Linkuri accesibilitate

Consiliul anti-discriminare devine funcțional


Trei dintre membrii lipsă au fost numiţi astăzi de Parlament, iar prin aceasta Consiliul devine complet şi poate începe să activeze.



Din Consiliul anti-discriminare vor face parte doi psihologi, un pedagog, un jurist şi un avocat, care a şi obţinut deja un câştig în instanţă pe un caz de discriminare pe criteriu de orientare sexuală. Trei dintre membrii lipsă au fost numiţi astăzi de Parlament, iar prin aceasta Consiliul devine complet şi poate începe să activeze.

Proaspeţii membri spun că se vor întruni cel mai probabil săptămâna viitoare pentru a stabili o strategie și a-şi alege un președinte. Membrii consiliului vor crea şi o linie fierbinte la care să fie raportate cazurile de discriminare.

Domeniul de activitate al Consiliului va fi să recepţioneze aceste plângeri şi să constate dacă discriminarea a avut loc cu adevărat. Consiliul nu va putea însă să aplice şi sancţiuni. Pentru aceasta, faptele de discriminare ar urma să fie dovedite şi în faţa unei instanţe.

Inexistenţa de mai multe luni a Consiliului a ţinut blocată aplicarea Legii egalităţii de şanse, act normativ adoptat anul trecut în parlament după proteste acerbe ale unor grupuri religioase.

Ana Furtună, coordonatoare de proiecte în cadrul unei coaliţii a ONG-urilor antidiscriminare, speră că odată cu începerea activităţii acestui Consiliu, victimele vor prinde curaj pentru a se plânge autorităţilor de acte de discriminare:

Până acum problema numărul unu era lipsa de probe sau lipsa de curaj a oamenilor de a spune că au o problemă. Cum deja sarcina de a-şi proba nevinovăţia stă pe umerii pârâtului, sperăm că Consiliul va colecta mai multe cazuri. Deoarece acest Consiliu nu are funcţia de a aplica sancţiuni, la capitolul de sancţionare va fi un pic mai problematic, deoarece va rămâne la discreţia instanţelor de judecată.

Ana Furtună mai spune că cele mai multe aşteptări ale coaliţiei faţă de activitatea noii organizaţii este să propună amendamente la normele care contravin legii egalităţii de şanse:

„Avem foarte multe iregularităţi aici şi, dat fiind faptul că ei au această prerogativa de a propune îmbunătăţiri la legi, mizăm anume pe profesionalismul lor şi implicarea în acest sens.

Unul din criteriile definitorii în alegerea membrilor Consiliul a fost loialitatea principiilor nediscriminării. Comisia parlamentară care i-a desemnat spune că obiecţii în legătură cu această cerinţă nu au existat în raport cu nici unul dintre candidaţii selectaţi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG