Ambasada Republicii Cehe din Moldova a donat astăzi un lot de accesorii şi echipamente speciale în valoare de 22 de mii de euro pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii din Moldova. Acestea vor fi distribuite beneficiarilor asociaţiei de invalizi „TAUR”.
Suporturi pentru a menţine echilibru, cârje, bastoane, dar şi scaune pentru igiena personală sunt doar câteva din accesoriile vitale pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii procurate cu suportul Ambasadei Republicii Cehe din Moldova. Acestea vor ajunge întâi de toate la persoane care fac parte din asociaţia de invalizi „TAUR”, care, în condiţii casnice sau de atelier, confecţionează jucării, articole de galanterie ori bijuterii.
Valentina Cheptea şi-a dorit foarte mult o pernă pentru scaunul rulant şi un scaun special pentru baie: „Aceste lucruri nici nu le putem cumpăra, pentru că la noi nici nu sunt în vânzare. De aceea e un mare ajutor pentru noi.”
Mariana Morari, în vârstă de 27 de ani, din copilărie imobilizată în scaunul cu rotile, va primi o minge de sport. Acesta este un accesoriu indispensabil, spune Mariana Morari, pentru cei care se reabilitează prin kinetoterapie:
„Noi putem benefica de programe de reabilitare din partea statului o dată la doi ani, pentru zece zile. Ceea ce este foarte puţin, respectiv nu garantează progrese în domeniul sănătăţii. Aceasta este una din cele mai mare probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi locomotorii, pentru că nici clinici în domeniu care să facă reabilitare şi să fie pentru maturi nu sunt, cel puţin eu nu am găsit. Deci eu sunt nevoită să achit un kinetoterapeut care vine la domiciliu pentru a lucra cu mine.”
Ambasada Republicii Cehe a investit în acest proiect 22 de mii de euro. În ultimii ani Republica Moldova a beneficiat de un suport de 12 milioane de euro din partea Republicii Cehe pentru diverse programe sociale, spune consiliera pe cooperare de dezvoltare de la Ambasada Republicii Cehei din Moldova, Daniela Moyzesova:
„Moldova a devenit ţara de prioritate în domeniul colaborării de dezvoltare a Republicii Cehe. În pofida faptului că domeniul social nu este prioritatea primordială a guvernului moldovenesc, noi am rămas în acest domeniu şi planificăm mai multe proiecte.”
An de an persoanele cu dizabilităţi locomotorii din Moldova primesc ajutoare şi din partea unor donatori din SUA. Până în prezent poporul american a donat peste 9 mii de scaune rulante. Iar un nou lot de 1100 de scaune cu rotile urmează să ajungă în câteva zile, spune directorul societăţii invalizilor, Mihai Mărginean:
„Cărucioarele o să fie distribuite la acele 1500 de persoane pe care le avem acum în rând. Este desigur un deficit foarte mare, dar cu suportul donatorilor străini noi această problemă o soluţionăm parţial.”
Mihai Mărginean spune că scaunele rulante donate de partenerii externi sunt colacul de salvare pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Şi asta pentru că cele distribuite gratuit din partea statului sunt învechite şi nu sunt adaptate la greutatea şi înălţimea persoanelor, respectiv provoacă disconfort.
Mihai Mărginean regretă şi neimplicarea autorităţilor în asigurarea condiţiilor minime de accesibilitate, cum ar fi rampe de acces în instituţii şi în transportul public. Într-un recent studiu realizat de ADEPT experţii au constatat că în 16 din cele 17 oraşe analizate, mijloacele de transport public nu dispun de rampe de acces pentru persoanele cu dificultăţi de mişcare. În Chişinău doar 5% din mijloacele de transport public sunt dotate cu rampe de acces.