi care, la un moment dat, părea că suntem peste Ucraina, în acest dosar european, zic că, în această situaţie, sigur că vom fi traşi de păr.”

Europa Liberă: Adică reputaţia de şef de promoţie am irosit-o cu succese. Mai devreme spuneaţi despre vârfurile de lance în triumviratul politic care s-ar fi retras. De bună seamă, i-au lăsat pe alţii să negocieze un viitor acord de guvernare?

Petru Bogatu:
„Nu, eu nu am spus că s-au retras. Eu am spus că au fost măturaţi din fotoliile şi poziţiile oficiale pe care le aveau, dar sigur că în culise jucătorii cheie rămân aceeaşi. Şi totuşi datele problemei puţin s-au schimbat şi, dacă nu li s-a atrofiat definitiv instinctul autoconservării, ar trebui să îşi dea seama că situaţia lor, poziţiile lor ar putea să se erodeze şi de acum încolo periculos. Şi aicea am vrut să ajung, în fond, la o idee mai veche: totuşi există o frică mare de alegeri, în tabăra fostei Alianţe. Toate sondajele: şi cele destinate marelui public, şi cele făcute pentru uzul intern al partidului, nu sunt deloc îmbucurătoare pentru cele trei formaţiuni sau patru, nici nu ştim câte sunt acuma, având în vedere dezbinarea din Partidul Liberal, şi zic că această frică este singurul lucru care îi obligă acum să negocieze. Ecuaţia este foarte simplă, spuneai mai înainte de ceartă, de împăcare, cu plăcere, probabil, PLDM-ul nu ar mai discuta niciodată cu PD-ul şi viceversa, dar orişice coaliţie cu PCRM-ul e şi ea mortală pentru toţi jucătorii. Deci, această frică de alegeri şi zic, presiunile delicate ale Uniunii Europene ar putea, până la urmă, să creeze nişte condiţii pentru votarea guvernului.”

Europa Liberă: Totuşi actorii principali au băgat săbiile în teacă şi negociază pe bune sau şi-au luat un răgaz ca să ajungem în alegeri anticipate?

Petru Bogatu:
„Eu aş răspunde aşa, că ei negociază, poate chiar pe bune, dar săbiile nu sunt în teacă. Negocierile care au loc acum sunt niţel diferite de cele care au fost purtate în momentul când se pregătea instalarea guvernului Filat. De data aceasta, se pare că cel care dictează este mai mult PLDM, iar cel care este forţat să facă concesii este Partidul Democrat. Până la urmă, rămâne de văzut dacă aşa va fi. Pe moment aceasta este impresia. Data trecută lucrurile erau exact pe dos.”

Europa Liberă: Adică ca în filmele cu cowboy şi cu pistolari, ei negociază cu tocul de la pistol descheiat?

Petru Bogatu:
„Exact. Cam aşa stau lucrurile şi altfel nici nu pot să stea. Chiar dacă va fi instalat acest guvern, este un lucru curios să urmărim cum vor gestiona lucrurile, cum vor guverna pentru că va fi o guvernare deloc liniştită, exact „cu pistoalele pe masă”. Şi nu sunt deloc sigur că acest guvern, dacă va fi instalat, va rezista până la încheierea mandatului.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG