Linkuri accesibilitate

„Disensiunile sunt prea mari şi nu va fi atât de simplu să fie depăşite”


Valentina Ursu în dialog cu Anatolie Golea.
Directorul executiv al agenției de presă „Infotag”, Anatolie Golea, e de părere că un nou cabinet de miniştri are puţine şanse să fie votat joi în plenul parlamentului. Un interviu de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Care va fi deznodământul crizei politice pentru această săptămână? Există predictibilitate?

Anatolie Golea:
„Nu, eu cred că este prematur să discutăm ce va fi săptămâna curentă, deşi termenul expiră pe 30 mai. Şi, în această zi, probabil, se va pune la vot chestiunea privind acordarea votului de încredere guvernului Leancă. Decizia urmează a fi luată cred că pe ultima sută de metri, adică, în cel mai bun caz, pe la 12 noaptea, în seara zilei de miercuri sau joi dimineaţa, cu vreo câteva pauze, la începutul şedinţei Parlamentului, când se vor întruni fracţiunile şi vor lua decizia. Eu sunt tentat să cred că probabilitatea acordării votului de încredere guvernului Leancă este sub 50 la sută. Pentru că disensiunile sunt prea mari şi nu va fi atât de simplu de depăşit.”

Europa Liberă: Liderul democraţilor, Marian Lupu, spunea astăzi că, mai întâi, şef de Parlament şi după aceea de guvern trebuie să se voteze. Ce credeţi despre aceasta?

Anatolie Golea:
„Partidul Democrat pledează pentru alegerea preşedintelui Parlamentului pentru că, reieşind din înţelegerea care există, funcţia urmează a reveni Partidului Democrat, după care PD-ul va avea mai mult spaţiu pentru a efectua manevre şi a mai cere ceva. Liberal-democraţii, la rândul lor, dat fiind faptul că s-au fript prea tare şi au mers la cedări până în seara zilei de 22 aprilie, nu cred că vor accepta acest lucru. Deficitul încrederii între formaţiunile care negociază este cea mai mare problemă, în ziua de astăzi. Ei nu mai au niciun pic, nicio doză de încredere unul faţă de celălalt. De fapt unii, în opinia celorlalţi, sunt nişte mincinoşi care încearcă să scoată profit din tot ce se face. Şi eu nu cred că PLDM-ul va accepta această variantă, discutând totul la pachet: vot de încredere, preşedintele Parlamentului. Ordinea în care urmează a fi votat – doar aici s-ar putea de discutat – restul fiind la pachet pentru că nu au încredere şi cel mai grav este că toţi aceşti politicieni sunt nişte mincinoşi, în ochii alegătorilor. Şi aceasta ar trebui să-i pună pe gânduri şi acesta, de fapt, ar fi unicul argument care i-ar face să se teamă de alegeri anticipate şi să-i mobilizeze pentru a forma acuma un guvern.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă, dacă joi nu se votează un nou cabinet de miniştri?

Anatolie Golea:
„Eu am înţeles că politicienii sunt pregătiţi pentru această variantă. Conform Constituţiei, în mod normal, urmează, cel puţin, încă o candidatură, adică încă o dată, cel puţin, încă o dată, dar se poate şi de 2-3 ori, timp de 45 de zile, începând cu data de 30 mai. Deci exact până la mijlocul lunii iulie, până la sfârşitul actualei sesiuni, deci exact până vor pleca în vacanţă. Când vor reveni din vacanţă, atunci ar trebui să fie alegeri, dar urmează oricum încă una sau mai multe tentative, cu una sau mai multe candidaturi, la postul de prim-ministru pe care urmează să le înainteze preşedintele Timofti. Eu cred că şi aceasta am înţeles că s-a discutat, cel puţin, în Partidul Liberal Democrat, că PLDM-ul nu va mai accepta încă o procedură cu un candidat din partea PLDM-ului fie domnul Leancă, fie domnul Filat, din nou. Pentru că s-ar putea, conform acelei decizii a Parlamentului, adoptată la 3 mai, am înţeles că PLDM-ul nu va mai accepta aceste jocuri şi, de fapt, se pregăteşte de anticipate. Dar s-ar putea întâmpla şi o candidatură apolitică, neutră, tehnocrată, nu ştiu cum să-i mai zic, pentru că eu consider o aberaţie guvernele tehnocrate, toate guvernele au sprijin politic şi trebuie să aibă acoperire politică, printr-o majoritate, cât de cât stabilă în Parlament. Dat fiind acest lucru, nu poate exista guvern, în afara politicului. Acestea sunt iarăşi nişte speculaţii electorale din partea celor care le propun. Dar ştiu că ar exista: în culoarele politicului se discută deja unele candidaturi din afara partidelor la postul de prim-ministru.”

Europa Liberă: Ca, de exemplu?

Anatolie Golea:
„Să lăsăm, întâi, să se voteze guvernul Leancă, adică să treacă procedura de vot, după care revenim şi vedem aceste exemple, care vor apare atunci la suprafaţă. Eu ştiu că ele sunt, dar nu aş vrea să anticipez.”

Europa Liberă: Dar cine şi cu cine ar vota pentru a crea o nouă majoritate astăzi?

Anatolie Golea:
„Iarăşi este o mare întrebare cine şi cu cine ar vota. Eu nu cred că ar vota cineva. Ar vota socialiştii şi Igor Dodon, poate Mihai Godea şi Sergiu Sîrbu, poate Vadim Mişin şi reformatorii, pentru că aceste partide sunt cel mai mult interesate să nu fie alegeri anticipate. Cu siguranţă, nu va vota Partidul Comuniştilor. Dodon, prin conferinţa de presă pe care a organizat-o astăzi, a încercat să arunce mingea peste plasă, în ograda PCRM-ului. Nu ştiu, mingea sau o mâţă moartă, cum zicea cineva. Dar nu cred că va reuşi şi va avea efectul această mâţă moartă, pentru că, se ştie foarte bine, spre deosebire de toate celelalte partide, PCRM-ul nu se teme să fie învinuit de provocarea sau declanşarea alegerilor anticipate. Este unicul partid care pledează clar, cu certitudine, pentru alegeri anticipate. Alegeri care, conform sondajelor şi opiniilor analiştilor, din care comuniştii, cel puţin, nu ar avea nimic de pierdut. Eu cred că anticipatele sunt o variantă proastă pentru Republica Moldova, dar se pare că devine tot mai inevitabilă.”

Europa Liberă: Şi efortul europenilor, americanilor care au încercat totuşi să convingă anumite partide din Legislativ că merită să se mai dea o şansă şi să fie creată o nouă majoritate parlamentară? Acest efort ar putea să fie egal cu zero?

Anatolie Golea:
„Efortul s-ar putea să fie egal cu zero, pentru că prea mult timp partenerii de dezvoltare au închis ochii asupra lucrurilor care se întâmplau în Republica Moldova. Şi, după cum mi-a spus un ambasador străin acreditat la Chişinău, cu părere de rău, au constatat, până la urmă, că regele este gol. Şi success story despre care s-a vorbit atât d mult este, de fapt, o poveste inventată de către unii oficiali europeni şi de comun acord cu politicienii de la Chişinău, care şi-au făcut mendrele, în ultimii ani, şi au ratat o ocazie enormă de a promova cu adevărat valorile europene, apărându-şi doar propriile interese şi interese de partid, prin politica pe care au promovat-o, prin politica de cadre, prin tot ce au făcut. Şi europenii deja înţeleg foarte bine acest lucru, ei fiind bine crescuţi şi având 7 ani de acasă, ei nu vor să trântească uşa, vor să ofere şansa, până la capăt, politicienilor de la Chişinău. Dar aceştia, cu aceeaşi încăpăţânare, care le este caracteristică, continuă să meargă spre anticipate, ratând, până la capăt, şansa care le-a fost acordată şi stârnind deziluzia totală a electoratului, neîncrederea electoratului în capacităţile partidelor de sorginte democratică de a promova valorile europene cu adevărat.”
XS
SM
MD
LG