Linkuri accesibilitate

Parteneriatul R.Moldova - NATO în dezbatere universitară


Cartierul general NATO de la Bruxelles

Interviu cu directorul Centrului de Informare NATO de la Chişinău, Nicolae Văscăuţan.


Oraşul Taraclia, capitala neoficială a comunităţii bulgare din sudul Republicii Moldova, a găzduit zilele trecute o conferinţă studenţească la subiectul cooperării Chişinăului cu NATO. Reprezentanţi a trei universităţi, de la Comrat, Taraclia şi Cahul, au făcut un schimb de păreri în problema combaterii terorismului, securitatea ecologică, provocările la adresa securităţii cibernetice, perspectivele aderării europene sau scutul antirachetă european. Am discutat despre acest forum studenţesc cu directorul Centrului de Informare NATO de la Chişinău, Nicolae Văscăuţan:

Nicolae Văscăuţan: Există o deosebire de percepţie. În Chişinău, chiar dacă multe lucruri nu sunt încă clare privind parteneriatul Republica Moldova - NATO şi necesitatea dezvoltării acestui parteneriat, totuşi, studenţii văd acest parteneriat ca un imperativ pentru dezvoltarea securităţii sau promovarea reformelor în domeniul securităţii. În timp ce studenţii din regiuni cred mai degrabă că Republica Moldova trebuie, mai ales, să-şi dezvolte neutralitatea şi să nu adere la structuri de securitate regionale, pentru că aceasta ar presupune complicaţii ale situaţiei curente în care se află Republica Moldova şi ar putea să cauzeze implicarea Republicii Moldova în diferite conflicte regionale. Ceea ce am reuşit să facem în cadrul acestei conferinţe este să aducem oficiali din statele membre ale NATO, cum au fost în cazul de faţă ambasadorul Bulgariei şi al Turciei, să le vorbească ei studenţilor direct despre ceea ce este NATO pentru ei şi cum văd ei necesitatea implicării Republicii Moldova în acţiunile colective de securitate de pe continent. Încercăm de asemenea să stimulăm interesul acestor studenţi pentru cercetarea activităţilor NATO prin faptul că încercăm să spulberăm stereotipul că NATO este o organizaţie strict militară şi că toate chestiunile legate de parteneriatul acestei instituţii cu Republica Moldova ţine de domeniul secretului de stat.

Europa Liberă: Cum aţi califica acest interes? Există studenţi care îşi aleg drept domeniu de cercetare acest segment, nu există, cum e?

Nicolae Văscăuţan
Nicolae Văscăuţan
Nicolae Văscăuţan: Există un interes pentru subiecte de securitate, dar izvoarele folosite sunt în special din surse în limba rusă. Şi am observat că există o preluare a concepţiei, a viziunilor cercetătorilor ruşi despre chestiunile de securitate din Occident, ceea ce dă dovadă că ar exista un potenţial pericol ca studenţii să preia integral un punct de vedere care aparţine altui stat.

Europa Liberă: La Cahul există în universitate de exemplu un punct de contact NATO. Există acolo alte feluri de surse, sau recomandarea ar fi totuşi ca să se caute surse din bibliotecile de la Chişinău pentru o informare obiectivă?

Nicolae Văscăuţan: În acest moment noi avem 6 punte de informare, dintre care 3 se află în Chişinău, iar altele trei – în universităţile regionale de la Cahul, Taraclia şi Bălţi. Dar din păcate, posibilităţile acestor puncte de informare sunt limitate. În prezent, lucrăm la o strategie de comunicare pentru Republica Moldova care ar presupune şi implicarea acestor puncte de informare în şirul de activităţi planificate pentru a fi realizate în Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG