Linkuri accesibilitate

„Meritul clase noastre politice e doar această criză pe care a iniţiat-o cu mult succes”


Valentina Ursu în dialog cu Aneta Grosu.



Aneta Grosu, redactor-şef la „Ziarul de Gardă” spune că în cazul în care va fi votat un nou guvern, meritul nu va fi al clasei politice de la Chişinău.

Europa Liberă: Ar putea fi cunoscut deznodămîntul crizei politice în această săptămână?

Aneta Grosu: „Cu siguranţă da, pentru că, la 30 mai, expiră acest termen în care trebuie să aflăm da sau ba. Oricum orice s-ar întâmpla cred că, în cazul în care vom avea totuşi un guvern, meritul nu va fi al clasei noastre politice, ci al Parlamentului European, al oficialilor europeni, care insistă ca Republica Moldova să păşească pe drumul european, să nu se dezică de ceea ce a promis în 2009 electoratului şi să continue această cale. Deci meritul clase noastre politice e doar această criză pe care a iniţiat-o cu mult succes, şi care continuă de mai mult timp, şi care dă mai multe bătăi de cap nu doar cetăţenilor, ci şi oficialilor străini, şi tuturor prietenilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cine se va face responsabil, în caz că se ajunge la anticipate?

Aneta Grosu:
„Eu cred că clasa noastră politică, bineînţeles, pentru că ei practic demonstrează, în această perioadă, că nu sunt apţi de compromisuri, de dialog civilizat, de mai multe lucruri care sunt fireşti într-o societate deschisă, democratică. Cei care au adus Republica Moldova în această criză sunt responsabili de anticipate, deşi, până la urmă, poate anticipatele ar fi un deznodământ al crizei, unul firesc. Nimeni nu poate spune azi cu certitudine.”

Europa Liberă: De ce acum, când se poartă aceste negocieri între PD şi PLDM, condiţionările apar pe zi ce trece şi se apropie data de 30 mai, termen când expiră, de fapt, timpul ca premierul să îşi formeze echipa şi să prezinte programul de guvernare?

Aneta Grosu:
„S-ar putea că au dreptate cei care spun că ar exista nişte înţelegeri tenebre între PCRM şi PD, s-ar putea că o presupusă împăcare între Vladimir Voronin şi Vlad Plahotniuc ar exista. Poate acesta ar fi motivul. Dar faptul că domnul Marian Ilici condiţionează alegerea guvernului cu alegerea şefului Legislativului pare o chestiune artificială oricum.”

Europa Liberă: De ce?

Aneta Grosu:
„Pentru că este important să se depăşească această criză. Şi în cazul în care există o strategie şi nişte termeni fixaţi de votare, de numire, de investire a unui nou guvern, ar trebui toţi să se consolideze şi să încerce să depăşească această condiţie, dacă cu adevărat vor ca Republica Moldova să iasă din această criză.”

Europa Liberă: Cine trebuie să formeze noua majoritate, ce componente din Parlament?

Aneta Grosu:
„Păi cei care negociază astăzi şi cei care încearcă să facă guvernul aceştia presupun că ar putea forma o nouă majoritate. În cazul în care PD va condiţiona şi va pune mai multe piedici, ar exista cumva o deschidere şi pentru altfel de majoritate. Pentru că vedem azi că Dodon este deschis şi disponibil să se asocieze cu comuniştii şi, probabil, cu PD, în cazul în care ar exista şi ar face o altfel de majoritate. Acum tot cei care negociază azi vor trebui să decidă dacă sunt apţi să se consolideze şi să facă o majoritate proeuropeană sau cedează acestei strategii şi acestei căi europene pe care ne-au promis că ne duc.”

Europa Liberă: PL-ul, în frunte cu Mihai Ghimpu, a procedat corect, când a zis că alege mai degrabă să treacă în opoziţie?

Aneta Grosu:
„În condiţiile acestea, eu cred că PL-ul nu mai are altă soluţie. Nu mai are altă soluţie, după ce cei 7 s-au rupt de această formaţiune şi negociază cu PLDM şi cu PD, şi în cazul în care practic nu există o cale întoarsă a celor 7 în PL, probabil, PL nu este nici acceptat acum la negocieri, nu doar că nu doreşte asta.”
XS
SM
MD
LG