Linkuri accesibilitate

Cazul Valeriu Guma (Ziarul Național)


Situaţia băncii Moldova Agroindbank (Adevărul).


Ziarul Naţional publică reacţia fostului preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu, referitoare la condamnarea definitivă a lui Valeriu Guma la patru ani de închisoare în România şi anunţarea acestuia în urmărire internaţională: „Am primit toate informaţiile de la Valeriu Guma.

Pe plan intern au fost epuizate toate căile, nu şi pe plan internaţional. Domnia sa pregăteşte, precum ne-a informat, demersul respectiv la CEDO şi aşteptăm să vedem când se încheie toate căile de recurs. Când vom avea rezultatul final, vom adopta deciziile respective”. „Nicio solicitare nu a venit de la Bucureşti la Chişinău în cazul Guma. De ce nu se vrea să se discute direct, ci prin intermediul Interpolului?”, se mai întreabă fostul speaker.

Din acelaşi ziar, aflăm că ministrul sănătăţii, Andrei Usatîi îşi propune ca până la sfârşitul mandatului să elimine mita din domeniul pe care îl administrează. Acest lucru ar urma să se întâmple prin legalizarea plăţilor informale, iar banii astfel acumulaţi, ar urma să se concentreze într-un buget special al spitalelor.

Jurnal de Chişinău publică reacţia Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland la învestirea noului guvern de la Chişinău: „Noul guvern trebuie să ducă la bun sfârșit reformele inițiate și să lupte împotriva corupției, să consolideze independența și responsabilizarea instituțiilor publice, a structurilor de drept și cele din sistemul judiciar”, declară oficialul european. O reacţie precedată cu o zi de salutul altor doi politicieni europeni de rang înalt, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Catherine Ashton, și Comisarul pentru Extindere și Politica Europeană de Vecinătate, Stefan Fule.

Kommersant.md publică un text amplu, semnat de Vladimir Soloviov şi Tatiana Gâscă, întitulat „Din criză în Vilnius”, unde aceştia analizează în detalii ultimele evoluţii de pe scena politică moldovenească, încununate cu învestirea guvernului Leancă - un guvern care, potrivit experţilor contactaţi de publicaţie, va fi la fel de non-funcţional ca şi guvernul precedent.

Adevărul publică un interviu cu expertul economic Adrian Lupuşor referitor la situaţia băncii Moldova Agroindbank, care pare să fi suferit recent de pe urma unei preluări ostile a 30% din acţiuni. „Problemele Moldova Agroindbank sunt ale întregului sistem bancar”, declară expertul.

Şi, ziarul Pridnestrovie anunţă faptul că Circul de Stat din regiune a împlinit 20 de ani. Cu această ocazie, a fost pregătit un program special de sărbătoare la care au participat şi „artişti internaţionali” - mimi francezi şi acrobaţi germani.

XS
SM
MD
LG