Linkuri accesibilitate

„Eu cred în roadă...”: așteptări, bilanțuri, speranțe după instalarea noului guvern Leancă


Joi 30 mai la ceremonia de semnare a acordului pentru o nouă coaliție guvernamentală pro-europeană
Joi 30 mai la ceremonia de semnare a acordului pentru o nouă coaliție guvernamentală pro-europeană

La sfîrșit de săptămînă cu Europa Liberă, Valentina Ursu și interlocutorii ei de la Varnița.



Legislativul de la Chişinău a aprobat joi noul cabinet de miniştri al premierului liberal-democrat Iurie Leancă, după o şedinţă de aproape 10 ore, la care a fost ales şi un nou speaker al Parlamentului, în persoana deputatului democrat Igor Corman. În favoarea noului guvern din care fac parte mai mulţi vechi miniştri şi care promite continuarea integrării europene, au votat 58 de deputaţi din 101. Într-o declaraţie imediat după vot, şeful executivului, Iurie Leancă, a promis că guvernul său va fi unul eficient.

Învestirea noului guvern a îndepărtat riscul alegerilor anticipate şi a adus la putere un premier devotat integrării europene. Reuters scria că Iurie Leancă preia puterea într-o atmosferă politică otrăvită de conflicte între politicieni. Potrivit expunerii făcute de Iurie Leancă în Parlament, priorităţile noului cabinet de miniştri sunt integrarea europeană, creşterea economică durabilă, reformarea sistemului judecătoresc şi a organelor de drept, combaterea sărăciei şi o administrare publică eficientă.

Primarul de la Varniţa, Alexandru Nichitenco, se arată mulţumit că s-a reuşit depăşirea crizei politice.

Alexandru Nichitenco: „Am aşteptat, chiar am retrăit. Suntem cu o dispoziţie mai ridicată, credem că ţara va lua un curs european şi ne vom dezvolta mai puternic.”

Europa Liberă: Ce înseamnă să ia Moldova această cale a eurointegrării?

Alexandru Nichitenco: „O dezvoltare în sate pentru că, când era această criză, am observat şi în teritoriu că proiectele au început să şchiopăteze. Şi sperăm, pe parcurs, că va fi mai bine.”

Europa Liberă: Ceea ce se întâmpla în vârful puterii influenţa, în vreun fel, dispoziţia oamenilor?

Alexandru Nichitenco: „Chiar dacă nu material, dar sufleteşte da.”

Europa Liberă: Dar oamenii erau preocupaţi de această criză politică?

Alexandru Nichitenco: „Da, erau întrebări o mie pe zi: cine,
În zona Varnița...
În zona Varnița...
cum, ce. Noi ştim una: că suntem în Zona de Securitate şi, cu atât mai mult, s-a văzut: cât timp nu a fost conducerea, au fost atacuri din partea transnistrenilor.”

Europa Liberă: Acele provocări, care au avut loc aici, la Varniţa, au fost într-un fel alimentate de criza politică de la Chişinău?

Alexandru Nichitenco: „Suta de procente.”

Europa Liberă: Ce se urmărea?

Alexandru Nichitenco: „Se urmărea una: acapararea
La Varnița
La Varnița
teritoriului. Eu sunt mândru că locuitorii din Varniţa, la un sunet de telefon, au sărit toţi în ajutor şi am făcut treabă. Am luat aceste vagonete care au fost instalate, fiindcă altfel ar fi rămas pe timp foarte îndelungat.”

Europa Liberă: Dar această intenţie a administraţiei de la Tiraspol să mute sediul aşa-zisului legislativ la Bender cum trebuie înţeleasă?

Alexandru Nichitenco: „Aici este tot pusă mâna Rusiei. Sper că nu va reuşi nimic, pentru că sunt momente politice care vor fi rezolvate, în timpul apropiat.”

Europa Liberă: Cum?

Alexandru Nichitenco: „Sperăm. Nu pot să vă spun chiar că va fi astăzi-mâine rezolvată problema, dar, pe parcurs, dacă noi ne vom dezvolta mai puternic, cred că ei singuri vor dori să se alipească la noi.”

Europa Liberă: Deci ca să fie atractivă partea dreaptă, ce trebuie să se întâmple aici?

Alexandru Nichitenco: „Trebuie să ne dezvoltăm economic.”

Europa Liberă: Cum?

Alexandru Nichitenco: „Suntem în aşteptare că se va rezolva întrebarea.”

Europa Liberă: S-a creat această majoritate parlamentară pro-europeană în Legislativ şi guvernul se numeşte un guvern pro-european. Tiraspolul vrea spre Moscova, cum împaci şi pe unul şi pe altul?

Alexandru Nichitenco: „Întrebarea e foarte bună, cred că politicienii se vor clarifica.”

Europa Liberă: Ce priorităţi trebuie să aibă guvernul Leancă astăzi?

Alexandru Nichitenco: „Dezvoltarea în teritorii. Investiţii trebuie, pentru că, altfel, nu ne vom putea dezvolta.”

Europa Liberă: Cine poate face investiţii?

Alexandru Nichitenco: „Tragem nădejde mai mult la europeni.”

Europa Liberă: Proiecte aici, în sat, aveţi o sumedenie. Cum v-a reuşit să atrageţi bani?

Un primar optimist și zîmbitor...
Un primar optimist și zîmbitor...
Alexandru Nichitenco: „Reuşim numai de ceea că muncim foarte mult. Avem echipă foarte bună în Varniţa. Suntem implicaţi în multe proiecte. În doi ani de zile, s-au adus investiţii de peste 30 de milioane de lei.”

Europa Liberă: Şi când ajungeţi la 30 de milioane de euro?

Alexandru Nichitenco: „Când vor fi 30 milioane de euro, vom merge toţi pe trotuar, cum se cade.”

Europa Liberă: Spuneţi nişte miniştri care vă insuflă încredere.

Alexandru Nichitenco: „Doamna Buliga, ministrul sănătăţii domnul Usatâi, domnul Lazăr.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi că spiritul de echipă vă ajută aici, la Varniţa, să înregistraţi succese. De un spirit de echipă e nevoie şi acolo, sus, în guvern?

La Varnița
La Varnița
Alexandru Nichitenco: „Numaidecât. Venind eu, ca primar, neştiind lucrul, a fost o problemă, dar cu echipa în frunte, am ieşit, am găsit limbă comună.”

Europa Liberă: Consilierii oricum sunt exponenţii anumitor partide.

Alexandru Nichitenco: „Vreau să le mulţumesc şi consilierilor pentru că noi, de la bun început, am avut înţelegerea că partidele sunt partide, dar pentru noi partidul acum este satul.”

Europa Liberă: Şi au ascultat?

Alexandru Nichitenco: „Şi au ascultat, şi muncim. Discutam cu alţi primari, spuneau că 6 întrebări se discută 3 zile. Dar noi 26 le putem discuta în 2 ore, aşa că îmi pare bine.”

***

Gheorghe Lupu este consilier local şi reprezentant al mediului de afaceri din Varniţa. A urmărit şi el, aşa cum spune, cu sufletul la gură, lucrările ultimei şedinţe din Parlament.

Gheorghe Lupu: „A fost votat guvernul nou cu 58 de voturi.”

Europa Liberă: Aţi aşteptat un nou guvern sau alegeri anticipate?

Gheorghe Lupu: „Da, am aşteptat un nou guvern, dar altă componenţă a guvernului. Sunt miniştri care nu îşi îndeplinesc obligaţiunile.”


Europa Liberă: Dar cine sunt aceşti miniştri?

Gheorghe Lupu: „Nu îi spunem pe nume.”

Europa Liberă: Ministerele măcar.

Gheorghe Lupu: „Şi Ministerul Economiei, Ministerul Tehnologiei Informaţiei, Ministerul Muncii, sunt multe ministere. Şi-a îndeplinit obligaţiunile pe zece Ministerul de Externe. S-a schimbat poziţia Europei faţă de Republica Moldova. Dacă vom merge pas în pas cu Europa să trăim o viaţă mai bună, cred că.”

Europa Liberă: De ce este importantă această eurointegrare? De ce puneţi miza pe apropierea Moldovei de UE?

Gheorghe Lupu: „Vrem şi noi să trăim un nivel înalt de viaţă în comunitatea europeană. Omul să fie şi mai bogat şi nu numai în bani, dar şi sufleteşte.”

Europa Liberă: Dar cine asigură acest nivel de trai bogat?

Gheorghe Lupu: „Noi singuri îl asigurăm, prin munca noastră. Totuşi suntem o ţară mică şi săracă, şi trebuie o mână de ajutor, nu numai financiar, dar trebuie şi un fel de educaţie, să schimbăm metoda de muncă.”

Europa Liberă: Corupţia cum se poate combate?

Gheorghe Lupu: „Corupţia cum se poate? Numai cu societatea. E clar, avem un sistem corupt: Procuratura, Centrul trebuie reformate, să schimbăm absolut sistemul juridic, să le dăm voie
A rămas în noi încă sistemul cel vechi...
la judecătorii aceştia care sunt în vârstă, primesc pensii şi salariu să se ducă la pensie, au pensii înalte.

Dar sunt copii, care au şcoală bună şi merită să fie în locul lor. Poporul e de vină că noi ne-am deprins înainte că la judecător, la doctor trebuie să ducem ceva. A rămas în noi încă sistemul cel vechi. De atâta trebuie să mergem în Europa, ca să ne schimbăm şi vederile noastre faţă de întrebările respective, adică omul să nu aibă frică să se exprime, să se apere, să aibă dreptul la un avocat. Adică să trăim o viaţă mult mai bună.”

Europa Liberă: Şi de cine e condus guvernul?

Gheorghe Lupu: „De domnul Leancă. Timp de trei ani, cât a fost ministru de Externe, au aflat despre Republica Moldova foarte multe ţări care nici nu ştiau că este aşa stat.”

Europa Liberă: Ce şanse acordaţi acestei euro-integrări, din moment ce peste Nistru administraţia tiraspoleană insistă pe un alt vector, cel al integrării în Uniunea Euroasiatică? Mai întâi, reîntregirea ţării şi apoi apropierea de UE? Cum vedeţi deznodământul?

Gheorghe Lupu: „Noi trebuie să arătăm pe partea stângă că iată satele de pe partea dreaptă sunt nişte sate exemplare: sunt locuri de muncă, este şcoală, este drum.”

Europa Liberă: Dar Varniţa este atractivă?

Gheorghe Lupu: „Este, în momentul de faţă este, dar am dori mai mult. Ca un sat exemplar putem să îl punem în toată republica.”

Europa Liberă: Varniţa?

Primăria de la Varnița
Primăria de la Varnița
Gheorghe Lupu: „Da. Aţi fost prin Varniţa, aţi văzut că avem şi drumuri, avem şi primărie frumoasă, dotată, casă de cultură, şcoală.”

Europa Liberă: Vă întrebam: credeţi în reunificarea ţării şi eurointegrarea Moldovei?

Gheorghe Lupu: „Sperăm.”

Europa Liberă: Mai întâi, să se reintegreze cele două maluri ale Nistrului?

Gheorghe Lupu: „Cred că vom merge paralel. Şi cu conducerea de la Tiraspol trebuie să avem relaţii mai bune. Adică să-i convingem că încolo, înspre Europa, e mai bine decât spre Asia.”

Europa Liberă: Cine reuşeşte să-i convingă deocamdată pe cei de la Tiraspol?

Gheorghe Lupu: „Ei sunt conduşi de Moscova. Sperăm că va creşte generaţia nouă, care vor uita de ura această unul faţă de altul: român, rus. Şi sperăm copiii noştri să rezolve întrebarea. E clar că, pentru aceasta, vor fi necesari mulţi ani. Nu se va duce rusul de aici cu una, cu două. Cum a spus Rogozin: „Rossiskie voiska odsiuda...”, adică ei au fost aici şi n-au plecat. Ca în bancul cela: când a fost mai bine, cât a venit rusul sau când a plecat rusul.”

Europa Liberă: Vreau să vă întreb, dar gâlceava din vârful puterii a influenţat cumva asupra dispoziţiei de aci, din teritoriu?

Gheorghe Lupu: „De aceasta s-au folosit mai mult partea stângă şi Moscova. Ştiţi că au fost neplăcerile cu instalarea posturilor acestea nelegitime. Cred că de tot ce s-a întâmplat în Chişinău s-au folosit tare bine instituţiile de la Moscova, special, ca să provoace populaţia, să demonstreze, încă o dată, că ei sunt necesari în teritoriu. Dacă nu vor face diferite provocări, înseamnă că totul e bine şi nu au necesitate de dânşii, dar ei, cum se zice în limba rusă: „Doljnî atrabotati denighi kotorâe im platiat zdesi”. Doar Rusia îi finanţează şi ei demonstrează că iată noi am vrut să punem acolo... Şi adică este necesitate de forţele pacificatoare ruseşti.”

Europa Liberă: S-a discutat foarte mult că e nevoie de un cabinet de miniştri să fie patriot. Ce ar însemna patriotismul în rândul celor care guvernează?

Gheorghe Lupu: „Da, e clar că, la Varniţa într-adevăr este patriotism, să le dea Domnul şi lor. Dar un ministru patriot? Să îşi îndeplinească obligaţiunile lui. Dacă şi-a asumat funcţia de ministru, să se gândească, în primul rând, la munca pe care să o depună pentru popor şi pentru ţară.”

***

Noul premier, Iurie Leancă, a repetat, la ceremonia de investire, că sarcina de bază a guvernului va fi apropierea Moldovei de Uniunea Europeană sau, după cum se spune, în programul de guvernare: „Semnarea şi intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, de liberalizare a regimului de vize şi de creare a spaţiului economic comun cu Uniunea Europeană”. Comentatorul politic Olga Nicolenco analizează efectele crizei politice la microfonul Europei Libere.

Olga Nicolenco: „Criză politică a fost, probabil, până la momentul până când toate rufele politicii murdare nu s-au scos în faţa noastră. Din momentul când această criză a afectat tot ce poate afecta în ţara aceasta: moralitate, economie, cultură, politică, spirit uman al cetăţeanului de rând, deci, din acest moment ea nu mai încape cumva doar în limitele crimei, crizei politice. Deci deja este o criză politică, economică, morală şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Guvernanţii pot recâştiga încrederea cetăţeanului acuma?

Olga Nicolenco: „Dacă vor toţi din acei care acum au ajuns în noul-vechiul guvern, deci, dacă va dori această schimbare şi dacă va dori această recâştigare de încredere doar, de exemplu, Iurie Leancă, vă asigur nu vom avea nici pic de succes şi nu vom avea nicio şansă cumva de împrospătare a acestei încrederi din partea oamenilor către guvernanţi. Dacă vor dori toţi acei care sunt, cel puţin, în guvern şi dacă această dorinţă a lor va fi multiplicată de dorinţa celor din Parlament sau, cel puţin, a celor 58 de deputaţi care au votat pentru acest guvern, deci, eu am certitudinea: un om serios, bine intenţionat, un om energic, un om devotat, un om onest, într-un an şi jumătate, poate face foarte multe lucruri.”

Europa Liberă: Dar poate exista, la modul practic, un spirit de echipă în cadrul executivului republican, din moment ce exponenţii partidelor au venit să reprezinte ministerele? Se zice că, până nu demult, X sau Y ministru mergea, mai întâi, la liderul său de partid să aranjeze treburile, ca apoi să vină şi să spună la guvern ce decizie ia, în funcţie de interesul partidului.

Olga Nicolenco: „Eu sunt persoană optimistă. Nu demult am citit aşa o frază: „Cine este optimistul? Acel care, între două probleme foarte mari, totuşi îşi pune o speranţă de viitor şi un vis pe viitor”. Şi eu totuşi îmi pun speranţa şi îmi pun visul acesta şi îmi pun dorinţa aceasta, că oamenii aceştia care au ajuns la guvernare, indiferent din ce partide au venit ei, speranţa mea nu este că ei vor putea conlucra foarte bine împreună, speranţa mea e că ei vor fi în stare să înveţe din greşelile prin care au trecut, în ultimele cinci luni.”

Europa Liberă: Şi nu vor mai călca pe aceeaşi greblă?

Olga Nicolenco: „Aici ştiţi cum zic eu uneori? Ei, haideţi să ne fie milă măcar de greblă, dacă nu de fruntea noastră. Cel puţin, sper că un pic de învăţătură şi un pic de experienţă din lucrurile prin care au trecut ei totuşi au luat.”

Europa Liberă: Ce probleme ar trebui să fie prioritare? Avem acest program de guvernare pe care l-a prezentat
La ceremonia de inaugurare a noului cabinet Leancă
La ceremonia de inaugurare a noului cabinet Leancă
premierul Iurie Leancă în cadrul plenului Parlamentului, pe 45 de pagini. Unii experţi spun că e prea ambiţios pentru că a rămas o perioadă de timp foarte mică, doar un an şi jumătate. Pe de altă parte, parcă şi-ar dori şi actuala guvernare să ajungă la summit-ul de la Vilnius şi să aibă ce pune pe masa partenerilor europeni. Ce poate la modul practic face astăzi acest guvern?

Olga Nicolenco: „Ştiţi, eu nu am citit planul acesta de guvernare pentru că mi-am zis aşa: „Nu mai vreau mai mult niciun fel de cuvinte, vreau fapte”. Deci nu mă interesează ce au
Nu mai vreau mai mult niciun fel de cuvinte, vreau fapte ...
scris ei, voi fi foarte atentă pe ce vor începe să facă.

Dincolo de fapte, lucruri economice, lupta cu corupţia, modificări la legislaţie şi justiţia şi aşa mai departe, eu mi-aş dori ei să ajungă la situaţia când se vor înţelege între ei bine. Eu nu le cer ei să devină prieteni la cataramă, componentelor din acest guvern. Dar ştiţi ce vreau pentru ei? Să termine să fie prieteni de moarte. Pentru că asta am văzut până acum. Ei toţi au fost în cadrul acestei Alianţe şi au fost prieteni de moarte, în ochii noştri.

Ei, acum eu vreau să depăşească aceasta, să devină, pur şi simplu, parteneri de lucru, într-un guvern de coaliţie. Şi, în baza acestui parteneriat, să înceapă să facă nişte lucruri reale. Pentru că foarte frumos a spus la prezentarea acestui program Leancă şi vizavi de corupţie, şi vizavi de oameni, şi vizavi de economie, şi locuri de muncă şi aşa mai departe. Fiecare dintre ei, pentru că este un funcţionar, este un demnitar public, mie mi-ar plăcea fiecare din ei să lucreze în baza a trei principii pe care trebuie să le aibă un funcţionar.

Un demnitar public, când vine într-o funcţie, trebuie să ţină minte, în orice clipă, că el vine să lucreze cu oamenii şi pentru om, că el trebuie şi este obligat să lucreze în baza legii, şi că el vine în funcţia asta nu pentru totdeauna. Şi, din această cauză, el trebuie să accepte aceste trei principii: omul, legea şi succesiunea.”

Europa Liberă: Domnul Leancă zicea că votul de joi din Parlament nu înseamnă un vot pro sau un vot contra, este un vot pentru ca Moldova să se mişte înainte. A te mişca înainte înseamnă să te înhami la un jug pe care să fii capabil să îl duci până unde, până când şi cu cine?

Olga Nicolenco: „Într-adevăr, aici, aveţi perfectă dreptate, chiar sunt de acord cu această frază. Eu sper că ei conştientizează că ce au ei acum de făcut este să lucreze cu o viteză înzecită comparativ cu ce au făcut până acum, inclusiv din cauza că este timp puţin, inclusiv din cauza că miza este foarte mare, de la Vilnius, din toamna acestui an.”

Europa Liberă: Cine a ajutat mai mult să fie depăşită această criză? Politicienii pe interior sau demnitarii europeni?

Olga Nicolenco: „Cred că nu erau posibile toate aceste influenţe, dacă nu se implicau şi jurnaliştii. Deci eu aduc aici un „jos pălăria” pentru tot lucrul acesta, pentru că să alerge după politicieni cu microfoanele şi pe noi să ne invită şi noi să spunem, şi să ne asculte, şi să ne transmită, şi să retransmită – aceasta este o muncă conjugată din mai multe părţi. Sigur că multă lume spune despre influenţa demnitarilor europeni. Eu sunt de acord.

Sunt bucuroasă, dacă europenii au avut suficiente argumente cu
Dirk Scheubel a asistat la lucrările Parlamentului de la 30 mai
Dirk Scheubel a asistat la lucrările Parlamentului de la 30 mai
care să-i convingă. Şi mi-au dat o mână de ajutor mie, pentru că eu am contribuit la aceasta. Şi dacă demnitarii europeni au avut cu ce să-i convingă şi, reieşind din spusele domnului Leancă, se pare că au găsit aceste argumente, pentru că este o chestie interesantă care a fost spusă de domnul Leancă, ceva de genul că poate chiar înainte de Vilnius vom reuşi ceva. Deci eu nu exclud să fi fost nişte promisiuni din partea europenilor şi asigurări care i-au împins pe ei serios spre cooperare.”

Europa Liberă: Dar pe cât de greu va fi examenul sau testul pe care trebuie să-l susţină actuala guvernare, promovând un vector al politicii externe înţelept? Pentru că acuma o parte din societate vrea cu Răsăritul, alta – cu Asfinţitul, e cu un ochi la slănină, cu altul la făină. Cum se va descurca guvernul, ce trebuie să facă?

Olga Nicolenco: „Eu am încredere în populaţia ţării mele. Ştiţi de ce oamenii noştri sunt cu ochi la slănină şi cu unul la făină? Pentru că noi nu am văzut din partea politicienilor să fie foarte bine definiţi în priorităţile lor. Or, ştiţi pentru mine ce ar însemna Vilniusul, dacă ne reuşeşte? Pentru mine va însemna foarte clar înclinarea de balanţă spre Vest. Cine, de fapt, la noi vrea înclinarea acestei balanţe, alături de mine? Unii care au mai fost peste hotare, au mai văzut nişte lucruri. Acea democraţie despre care noi vorbim şi pe care încercăm să o construim ei au văzut-o şi au pipăit-o pe propria lor soartă şi cu propriile lor mâini.”

Europa Liberă: Dar în raport cu Moscova, ce comportament ar trebui să aibă guvernarea?

Olga Nicolenco: „Uneori, mai ales, dacă vorbesc cu persoane de etnie rusă, mi se zice: „Tî ne liubişi Rossiu”. Şi eu spun: „Ce face Rusia în Transnistria eu nu iubesc”. Aceasta nu înseamnă să nu iubesc Rusia, aceasta nu înseamnă să nu iubesc oamenii care sunt reprezentanţii etniei ruse la noi în Moldova.”

Europa Liberă: Dar opoziţia va pune beţe în roate guvernării?

Olga Nicolenco: „Numaidecât. Doamnă Ursu, în principiu, este sarcina opoziţiei. Numai că eu văd un pic altfel sarcina opoziţiei decât o văd ei. Opoziţia la noi ştiţi ce face? Ea încearcă să pună beţe în roate. Or, în opinia mea, dacă tu eşti o opoziţie veritabilă, ai sarcina să monitorizezi guvernarea să nu accepte niciun fel de legi antidemocratice, dacă tot opoziţia la noi s-a pronunţat că este şi ea pentru instaurarea unei democraţii.”

Europa Liberă: Dar acuma sunt două segmente de opoziţie, cel puţin, în Parlament, pe de o parte, comuniştii conduşi de Vladimir Voronin, de cealaltă parte – liberalii conduşi de Mihai Ghimpu.

Olga Nicolenco: „Liberalii acum au o problemă mare internă a lor. Eu nu ştiu cum ei vor fi în opoziţie. Dar bine, Mihai Ghimpu este bun la opoziţie, trebuie să recunoaştem. El a fost mulţi ani, are experienţă suficientă. Frica mea ştiţi care este? Eu nu ştiu dacă el va avea timp pentru această opoziţie. Mihai Ghimpu se va confrunta acum cu probleme grave în propriul partid. Acum aceştia ai lui, şapte pitici verzi sau cum se mai numesc ei, deci, s-au dat la o parte şi au acaparat nişte funcţii.

Mihai Ghimpu, joi în Palatul Parlamentului
Mihai Ghimpu, joi în Palatul Parlamentului
De ce zic că el va avea probleme? Pentru că Mihai Ghimpu va trebui să lupte acum cu influenţa lor asupra membrilor de partid care sunt poate mai necăjiţi în viaţa aceasta şi nu au acces la foarte multe resurse. Şi lupta aceasta internă nu este exclus să-l împiedice pe Ghimpu să facă adevărată opoziţie pentru guvernare. Cât priveşte opoziţia comunistă, sincer aici chiar nu mă aştept la nimic constructiv, absolut. Eu înţeleg că formarea acestui guvern a fost o lovitură crâncenă pentru ei, s-au aşteptat la alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Pe când aşteptaţi o primă roadă a actualului guvern condus de domnul Leancă?

Olga Nicolenco: „Nu vreau să mai aştept nimic, deloc. Foarte repede. Pentru că eu ştiu că trebuie să fii bun la suflet, ca totuşi să dai cuiva care a greşit a doua şansă. Dar trebuie să fii prost, idiot, rău de tot să-i dai şi a treia şansă. Ei, luând în calcul că timp până la următoarele alegeri este foarte puţin şi ei vor avea nevoie de votul meu, şi de al dumneavoastră, şi al tuturor cetăţenilor, iată acum este acea a doua şansă pentru care ei nu au deloc foarte mult timp. Eu cred în roadă.”

Europa Liberă: Nu în mărul discordiei?

Olga Nicolenco: „Nu, nu. Eu cred în roadă pentru că ei, dacă, peste un an jumătate, vor fi alegeri şi vor trebui să iasă cu ceva la oameni, vor trebui toţi să iasă cu un mesaj. Or, aşa cum azi nimeni din ei nu are niciun mesaj, începând de la comunişti terminând cu liberalii, nimeni pentru populaţie nu are niciun mesaj, peste un an jumătate, când va fi campania electorală pentru alegerile ordinare, probabil, din februarie 2015, ei vor trebui fiecare să iasă cu câte ceva. Iată necesitatea aceasta va pune baraj acelui măr de discordie pentru conlucrarea în acest guvern.”
XS
SM
MD
LG