Linkuri accesibilitate

Neymar miraculosul


Neymar pe Wembley în 2012
Neymar pe Wembley în 2012

57 de milioane de euro pentru un contract de cinci ani la Barcelona.



După un ocean de speculaţii şi un an de negocieri, noul transfer al secolului a fost încheiat. Neymar, superstarul brazilian după care au alergat toate marile cluburi ale Europei, a sosit la Barcelona şi a îmbrăcat tricoul fostei campioane a Europei. Cea mai mare parte a comentariilor în jurul afacerii Neymar s-au transformat într-un concurs de ghicit suma de transfer.

Vicepreşedintele Barcelonei, a confirmat: 57 de milioane de euro pentru un contract de 5 ani. Una din calauzele contractului îi înştiinţează pe doritori că oricine va dori să îl cumpere pe Neymar în următorii cinci ani va trebui să achite mai întîi o taxă de eliberare de 190 de milioane de euro. Neymar a apărut pe Nou Camp şi, după un ritual rezervat megastarurilor, a defilat în pas uşor în văzul cîtorva mii de fani, a jonglat lejer cu mingea şi s-a retras la vestiar.

Sosirea lui Neymar e înconjurată de logica loviturii perfecte. O echipă cu Messi şi Neymar în teren e o echipă care marchează întotdeauna mai mult decît adversarul. Însă logica loviturii perfecte e garantată doar de imaginaţia fanilor. În realitate, sosirea lui Neymar şi-a schimbat datele şi nu promite un triumf automat.

Acum aproape doi ani, cînd a început apropierea de Neymar, Barcelona era stăpînul absolut al fotbalului mondial de club. O supraputere urma să devină ceva peste supraputeri. Optimismul nu avea limite şi Neymar părea, pur şi simplu, piesa care va prelungi supremaţia Barcelonei cu încă un veac. În anii care au urmat, Barcelona a fost zdruncinată de plecarea lui Guardiola, antrenorul care cunoştea perfect mecanismele echipei.

Oboseala şi asediile repetate ale rivalilor au adus criza, iar ascensiunea cluburilor germane a lăsat Barcelona, la finalul acestui sezon, în situaţia unui tezaur blocat. Barcelona nu a reuşit să rezolve problema lăsată de plecarea lui Guardiola şi porneşte, în noul sezon, fără un antrenor credibil. Sosirea lui Neymar care fusese proiectată ca un adaos perfect la o maşinărie perfectă a devenit astfel sosirea unui import din vremurile de glorie în vremuri de îngrijorare. Grefa va avea probleme.

Asta cu atît mai mult cu cît Neymar însuşi n-a continuat seria de jocuri magnifice pe care le făcea acum un an sau doi. Tehnica uluitoare a lui Nezmar e, în continuare vizibilă, dar acţiunile lui nu s-au mai lipit de jocul coechipierilor de la Santos. Ultima apariţie, înainte de sosirea la Barcelona, a confirmat impasul.

Amicalul Brazilia-Anglia (2-2), jucat duminică pe Maracana, a avut destul nerv, dar Neymar n-a intrat în meci şi a expus doar cîteva execuţii superbe, în numere personale fără consecinţă pentru cursul jocului. La Barcelona, unde nu există post izolat şi situaţie de joc fără participarea întregii echipe, Neymar va trebui să înveţe ceva foarte diferit de Santos. Proba maturităţii tactice va fi extrem de dificilă. Neymar a plecat în Europa la 21 de ani, limita care desparte jucătorii încă în formare de jucătorii pregătiţi pentru sistemele complicate ale fotbalului european. Nimic nu e încă pierdut dar nici cîştigat pentru Neymar. Barcelona a jucat o carte de mare. Dacă aşteaptă de la Neymar un miracol care elimină toate migrenele, s-ar putea să se trezească în faţa unui eşec neaşteptat.
XS
SM
MD
LG