România este în minoritate în UE în ce privește cuplurile de același sex, pe care nu le recunoaște în nici un fel: nu le dă dreptul la uniuni civile și cu atât mai puțin la căsătorie. Acum, o comisie din Parlamentul de la București vrea să împingă România într-o minoritate și mai mică, cu vreo patru sau cinci membri, a țărilor din UE care interzic prin Constituție căsătoriile gay.

Premierul Victor Ponta se opune acestei interdictii, dar, la rindul lui, spune ca nu este de acord cu mariajul homosexual. Premierul socialist al României nu este suficient de progresist incit sa accepte casatoriile intre persoane de acelasi sex, dar nici destul de conservator incit sa accepte schimbarea articolului din Constitutie care precizeaza ca „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti”.
Comisia de revizuire a Constituitiei, condusa de liderul liberal Crin Antonescu, a votat modificarea acestei definitii in asa fel incit sa blocheze pe viitor legalizarea casatoriilor intre homosexuali. Textul sustinut de liberali si aprobat de Comisia de revizuire a Constitutiei precizeaza ca „Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie”.

Reprezentantul verzilor s-a opus mult prea timid acestei propuneri, in vreme ce primul oficial care a avut o pozitie consistenta este seful Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Asztalos. „Introducerea acestui amendament in textul noii Constitutii este un regres pentru România” considera Asztalos, explicind decizia politicienilor prin Campania electorala care urmeaza si prin dorinta acestora de a se supune prejudecatilor majoritare.

Directorul asociatiei Accept, Florin Buhuceanu, le atrage in schimb atentia legiuitorilor ca exista mai multe tipuri de familii: monoparentale, cele formate din bunici si nepoti, cupluri gay sau heterosexuale care traiesc in uniuni consensuale si ca toate acestea trebuie sa se poata bucura de aceleasi drepturi. Potrivit organizatiei Accept prin noua definitie a casatoriei, circa un million de romani nu primesc garantii constiutionale, fiindca se afla in afara casatoriei prevazuta ca „uniune intre un barbat si o femeie”.
Premierul român argumenteaza ca viitoarea constitutie trebuie sa fie „supla” si „sa nu porneasca de la o serie de interdictii” care vor incurca lucrurile in viitor. Liderul liberalilor roman a subliniat ca-si mentine punctul de vedere fiindca „familia e familie, casatoria e casatorie si se face intre un barbat si o femeie”.
Aceasta abordare este in contradictie cu liberalismul, care porneste de premiza libertatii individuale, a limitarii puterii statului si se bazeaza pe increderea in virtutiile „miinii invizibile”, care regleaza relatiile dintre oameni fara interventia statului. Seful liberalilor romani isi intemeiaza, insa, filosofia politica mai degraba pe interdictii, decit pe libertatea oamenilor de a-si organiza viata privata asa cum isi doresc.

Prin opozitie, premierul socialist al României militeaza pentru mentinerea actualelor prevederi constiutionale, fara sa se expuna totusi unui electorat religios si plin de prejudecati. Asa cum este Constitutia României in acest moment ar putea permite in viitor casatoriile homosexuale, daca s-ar accepta schimbarea Codului Familiei, aflat in vigoare.

Victor Ponta lasa sa se inteleaga ca noua lege fundamentala trebuie facuta cu privirea spre viitor, iar viitorul nu poate fi la fel de ortodoxist ca pina acum. Doar in trei state europene, toate trei venind din lagarul socialist, este interzisa prin constitutie casatoria gay: Bulgaria, Letonia si Lituania.
Votul asupra articolului care ar interzice si in Constitutia Romaniei casatoriile homosexuale ar putea fi reluat dupa criticile facute de premierul român, desi socialistii din Comisia de revizuire s-au aratat extrem de conservatori si doar deputatul Varujan Pambuccian din partea grupului minoritatilor a spus ca „individul este mai important decit statul”, dar si el a exagerat in partea cealalta explicind ca daca doua persoane se iubesc nu au nevoie de casatorie.
Principiul egalitatii in drepturi pare sa fie trecut cu vederea de majoritatea politicienilor romani, care mizeaza pe populism si nu-si pot depasi prejudecatile, desi au putut asista in ultimele luni la dezbaterea pe aceasta tema din parlamentul francez, care a legalizat casatoria intre homosexuali.