Linkuri accesibilitate

Moldova examinează noi restricții la reclama produsului care răpune mii de moldoveni în fiecare an: tutunul


Inventatorul ţigării electronice, Hon Lik, trage un fum din invenţia sa, Beiijng, China

De Ziua internaţională împotriva fumatului

Astăzi este marcată Ziua Internațională împotriva fumatului. Organizația Mondială a Sănătății a lansat cu această ocazie o campanie pentru interzicerea totală a oricărei forme de reclamă pentru țigări, adresând acest îndemn guvernelor lumii și amintind că tutunul ucide anual șase milioane de oameni, inclusiv 600 de mii de nefumători. La ce etapă se află în Moldova în privința interzicerii reclamei la țigări și care este statistica fumatului, aflăm din reportajul Allei Ceapai:

Circa 4 mii de persoane mor anual in Republica Moldova din cauza maladiilor provocate de fumat, ceea ce constituie 10 la sută din totalul deceselor. Aceste date se conțin în statisticile oficiale ale Ministerului Sănătăţii. În 80 la sută din cazuri, cancerul pulmonar are la bază fumatul. Conform unui studiu recent peste 1/3 dintre persoanele dependente de nicotină s-au apucat să fumeze urmare a publicităţii excesive a ţigărilor. Or recrutarea noilor fumători este principalul scop al industriei tunului pentru a-şi spori veniturile. Singurele interdicţii legale vizează fumatul în instituţiile publice şi promovarea produselor de tutun în mass-media şi pe panourile stradale. Alte metode de promovare a fumatului, alteori mult mai subtile, ce țintesc mai cu seama în tineri, nu sunt zăgăzuite prin lege, spune reprezentantul OMS în Moldova, Silviu Domente:

„Am văzut cu toţii în supermarketurile noastre, în magazine când ieşim să plătim la casă sunt rafturi mari întregi cu ţigări care sunt expuse direct. De multe ori industria tutunului oferă tinerilor ţigări gratuite sau cu reducere. În alte cazuri le oferă ţigări împreună cu cadouri: un tricou, un chipiu, o brichetă. Ceea ce este foarte atractiv pentru tineri. Însuşi ambalajul ţigărilor este unul atractiv. Producătorii fac pachetele atractive pentru tineri folosind culori intense, design plăcut.”

Ministerul Sănătăţii şi-a propus să reducă numărul fumătorilor prin a interzice promovarea şi publicitatea produselor de tutun. Acest lucru urmează să fie reglementat printr-o lege care, deocamdată, se află în faza de elaborare. Printre altele, legea o să prevadă interdicţii mai dure privind fumatul în locuri publice, spune ministrul sănătăţii Andrei Usatâi:

„În programul naţional sunt prevăzute aceste măsuri, dar nu există în Republica Moldova o lege care ar interzice utilizarea tutunului în spaţii publice sau în alte locuri unde ar putea fi expuşi riscului fumătorii pasivi. În proiectul de lege sunt prevăzute puncte care interzic fumatul nu doar în interiorul locurilor publice, dar şi la o distanţă de clădirile publice. În multe ţări este prevăzută o distanţă de 9 metri sau 12 metri. urmează să determinăm care va fi distanţa prevăzută în Republica Moldova.”

Mai mulţi oameni, printre care şi fumători, mi-au spus că cea mai bună soluţie pentru a reduce numărul de fumători ar fi închiderea chioşcurilor în care se vând ţigări şi care sunt amplasate la fiecare pas, inclusiv în staţiile de transport public.

Europa Liberă: Numai ce ţi-ai cumpărat un pachet de ţigări. Cât de des fumezi?

„Un pachet pe zi.”

Europa Liberă: Dar să admitem că s-ar vinde ţigări doar la un supermarket aflat undeva la periferia Chişinăului, ce ai face?

„Cred că aş lepăda fumatul, deoarece când vezi ţigările atunci şi le cumperi. Iar dacă eşti ocupat, prins cu alte treburi nici nu-ţi mai aduci aminte de fumat.”

Europa Liberă: Cât de firesc este că chioşcuri în care se vând ţigări sunt la tot pasul, chiar şi în staţiile de transport public?

„Nu este normal pentru că atrag inclusiv şi adolescenţii. Chiar dacă au câte 12, 13 ani îi vezi cum cumpără ţigări şi fumează.”

„Faptul că ele sunt la fiecare pas chiar dacă nu fumezi îşi sare în ochi. Şi de fiecare dată când le vezi te gândeşti ce ar fi dacă ai începe să fumezi. Adică, problema fumatului este mereu prezentă în gânduri.”

„Trebuie să fie distruse, să le dea foc la toate ţigările acestea.”

Europa Liberă: Dvs. de unde sunteţi?

„Din raionul Nisporeni.”

Europa Liberă: La Nisporeni se vând ţigări la fiecare pas precum în capitală?

„Se vând, dar nici chiar aşa, la fiecare colţ.”

Europa Liberă: dar credeţi că dacă ar fi mai puţine chioşcuri unde se vând ţigări mai puţini oamenii ar fuma?

„Cât de puţine nu ar fi oricum cei care sunt fumători vor găsi ţigări.”

„O să găsească şi o să fumeze oricum. Purcelul glod găseşte cât de uscat nu ar fi.”

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, fiecare al doilea bărbat şi fiecare a 10 femeie din Republica Moldova sunt fumători activi, iar marea majoritate a cetăţenilor sunt fumători pasivi. Autorităţile îşi propun ca în următorii doi ani să reducă până la 15 la sută din numărul de fumători.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG