Într-o discuție avută astăzi în studioul nostru de la Chișinău cu Vasile Botnaru, istoricul și publicistul Ghe. Cojocaru a vorbit despre salvarea continuității politice în Moldova și despre ce ar trebui să facă guvernul lui Iurie Leancă.
Gheorghe Cojocaru: „Coaliţia proeuropeană de guvernare care a luat locul fostei Alianţe pentru Integrare Europeană subscrie, în fond, la aceleaşi obiective strategice şi la aceleaşi priorităţi promovate de fostele echipe de reformatori liberali şi democraţi.
Nu s-a păstrat vechea denumire nu numai pentru că, în noua formulă, nu se regăseşte şi Partidul Liberal al preşedintelui Mihai Ghimpu, dar şi pentru că Alianţa s-a erodat puternic din interior şi a suportat, mai ales, în ultimul timp, o serie de lovituri care au trimis-o pe necarosabilul vieţii politice, astfel încât, după cum se vede, a fost preferată ideea luării de la început.”
Europa Liberă: Dacă ar fi să ne uităm în urmă, spre proximitatea imediată, ce moştenire a lăsat Alianţa pentru Integrare Europeană?
Gheorghe Cojocaru: „Alianţa pentru Integrare Europeană a avut alţi lideri, Vlad Filat, în fruntea guvernului, Marian Lupu, în fruntea Parlamentului, reunind trei partide, care aveau o majoritate parlamentară confortabilă, şi care funcţiona în baza unor înţelegeri politice şi până, la un moment, în baza unor compromisuri rezonabile.
Alianţa a avut rezultate, în special, în sfera politicii externe, punând Republica Moldova pe agenda marii politici internaţionale şi apropiind, până într-un punct, societatea de momentul asocierii la Uniunea Europeană. Pe plan intern, în urma Alianţei, rămân câteva zeci de kilometri asfaltaţi şi acuzaţii grave de corupţie, multă deznădejde şi speranţe deşarte.”
Europa Liberă: Din această însăilare de metafore, înţeleg că noua coaliţie de guvernare pleacă la drum cu un bagaj subţire, iar timpul pentru obţinerea unor rezultate palpabile este mult prea scurt. E logic să vă întreb, deci, dacă va reuşi noul guvern să schimbe în mai bine viaţa şi atitudinea oamenilor, în intervalul rămas până la, dă, Doamne, alegerile parlamentare ordinare?
Gheorghe Cojocaru: „Oamenii realizează că oricine ar veni la putere, posibilităţile sociale şi economice reale de îmbunătăţire a vieţii sunt puţine şi precare, dar ceea ce nu se poate accepta este furtul din banii publici şi corupţia la cel mai înalt nivel. Pe acest teren al contracarării corupţiei, noul guvern se poate afirma şi poate câştiga, în cazul unor acţiuni hotărâte, simpatiile şi susţinerea publică.
Guvernul în frunte cu Iurie Leancă va trebui să readucă Republica Moldova printre statele care vor semna, în toamna acestui an, la Vilnius, Acordul de Asociere la Uniunea Europeană. Dar, mai întâi de toate, noul guvern, în care se regăsesc vreo patru-cinci feţe noi, va trebui să facă un efort de recuperare a timpului pierdut, de relansare accelerată a iniţiativelor economice cu impact social.”
Europa Liberă: A propos, de feţe noi şi feţe „purtate”, oricine se uită la componenţa noului guvern, se întreabă dacă nu cumva este ciudat că un prim-ministru bănuit de corupţie, cu stigma Curţii Constituţionale, a trebuit să facă un pas înapoi, iar câţiva miniştri din fostul cabinet, asupra cărora planează aceeaşi suspiciune de corupţie, vorba Curţii Constituţionale, sunt bine mersi în noul executiv?
Gheorghe Cojocaru: „Da, după cum se vede, avem a face aici, într-adevăr, cu o logică mai greu de înţeles, dar este evident că miniştrii cu dosare vor rămâne o ţintă predilectă, preferată a opoziţiei, atacurile căreia vor viza însă, trebuie să recunoaştem, actualul guvern, în ansamblul său. Timpul va arăta justeţea sau injusteţea acestor atacuri la care se expune din start noua coaliţie proeuropeană.”