Linkuri accesibilitate

Cîți antrenori, atîtea dileme


Pep Guardiola
Pep Guardiola

După finala Ligii Campionilor a rămas doar lanţul de incertitudini care leagă aproape toate marile cluburi europene la nivel de antrenor.


Noua ierarhie de club europeană era lămurită încă înaintea finalei Ligii Campionilor. Jucată la Londra de Bayern Munchen şi Borussia Dortumnd, finala urma să confirme, indiferent de rezultat, dominaţia completă a fotbalului de club german.

Bayern a cîştigat mult mai greu şi mai discutabil decît era iniţial de crezut, dar detaliile au fost deja înghiţite de istorie. După finală au rămas doar certitudinea germană şi lanţul de incertitudini care leagă aproape toate marile cluburi europene la nivel de antrenor.

Mişcarea a fost declanşată, acum aproape un an, de decizia prin care Bayern anunţa că se desparte de Jupp Heynkes şi că va fi antrenată, imediat după încheierea sezonului, de Pep Guardiola, fostul şi supraîncoronatul antrenor al Barcelonei. Problema e că Bayern a încheiat, sub conducerea lui Heynkes, un sezon de vis în care a cucerit Cupa Germaniei, Campionatul Germanei şi Liga Campionilor. Asta înseamnă că Guardiola începe la Bayern din poziţia unui antrenor care trebuie să reuşeaşească imediat escaldarea Everestului. Reputaţia lui Guadiola e extraordinară. La fel şi aşteptările create după triumful lui Heynekes. Bayern a cîştigat tot ce se putea cîştiga dar va porni noul sezon cu o dilemă.

Barcelona, marele lider detronat, porneşte şi mai rău. Plecarea lui Guardiola a lăsat un gol enorm. Tito Villanova succesorul lui Guardiola a fost de la bun început o soluţie de trecere. Barcelona nu a găsit încă succesorul real şi va trebui, probabil, să renunţe la Villanova care e serios bolnav şi nu poate promite un sezon total.

Real Madrid a făcut un sezon decent, dar nu mai mult. La sfîrşit, despărţirea de Mourinho era inevitablă. Mourinho pare hotărît să revină la Chelsea de unde a fost concediat abrupt cu doar cîţiva ani în urmă. Temperamentul şi ambiţia par să fi fost, din nou, mai puternice decît luciditatea lui Mourninho care se întoarce, mai mult, pentru a repara o umilinţă. Dacă lucrurile stau aşa, Mourinho ar putea fi o prezenţă tulburentă la Londra. Al doilea stagiu la Chelsea s-ar putea încheia rapid şi nervos.

Benitez, omul înlocuit fără argumente serioase la Chelsea, a părut o clipă gata de plecare spre Paris St.Germain care caută antrenor după plecarea lui Ancelotti. Pînă la urmă, Benitez a optat pentru Napoli şi a arătat, astfel, destulă luciditate. Napoli a încheiat pe locul doi şi are în faţă o traiectorie ascendentă. Ancelotti, plecat de la Paris după cîştigarea campionatului, îl va înlocui pe Mourinho la Real Madrid. Poziţia e excelentă dar sarcina e infernală. Real e o echipă cunoscută pentru orgolii şi tensiuni. Ancelotti e un antrenor strict. Conflictul e posibil dar nu obligatoriu. Ancelotti porneşte o operaţie de seducţie dificilă, mai ales în faţa suporterilor care cred că declinul Barcelonei trebuie rapid urmat de revenirea la putere a Realului.

Singura echipă care pare lipsită de dileme e Borussia Dortmund. Marea revelaţie a sezonului nu şi-a pierdut antrenorul. Borussia va fi condusă în continuare de Jurgen Klopp, cel mai curtat antrenor al utimilor ani. Însă Klopp va porni sezonul cu două pierderi severe. Gotze şi Lewnadowski au fost pur şi simplu înghţiţi de Bayern, marea rivală. Fără cele mai bune două piese ale echipei, Klopp şi Borussia încep un sezon plin de incertitudini.
XS
SM
MD
LG